Η Υπουργός Εργασίας κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις σε ενότητα

09:08 15/7/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Σωτηρούλα Χαραλάμπους δήλωσε την Κυριακή ότι «η χώρα μας περνάει μια δύσκολη συγκυρία και σε αυτές τις κρίσιμες συνθήκες για το Κυπριακό, για την οικονομία και για την κοινωνία και απαιτείται η πλήρης ενότητα των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων του τόπου, ώστε να κάνουμε όλοι μαζί ότι χρειάζεται για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες, για να βγούμε από την κρίση».

Σε επιμνημόσυνο λόγο της στο μνημόσυνο των ηρώων της Αντίστασης του Άη Γιάννη και του Στέλιου Στυλιανού ενάντια στο πραξικόπημα, η Υπουργός Εργασίας,

τόνισε ότι «πατριωτικό καθήκον όλων μας αυτές τις δύσκολες ώρες είναι με διάλογο, αλληλοσεβασμό, σύνεση και συναίνεση, ενωμένοι να δώσουμε την μάχη για τον τόπο μας όπως το πράξαμε μετά τα τραγικά γεγονότα του 1974».

Η Υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε στην Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ από την Κυπριακή Δημοκρατία που άρχισε την 1η Ιουλίου και για ένα εξάμηνο και σημείωσε ότι «μια επιτυχημένη Προεδρία είναι ένα σημαντικό πολιτικό και στρατηγικό αποθεματικό, πρωτίστως για το εθνικό μας πρόβλημα».

Για το πραξικόπημα της Χούντας των Αθηνών, της 15ης Ιουλίου 1974, η κ. Χαραλάμπους, είπε ότι «άνοιξε το δρόμο στον Τούρκο εισβολέα» και επαναβεβαίωσε ότι «αμετάθετος στόχος μας είναι η επίτευξη λύσης στο κυπριακό πρόβλημα στο πλαίσιο της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με ένα κράτος που θα έχει μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια, μία διεθνή προσωπικότητα και με πολιτική ισότητα όπως αυτή έχει ερμηνευθεί από τον ΟΗΕ».

Η Υπουργός Εργασίας δήλωσε πως «γνωρίζουμε πολύ καλά ότι ο χρόνος που περνά δεν λειτουργεί προς όφελός μας, αφού παγιώνονται τα τετελεσμένα της εισβολής και της κατοχής» προσθέτοντας ότι «για εμάς η διχοτόμηση δεν είναι και δεν μπορεί να αποτελέσει ποτέ, μια αποδεκτή κατάσταση πραγμάτων».

«Η προσήλωση στη λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας είναι το μόνο ανάχωμα στη διχοτόμηση και στη δημιουργία δύο ξεχωριστών κρατών στην Κύπρο», είπε η Υπουργός Εργασίας.

Η κ. Χαραλάμπους είπε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, από τις πρώτες μέρες ανάληψης των καθηκόντων του, με προσωπική δέσμευση και αφοσίωση, ανάλαβε πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην εξεύρεση συνολικής συμφωνημένης λύσης».

Είπε, ακόμα, ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας, «κατέθεσε θέσεις και προτάσεις, οι οποίες βρίσκονται απολύτως μέσα στο πλαίσιο της συμφωνημένης βάσης λύσης, που στηρίζονται στις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου του 1977 και 1979, στα Ψηφίσματα του ΟΗΕ, αλλά και στο διεθνές και στο ευρωπαϊκό δίκαιο».

Για την στάση της τ/κ πλευράς στις συνομιλίες, η Υπουργός Εργασίας, είπε ότι «έχοντας την καθοδήγηση και στήριξη της Αγκυρας, δεν επέδειξε την απαιτούμενη συνεργασία και πολιτική βούληση για να προχωρήσουμε σε λύση αλλά αντίθετα, οι θέσεις που κατάθεσε στο τραπέζι των συνομιλιών, κάθε άλλο παρά σε ομοσπονδιακή λύση οδηγούσαν».

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «παρά τις δυσκολίες που ορθώνονταν μπροστά στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, σταθερή είναι η βούληση του Προέδρου της Δημο

Keywords
Τυχαία Θέματα