Κιουτσιούκ: Ευαισθησία σε ότι αφορά τους αγνοουμένους

15:31 12/4/2012 - Πηγή: OnlyCY

Πρέπει να επιδεικνύεται ευαισθησία καθώς συντάσσονται ειδήσεις σχετικά με τους αγνοούμενους, διότι οι ειδήσεις αυτές προκαλούν ανησυχία στους Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους συγγενείς των αγνοουμένων, δήλωσε η Γκιουλντέν Πλουμέρ Κιουτσιούκ, μέλος της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων, και ανέφερε ότι συνεχίζονται οι συνομιλίες για την επίλυση του προβλήματος που υπάρχει σχετικά με το εργαστήριο με το οποίο

συνεργάζεται η Επιτροπή.

“Οι ειδήσεις πρέπει να ερευνώνται και να γράφονται οι αλήθειες”, είπε σε δηλώσεις της προς το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο “Ανατολή” η κ. Κιουτσιούκ και, αναφερόμενη στο εργαστήριο, είπε: “Υπάρχουν κάποια προβλήματα σχετικά με το εργαστήριο που συνεργαζόμαστε στο θέμα του DNA. Προσπαθούμε να λύσουμε τα προβλήματα αυτά”.

”Θέλουμε να λύσουμε το πρόβλημα, αλλά εάν δεν τα καταφέρουμε, θα συνεργαστούμε με άλλο εργαστήριο, αφού έχει ήδη προκηρυχθεί διαγωνισμός”, είπε, σημειώνοντας ότι “δεν είναι εργαστήριο που μας ανήκει, αλλά εργαστήριο που παρέχει υπηρεσίες στην Επιτροπή Αγνοουμένων”.

Η κ. Κιουτσιούκ είπε πως δεν θα κάνει σχετικές δηλώσεις όσο συνεχίζονται συνομιλίες με το εργαστήριο και ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα είναι γνωστά τα αποτελέσματα του διαγωνισμού.

“Κάθε φάση της διαδικασίας εξεύρεσης αγνοουμένων είναι δύσκολη και πολύ δαπανηρή”, είπε και πρόσθεσε ότι ο μεγαλύτερος χρηματοδότης της Επιτροπής Αγνοουμένων είναι η ΕΕ, η οποία δίνει κάθε χρόνο 3 εκ. ευρώ. Τα γραφεία της Επιτροπής χρηματοδοτούνται από τις δύο πλευρές, ενώ στον προϋπολογισμό συμβάλλουν με δωρεές η Τουρκία και άλλες χώρες.

Η κ. Κιουτσιούκ είπε ότι συνεχίζονται οι εργασίες σχετικά με τους αγνοούμενους, ότι υπάρχουν τέσσερεις φάσεις, εκ των οποίων η μία είναι οι ανασκαφές, ότι υπάρχουν 8-9 ομάδες ανασκαφών, έξι στα κατεχόμενα και οι υπόλοιπες στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Επίσης, είπε πως η Επιτροπή Αγνοουμένων έχει συμφωνήσει για την αναζήτηση των αγνοουμένων από την περίοδο 1963-1964 και το 1974, και ότι στον επίσημο κατάλογο υπάρχουν 1.468 Ελληνοκύπριοι και 502 Τουρκοκύπριοι.

Keywords
Τυχαία Θέματα