Κοινό ψήφισμα αντιπολεμικής κινητοποίησης

18:28 18/5/2012 - Πηγή: OnlyCY

Με τίτλο «Οχι σε ένα νέο πόλεμο στην περιοχή – Ναι στην ειρήνη», τα κόμματα και οργανώσεις που συμμετείχαν στην αντιπολεμική κινητοποίηση το απόγευμα σημειώνουν ότι όλοι οι Κύπριοι, Ε/κ και Τ/κ, έχουν κάθε νόμιμο δικαίωμα να ανησυχούν για μια πιθανή νέα επέμβαση στην ευρύτερη περιοχή.

Υπογραμμίζουν ότι στον αγώνα για λύση του Κυπριακού στη βάση της Δικοινοτικής Διζωνικής Ομοσπονδίας, στη βάση των περί Κύπρου

αποφάσεων του ΣΑ του ΟΗΕ, θεωρούν ότι ”χρειάζεται να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ειρηνικής συνύπαρξης των κρατών και λαών της περιοχής με στόχο τη συνεργασία και την ανάπτυξη με επίκεντρο τον άνθρωπο”.

Στο ψήφισμα αναφέρεται ότι τα συμμετέχοντα κόμματα και οργανώσεις έχουν τη θέση ότι τα στρατιωτικο-βιομηχανικά κατεστημένα, ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί, όπως το ΝΑΤΟ και άλλες κυρίαρχες δυνάμεις με την πολιτική τους ευνοούν την αποσταθεροποίηση στην περιοχή της Μέσης Ανατολής με στόχο τον έλεγχο της περιοχής και των πλουτοπαραγωγικών της πόρων.

Προειδοποιούν ότι ”οι κυρίαρχες δυνάμεις, θα χρησιμοποιήσουν ένα τέτοιο πόλεμο ως πρόσχημα για την δημοκρατία, ενώ στην πραγματικότητα ψάχνουν μια αθέμιτη και επικίνδυνη διέξοδο από την καπιταλιστική κρίση”.

Εκτιμούν, επίσης, ότι ένας νέος επεμβατικός πόλεμος στην περιοχή θα αιματοκυλίσει τους λαούς, θα αποσταθεροποιήσει τα σύνορα των χωρών και δεν θα επιτρέψει τις όποιες δημοκρατικές λύσεις που σέβονται την θέληση των λαών. ”Θα βλάψει ανεπανόρθωτα κάθε δυνατότητα οικονομικής ανάπτυξης και κοινωνικής ευημερίας”.

Θα εμπλέξει, συνεχίζουν, την περιοχή, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου, σε τεράστιες περιπέτειες και θα δημιουργήσει περαιτέρω αρνητικά δεδομένα για το Διεθνές Δίκαιο επιβάλλοντας το δίκαιο του ισχυρού, αλλά και για το κυπριακό πρόβλημα το οποίο απαιτεί επίλυση άμεσα. ”Δηλώνουν ότι μια τέτοια στρατιωτική λύση επιβολής δεν νομιμοποιείται από το Διεθνές Δίκαιο”.

Κόμματα και οργανώσεις τονίζουν ότι θα αγωνιστούν ενάντια σε μια τέτοια επιβουλή και υπέρ του δικαιώματος των λαών της περιοχής να καθορίζουν μόνοι τους την τύχη τους στις χώρες τους.

Είναι χρέος, προστίθεται, του ειρηνικού κινήματος σε ολόκληρη την Κύπρο να στείλει το μήνυμα της ειρήνης κατά των όποιων σχεδιασμών που θέλουν να διαμελίσουν την περιοχή και να περιπλέξουν τους λαούς σε ένα νέο καταστροφικό πόλεμο.

Χρειάζεται, καταλήγουν, πολιτική κατά της στρατιωτικοποίησης των διεθνών σχέσεων, υπέρ της ειρήνης και του διαλόγου στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και του Χάρτη του ΟΗΕ, κατοχύρωσης των δικαιωμάτων των λαών και ισότιμης ανάπτυξης.

Keywords
Τυχαία Θέματα