Ίδρυμα Πολιτισμού: Αναστολή κατασκευής του Μεγάρου Πολιτισμού συνεπάγεται διπλάσιο κόστος

16:09 4/11/2013 - Πηγή: OnlyCY

Το Ιδρυμα Πολιτισμού σε ανακοίνωση θεωρεί πως η άποψη για αναστολή του Έργου του Μεγάρου Πολιτισμού μέχρι το 2020, ισοδυναμεί με κατάργηση του γιατί σε μια τέτοια περίπτωση, όπως αναφέρει, “ολόκληρος ο σχεδιασμός του Έργου θα ανατραπεί, η εργασία που πραγματοποιήθηκε μέχρι τώρα θα αχρηστευτεί και οι μελετητές και άλλοι συνεργάτες θα αντιδράσουν και σε περίπτωση που αποφασιστεί το Έργο να υλοποιηθεί στο απώτερο μέλλον, το κόστος θα είναι τουλάχιστον διπλάσιο”.

Το Ίδρυμα θεωρεί

ότι, “με βάση οποιαδήποτε λογική και για την εξυπηρέτηση των οικονομικών και άλλων συμφερόντων του κράτους, επιβάλλεται η ένταξη του έργου του Μεγάρου Πολιτισμού στα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά Ταμεία και η υλοποίηση του χωρίς καμιά επιπλέον δαπάνη για την Κύπρο”.

Αντίθετα, υποστηρίζει ότι αν γίνουν άλλες επιλογές, “κάποιοι θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την απώλεια δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ”.

Σε ανακοίνωση με αφορμή συζήτηση για το θέμα σε επιτροπές της Βουλής αλλά και δημοσιεύματα στον Τύπο, το Ιδρυμα Πολιτισμού διευκρινίζει ότι όπως έχει ενημερωθεί , μέχρι στιγμής τουλάχιστον, “δεν υπάρχει κοινή θέση, είτε προφορικώς είτε εγγράφως, των υπουργείων Οικονομικών και Παιδείας και Πολιτισμού σε σχέση με το μέλλον του Μεγάρου ενόψει της συζήτησης του θέματος από το Υπουργικό Συμβούλιο και συνεπώς έγγραφο που είδε το φως της δημοσιότητας δεν είναι δυνατό, όπως προβάλλεται ισχυρισμός, να εκφράζει τα δύο υπουργεία”.

Σύμφωνα με το Ιδρυμα Πολιτισμού οι επιλογές που υπάρχουν είναι δύο, είτε άμεση υλοποίηση του Έργου χωρίς οποιοδήποτε κόστος για το κράτος, είτε ακύρωση του με απώλεια πέραν των €20 εκ και θεωρεί πως η εικόνα που προβάλλεται για αναστολή – ακύρωση του Έργου που θα αποφέρει οικονομικά οφέλη στο κράτος “είναι εντελώς παραπλανητική”.

Το Ιδρυμα θεωρεί επιπρόσθετα πως αν το Έργο ενταχθεί στα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά Ταμεία, θα εξασφαλιστεί από αυτά, όπως έχει ήδη δεσμευτεί η Ευρώπη, το 85% του συνολικού κόστους, το υπόλοιπο 15%, που αναλογεί στην κυπριακή πλευρά, έχει ήδη δαπανηθεί ή εκταμιευθεί και συνεπώς, όπως αναφέρει, δε χρειάζεται το κυπριακό κράτος να καταβάλει καμία δαπάνη.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ακόμη ότι “όπως αποκάλυψε πρόσφατα στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου ο Έφορος Εσωτερικού Ελέγχου, μέχρι τώρα έχει απορροφηθεί μόνο το 55% του ποσού που δικαιούται η Κύπρος από τα Διαρθρωτικά Ταμεία για την περίοδο 2007 – 2013″.

“Δηλαδή, ενώ απομένουν μόνο δύο μήνες για να λήξει η προγραμματική περίοδος των Διαρθρωτικών Ταμείων, παραμένουν γύρω στα €300 εκ. αδιάθετα. Και όμως, το Μέγαρο Πολιτισμού, ενώ δαπανήθηκαν εκατομμύρια, ουδέποτε εντάχθηκε για να αρχίσει η αξιοποίηση από την Κύπρο των διαθέσιμων κονδυλίων των ταμείων. Και αυτό παρά τις αποφάσεις δύο συνεχών κυβερνήσεων, της διακηρύξεις δύο Προέδρων και τις υποδείξεις των αρμοδίων υπουργών”, αναφέρεται.

Το Ιδρυμα αναφέρει επίσης ότι όλα αυτά τα χρόνια το Ίδρυμα Πολιτισμού Κύπρου, “με πλήρη ευθύνη κάποιων υπηρεσιών, υποβάλλεται σε ένα συνεχές μαρτύριο και με διάφορες προφάσεις και δικαιολογίες γίνεται στόχος ενός απίστευτου εμπαιγμού με μοναδικό στόχο να μην υλοποιηθεί ποτέ το Έργο”.

“Διερωτόμαστε λοιπόν, αφού για εφτά χρόνια (περίοδος 2007 – 13) οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες μπόρεσαν να απορροφήσουν μόνο το 55% από τα διαθέσιμα ποσά, πώς είναι δυνατόν να απορροφήσουν το αυξημένο ποσό που διατίθεται για τη νέα περίοδο; Ποιος θα φέρει την ευθύνη για τα εκατομμύρια που θα χαθούν για την Κύπρο την παρούσα και την επόμενη περίοδο;”, αναφέρει η ανακοίνωση.

Επιπρόσθετα αναφέρεται πώς ένταξη του έργου στα Διαρθρωτικά Ταμεία και έναρξη κατασκευής “θα σημαίνει προσφορά εργασίας σε 1.500 περίπου άτομα για την ανέγερση του, τόνωση της οικοδομικής βιομηχανίας, αναζωογόνηση της πρωτεύουσας που βρίσκεται σε μαρασμό, τη δημιουργία τριών έργων (αστική πλατεία, υπόγειος χώρος στάθμευσης και πάρκο) που περιλαμβάνονται στο τοπικό σχέδιο Λευκωσίας και η δημιουργία τους συμπεριελήφθη στο σύμπλεγμα του Μεγάρου, εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος, αναβάθμιση της ποιότητας ζωής κλπ”.

Επίσης το Ιδρυμα Πολιτισμού χαρακτηρίζει παραπλανητική την θέση για “δυσβάστακτο λειτουργικό κόστος”, υποστηρίζοντας ότι “με βάση τη Μελέτη Βιωσιμότητας, το 70% περίπου των λειτουργικών εξόδων του Μεγάρου θα είναι ελαστικής μορφής και συνεπώς η κρατική εισφορά μπορεί να μειωθεί ακόμα και στο ήμισυ από την κυβέρνηση και τη Βουλή στους ετήσιους προϋπολογισμούς ενώ έχουν ήδη αναληφθεί πρωτοβουλίες για δραστική μείωση των εξόδων σε συνεργασία με παρόμοια ιδρύματα στην Ελλάδα και το εξωτερικό”.

Keywords
Τυχαία Θέματα