Η στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων συζητήθηκε σε συνάντηση της Κυπριακής Προεδρίας

14:55 15/11/2012 - Πηγή: OnlyCY

Τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και η δυσκολία πρόσβασής τους σε ευρωπαϊκά κονδύλια, καθώς και οι προοπτικές χρηματοδότησής τους μέσα από το δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ και άλλα προγράμματα συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της “1ης Ολομέλειας Μεσαίων και Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων”, που φιλοξενεί η Κυπριακή Προεδρία στη Λευκωσία.

Στο πλαίσιο της συνάντησης, ο Υπουργός Εμπορίου Νεοκλής Συλικιώτης και ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Αντόνιο Ταγιάνι, αρμόδιος για θέματα Βιομηχανίας και Επιχειρηματικότητας, αναφέρθηκαν κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής

διάσκεψης στις πρωτοβουλίες της ΕΕ προς την κατεύθυνση της στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ).

Ο κ. Ταγιάνι έκανε λόγο για «μεγάλα χρηματικά ποσά» για τις ΜμΕ, σύμφωνα με τις προτάσεις της Κομισιόν στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της ΕΕ για το 2014-2020, ενώ ο κ. Συλικιώτης είπε ότι πέραν του 90% των επιχειρήσεων στην Ευρώπη είναι ΜμΕ, συμπληρώνοντας πως η ΕΕ, μέσω των πρωτοβουλιών της, επιδιώκει να διευκολύνει την πρόσβασή τους στη χρηματοδότηση, απλοποιώντας παράλληλα τις διαδικασίες.

Ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν αναφέρθηκε και στα αποτελέσματα της χθεσινής συνάντησης μεταξύ ΕΕ-Αιγύπτου, στο Κάιρο, όπου αποφασίστηκαν ευρωπαϊκές επενδύσεις ύψους 5 δις ευρώ προς όφελος της ανάπτυξης και της απασχόλησης.

Η συζήτηση στην Ευρώπη και το στίγμα που θέλει να δώσει η Κυπριακή Προεδρία είναι να υπάρξει στροφή στην ανάπτυξη και την πραγματική οικονομία, μέσω της στήριξης των ΜμΕ, είπε ο Υπουργός Εμπορίου.

Συμπλήρωσε ότι αλλά νομοθετήματα που συζητούνται αφορούν τη μείωση του διοικητικού άχθους, της γραφειοκρατίας και του διοικητικού κόστους, ενώ πρόσθεσε ότι πολλά από τα ζητήματα αυτά θα απασχολήσουν σημαντικό μέρος της ατζέντας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας, στις 10 και 11 Δεκεμβρίου.

Ερωτηθείς για την προσπάθεια άντλησης κεφαλαίων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για στήριξη των ΜμΕ, ο κ. Συλικιώτης είπε ότι για την Κύπρο έχουν εγκριθεί δάνεια 100 εκ. ευρώ και πρόσθεσε ότι τώρα συζητείται ο μηχανισμός για τη διάθεση των χρημάτων αυτών.

Ακόμη, χαρακτήρισε σημαντική την όλη προσπάθεια χρηματοδότησης των επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες και στην Κύπρο και είπε ότι η ΕΤΕπ συμμετέχει ενεργά και στη στήριξη άλλων προγραμμάτων στην Κύπρο, όπως τα αιολικά πάρκα και δραστηριότητες ή επιχειρήσεις που αφορούν τις ΑΠΕ.

«Στην Κύπρος αξιούμε στο 100% τα κονδύλια από την ΕΕ», συνέχισε ο Υπουργός Εμπορίου ενώ είπε ότι πρόσφατα ενισχύθηκαν με 10 εκ. ευρώ προγράμματα για τη νεανική επιχειρηματικότητα και την καινοτομία στην επιχειρηματικότητα.

Ερωτηθείς με ποιόν τρόπο θα πεισθούν οι τράπεζες να διοχετεύσουν χρήματα προς τις επιχειρήσεις, ο κ. Συλικιώτης είπε ότι «μπορούμε και ως ΕΕ και ως κράτη μέλη να θέτουμε αυτούς τους όρους» για στροφή της χρηματοδότησης προς την πραγματική οικονομία και ιδιαίτερα των ΜμΕ, ενόψει της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Νωρίτερα, κατά την ε

Keywords
Τυχαία Θέματα