Ιδρύθηκε Ινστιτούτο Δημογραφικής και Μεταναστευτικής Πολιτικής

16:16 28/11/2013 - Πηγή: OnlyCY

Πραγματοποιήθηκε χθες η εξαγγελία της ίδρυσης του Ινστιτούτου Δημογραφικής και Μεταναστευτικής Πολιτικής Κύπρου, από τον Πρόεδρο του Προσωρινού Διοικητικού Συμβουλίου, πρώην Ευρωβουλευτή Γιαννάκη Μάτση.

Της εξαγγελίας στη Δημοσιογραφική Εστία ακολούθησε ημερίδα για το δημογραφικό και μεταναστευτικό πρόβλημα της Κύπρου, υπό την αιγίδα του Υπουργού Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικου.

Ανάμεσα στα συμπεράσματα που εξήχθησαν από

την ημερίδα, είναι η διαπίστωση κατάχρησης του συστήματος ασύλου από αλλοδαπούς που εισέρχονται μέσω των κατεχόμενων εδαφών ή που βρίσκονται νόμιμα στην Κύπρο με στόχο την περαιτέρω παραμονή τους στην Κύπρο.

Διαπιστώθηκε, επίσης, ότι η επιδοματική πολιτική που ακολουθήθηκε στο παρελθόν ήταν ελκυστική και για αυτό οι αριθμοί των λαθρομεταναστών είχαν αυξητική τάση, ότι γίνεται κατάχρηση από αλλοδαπούς νόμιμα εισερχόμενους στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας της άδειας παραμονής τους και παραμένουν παράνομα, ότι η διέλευση των λαθρομεταναστών γίνεται μέσω της γραμμής κατάπαυσης του πυρός και στη συνέχεια αιτούνται άσυλο, και ότι υπάρχουν κυκλώματα διακίνησης των λαθρομεταναστών τόσο στα κατεχόμενα όσο και στις ελεύθερες περιοχές.

Στα συμπεράσματα σημειώνεται ότι πρέπει να ενταθεί η καταπολέμηση της παράνομης εργοδότησης και η καταγγελία των εργοδοτών, και ότι τα δημογραφικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν είναι πολύ ανησυχητικά τόσο στις ελεύθερες περιοχές όσο και στις κατεχόμενες περιοχές με πολύ μεγάλους αριθμούς ξένων υπηκόων στην επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Όσον αφορά τη μετανάστευση των Κυπρίων νέων επιστημόνων από την Κύπρο προς το εξωτερικό, αναφέρεται ότι πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια συγκράτησης τους με έναν ευρύτερο και μακρόπνοο σχεδιασμό και να δοθούν κίνητρα και θέσεις εργασίας προς το όφελος του τόπου.

Θα πρέπει, επίσης, να καταγραφούν και να αξιολογηθούν οι αριθμοί των Κυπρίων νέων που μεταναστεύουν ή/και αυτών που παραμένουν στο εξωτερικό, να χαραχθεί δημογραφική και μεταναστευτική πολιτική, και να γίνει επένδυση στη νεανική επιχειρηματικότητα.

Αναφέρεται ότι το Πανεπιστήμιο Κύπρου μπορεί να γίνει ένα ελκυστικό περιβάλλον για εκπαιδευτές και εκπαιδευόμενους και αυτό συνεισφέρει στην οικονομία του τόπου, ότι μπορεί να γίνει αξιοποίηση των Διαρθρωτικών Ταμείων προς όφελος του Πανεπιστημίου Κύπρου και της οικονομίας του τόπου και νέων, καθώς και της γεωπολιτικής θέσης της Κύπρου στη Μεσόγειο με την ανάπτυξη της πράσινης και της γαλάζιας ενέργειας και έξυπνη εξειδίκευση νέων ανθρώπων, και να εξεταστεί το θέμα της υπογεννητικότητας των Κυπρίων και αύξηση των γεννήσεων των μεταναστών γιατί δεν αναπληρώνεται ο γηγενής πληθυσμός.

Τέλος, χαιρετίζονται οι δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών για την πολιτική καταπολέμησης της λαθρομετανάστευσης εντός της Κύπρου, των παράνομων μεταναστευτικών ροών, αλλά και τη νέα επιδοματική πολιτική για τους αιτητές ασύλου, καθώς και η δράση και οι προσπάθειες της Υπηρεσίας Αλλοδαπών και Μετανάστευσης για καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης και την πάταξη της παράνομης εργασίας.

Τα συμπεράσματα θα σταλούν σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους και άλλους οργανισμούς, μαζί με εισηγήσεις και επιστημονική προσέγγιση των προβλημάτων.

Keywords
Τυχαία Θέματα