Για «ακαδημαϊκό κανιβαλισμό» επικρίνει την Διοίκηση του ΤΕΠΑΚ η συντεχνία των εργαζομένων

15:17 4/11/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η συντεχνία Ακαδημαϊκού Προσωπικού ΤΕΠΑΚ (ΣΑΠ-ΤΕΠΑΚ) επικρίνει με ανακοίνωση του Προέδρου της την ενέργεια της Διοίκησης του ΤΕΠΑΚ να προχωρήσει σε διακοπή της απόσπασης 11 νοσηλευτών στο Τμήμα Νοσηλευτικής, χωρίς ενημέρωση του τμήματος, “διότι πρόκρινε ότι το κόστος διατήρησης αυτού του προσωπικού είναι υποδεέστερο σε αξία τους κόστους διατήρησης των κτιρίων”.

Όπως αναφέρει ο Πρόεδρος, Αντώνης Θεοχάρους αυτά τα άτομα

που είναι και προσοντούχα τίθενται εκτός ΤΕΠΑΚ μέχρι το τέλος του Δεκέμβρη, και κατηγορεί την Διοίκηση του ΤΕΠΑΚ για “ακαδημαϊκό κανιβαλισμό. Η ανάπτυξη ακαδημαϊκού κλινικού προσωπικού είναι χρονοβόρος διαδικασία και απαιτεί πολυετή προσπάθεια. Διαρκής στόχος του Τμήματος Νοσηλευτικής απετέλεσε τα μέλη αυτά να είναι σε θέση να καλύψουν διδακτικές ανάγκες αναλαμβάνοντας μαθήματα για τα οποία απασχολούνται ειδικοί επιστήμονες με σκοπό τη μείωση του κόστους για εξωτερικούς διδάσκοντες”.

Ο κ. Θεοχάρους θεωρεί ότι η δημόσια νοσηλευτική βάλλεται εκ των έσω και με τους επικίνδυνους – όπως τους χαρακτηρίζει – χειρισμούς της Διοίκησης του ΤΕΠΑΚ διακυβεύεται το μέλλον της στην Κύπρο. Αυτή τη στιγμή, αναφέρει, εκπαιδεύονται 650 προπτυχιακοί φοιτητές, 75 μεταπτυχιακοί και 28 διδακτορικοί φοιτητές στην πλήρη ανάπτυξη του Τμήματος, οι οποίοι δραστηριοποιούνται σε όλες τις δημόσιες υγειονομικές δομές της Κύπρου.

Το διδακτικό προσωπικό, συμπεριλαμβανομένων και αυτών των 11 αποσπασμένων νοσηλευτών καλείται να ανταπεξέλθει σε αυτόν τον φόρτο, σημειώνει εξηγώντας ότι οι ανάγκες του Τμήματος σε διδακτικό/ερευνητικό προσωπικό αυξάνονται λόγω τόσο των μεταπτυχιακών του προγραμμάτων όσο και των πρόωρων αφυπηρετήσεων ενταγμένων μελών ΔΕΠ.

Επικρίνει την Πρύτανη του ΤΕΠΑΚ για παραπληροφόρηση όσον αφορά την αποχώρηση των 11 αποσπασμένων νοσηλευτών και χαρακτηρίζει την απόφαση της Διοίκησης του ΤΕΠΑΚ αυθαίρετη, με ατεκμηρίωτο σκεπτικό που θα πλήξει βάναυσα την ποιότητα των σπουδών. Το Συμβούλιο του ΤΕΠΑΚ απέκρυψε, όπως αναφέρει, το θέμα της διακοπής της σύμβασης των 11 μελών καθώς κρύφτηκε στο κεφάλαιο «κατασκευαστικές/βελτιωτικές εργασίες» και μιλά για απροκάλυπτη πράξη, που με λογιστικές αλχημείες μετάφερε τον μισθό τους στην υποκατηγορία «κατασκευαστικές/βελτιωτικές εργασίες» και αυτό υπονοεί εναλλαξιμότητα μεταξύ των εκπαιδευτικών και κτιριακών αναπτυξιακών προτεραιοτήτων του Πανεπιστημίου, κάτι το οποίο είναι υποτιμητικό τόσο για το Πανεπιστήμιο όσο και για την πολιτεία και τους φοιτητές.

Η συστηματική απαξίωση της δημόσιας νοσηλευτικής εκπαίδευσης θέτει σε κίνδυνο τη Νοσηλευτική στην Κύπρο και κατ’ επέκταση την μελλοντική υγεία του Κύπριου πάσχοντα, αναφέρει ο Πρόεδρος της ΣΑΠ ΤΕΠΑΚ, λέγοντας ότι οποιαδήποτε περεταίρω μείωση του προσωπικού συνεπάγεται αναγκαστικά μερική ή ολική αναστολή των προπτυχιακών, μεταπτυχιακών και των διδακτορικών προγραμμάτων.

Keywords
Τυχαία Θέματα