Προς αναστολή προστίμου σε όσους εργοδότες δεν κατέβαλαν κοιν. ασφαλίσεις

15:06 4/11/2013 - Πηγή: OnlyCY

Την αναστολή της καταβολής προστίμου για όσους εργοδότες ή αυτοεργοδοτούμενους καθυστερούν να καταβάλουν τις κοινωνικές ασφαλίσεις για το 2013 προωθεί η Επιτροπή Κοινωνικών Ασφαλίσεων της Βουλής.

Η Επιτροπή συζήτησε σήμερα τον περί Κοινωνικών Ασφαλίσεων (Εισφορές) (Τροποποιητικοί) Κανονισμοί του 2013.

Όπως δήλωσε μετά το τέλος της συνεδρίας ο Πρόεδρος της Επιτροπής Αντρέας Φακοντής οι συγκεκριμένοι κανονισμοί θα δώσουν τη δυνατότητα να μην επιβάλλεται επιπρόσθετο τέλος του 3% με μέγιστο 27% για το 2013 στους

εργοδότες ή αυτοεργοδοτούμενους που καθυστερήσουν να καταβάλουν τις κοινωνικές ασφαλίσεις.

Επίσης, πρόσθεσε, έχει γίνει ρύθμιση έτσι ώστε οι εργοδότες ή αυτοεργοδοτούμενοι που καθυστερήσουν να καταβάλουν τις εισφορές του για το 2013 να μην διώκονται ποινικά.

Όπως εξήγησε ο κ. Φακοντής στόχος αυτών των κανονισμών είναι να δοθεί δυνατότητα στις επιχειρήσεις οι οποίες αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης λόγω της οικονομικής κρίσης και των προβλημάτων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, να αντέξουν τη δύσκολη αυτή κατάσταση και να μπορούν να πληρώσουν τις οφειλές τους μέχρι το τέλος του 2013.

Ξεκαθάρισε δε πως οι συγκεκριμένοι κανονισμοί αφορούν μόνο το 2013, εξηγώντας ότι με βάση τη ρύθμιση αν κάποιος εργοδότης ή αυτοργοδοτούμενος καταβάλει είτε τον Νοέμβριο είτε το Δεκέμβριο το ποσό που οφείλει για ολόκληρο το 2013 δεν θα πληρώσει οποιοδήποτε επιπρόσθετο τέλος, στην περίπτωση όμως που πληρώσει μετά την 1 Ιανουαρίου 2014 θα καταβάλει το όποιο επιπρόσθετο τέλος.

Ανέφερε τέλος πως παρά τα προβλήματα και τις ανισότητες που ενδεχομένως παρουσιάζονται η ρύθμιση είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.

Keywords
Τυχαία Θέματα