ΟΙ ΑΣΤΟΙ ΑΝΑΖΗΤΟΥΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΤΑ ΧΩΡΑΦΙΑ

Παρά τη μείωση του εισοδήματος, ο αγροτικός τομέας δείχνει σημάδια αντοχής όσον αφορά τις θέσεις εργασίας και τούτο αποδίδεται στη μεγάλη πίεση που δέχονται οι υπόλοιποι τομείς της οικονομίας.

Του Θοδωρή Παναγούλη

Η βαθιά ύφεση που έχει αυξήσει δραματικά των αριθμό των ανέργων και υποαπασχολούμενων στους βασικούς τομείς της οικονομίας και κυρίως στο αστικό περιβάλλον, φαίνεται ότι στρέφει τους απογοητευμένους από άλλα επαγγέλματα στο να αναζητούν ευκαιρίες εργασίας στον αγροτικό τομέα.

Σύμφωνα με μελέτη της Τράπεζας

της Ελλάδος που υπογράφεται από τον κ. Κώστα Κανελλόπουλο, μέλος της διεύθυνσης οικονομικών μελετών της Τράπεζας, υπάρχουν τρεις τομείς της οικονομίας που κατάφεραν στο «καυτό» διάστημα μεταξύ του τρίτου τριμήνου του 2008 και του δεύτερου τριμήνου του 2010 να εμφανίσουν τις μικρότερες απώλειες σε θέσεις εργασίας. Πρόκειται για τους κλάδους της γεωργίας, των τροφίμων και ποτών και της εκπαίδευσης οι οποίοι, σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται, παρουσιάζουν τη μικρότερη απώλεια θέσεων απασχόλησης σε σχέση με τον εθνικό μέσο όρο.

Αυτό οφείλεται, σύμφωνα με τον μελετητή στο ότι «παράγουν διεθνώς εμπορεύσιμα προϊόντα ή υπηρεσίες και εμφανίζουν αξιόλογη κινητικότητα στην απασχόληση». Για τους ίδιους λόγους, σύμφωνα με τον κ. Κανελλόπουλο, «θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως δυνητικά οχήματα εξόδου από την κρίση της ελληνικής οικονομίας και γι΄ αυτό χρειάζεται να ενισχυθούν».

Οι τρόποι ενίσχυσης σύμφωνα με τον μελετητή είναι:
• Υλοποίηση ώριμων επενδυτικών σχεδίων
• Κλαδικές ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης (π.χ. επιδότηση νέων προσλήψεων και προγραμμάτων κατάρτισης)
• Κλαδικά ερευνητικά προγράμματα
• Διευκόλυνση εισόδου όσων επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν σ΄ αυτούς τους κλάδους
• Ανάπτυξη δικτύων εμπορίας και διάθεσης αγροτικών και βιομηχανικών προϊόντων
• Συμφωνίες μεταξύ αγροτών, μεταποιητικών επιχειρήσεων και αλυσίδων λιανικής πώλησης στο εσωτερικό και το εξωτερικό της χώρας.

Keywords
Τυχαία Θέματα