Η πορεία της ανεργίας δεν είναι πλέον ανεξέλεγκτη, λέει η Υπ. Εργασίας

17:54 4/4/2014 - Πηγή: OnlyCY
Η Κύπρος έχει διαψεύσει τις πλέον απαισιόδοξες εκτιμήσεις για την πορεία της ανεργίας, δήλωσε σήμερα η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, υπογραμμίζοντας πως ένα χρόνο μετά τις αποφάσεις του Eurogroup η πορεία της ανεργίας δε είναι πλέον ανεξέλεγκτη.

Ενημερώνοντας τη νεολαία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για τις ενέργειες της Κυβέρνησης για συγκράτηση της ανεργίας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, η κ. Αιμιλιανίδου υπογράμμισε πως η νέα
προσέγγιση της Κυβέρνησης είναι η επιδότηση της εργασίας και όχι της ανεργίας.

Η κ. Αιμιλιανίδου είπε πως η ανεργία από το 5,4% που ήταν το 2009 εκτοξεύτηκε στο τέλος του 2012 στο 14,6%, ενώ μέχρι το τέλος του 2013 αυξήθηκε μόνο στο 16%.

“Διανύουμε μια κρίσιμη μεταβατική περίοδο αλλά δεν βιώνουμε πλέον την αβεβαιότητα και τους κινδύνους της προηγούμενης οικονομικής φάσης. Η οικονομία τείνει να ξαναβρεί τη σταθερότητα που χρειάζεται και η ανεργία δεν είναι πια ανεξέλεγκτη”, υπογράμμισε.

Όπως είπε, σήμερα ένα χρόνο μετά την ανάληψη των καθηκόντων της παρούσας κυβέρνησης οι προσπάθειες που καταβάλλουμε άρχισαν να αποδίδουν καρπούς.

“Αυτό συμβαίνει γιατί κατανοήσαμε το μέγεθος των προβλημάτων και λάβαμε την απόφαση να τα αντιμετωπίσουμε χωρίς άσκοπους διαλογισμούς αλλά προπάντων χωρίς αναβλητικότητα”, τόνισε.

Η Υπουργός Εργασίας τόνισε πως η Κυβέρνηση δεν επαναπαύεται γιατί χωρίς ανάκαμψη της πραγματικής οικονομίας δεν πρόκειται να επέλθει θετική πορεία στα ζητήματα της απασχόλησης και της εργασίας. “Δεν τα βάζουμε κάτω είμαστε προσηλωμένοι και μεθοδικοί στο έργο που έχουμε αναλάβει, και θα βρούμε τρόπους και βρίσκουμε τρόπους για να διασφαλίσουμε στον κάθε ένα πολίτη, στον κάθε νέο που βρέθηκε εκτεθειμένος και εκτός αγοράς εργασίας μια ευκαιρία απασχόλησης, μια νέα θέση εργασίας”, συμπλήρωσε.

Η κ. Αιμιλιανίδου είπε πως παρά την οικονομική κρίση και τους περιορισμένους πόρους το Υπουργείο της επεδίωξε μια νέα αντίληψη, την πολιτική ενεργητικής απασχόλησης.

“Επιδοτούμε την εργασία και όχι την ανεργία”, είπε και πρόσθεσε: “Αυτός είναι ο στόχος και όχι η οποιαδήποτε παγίδευση σε επιδόματα λόγω ανεργίας”.

Όπως είπε, τα μέτρα και οι πρωτοβουλίες στοχεύουν σε δύο άξονες, την επιδότηση μισθολογικού κόστους του υφιστάμενου ή νέου προσωπικού και δεύτερον την προώθηση σχεδίων που αφορούν αποκλειστικά τους νέους για απόκτηση εργασιακής πείρας.

Υπογράμμισε δε ότι η ανεργία δεν καταπολεμάται με προγράμματα και σχέδια, προσθέτοντας πως η προσπάθεια είναι να βοηθηθούν όλοι όσοι έχασαν την εργασία τους να αποκτήσουν έστω και για ένα χρονικό διάστημα μια απασχόληση έτσι ώστε μόλις επανεκκινήσει η οικονομία οι νέοι να είναι έτοιμοι με τις δεξιότητες που θα αποκτήσουν να επωφεληθούν των νέων θέσεων εργασίας.

“Η Κύπρος έχει διαψεύσει μια σειρά από εκτιμήσεις που κινήθηκαν στο πλέον απαισιόδοξο σενάριο, η Κύπρος έδειξε ότι μπορεί να αντέξει την πίεση και να εφαρμόσει ένα γενναίο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα και να αντιμετωπίσει ριζικά τα προβλήματα”, είπε.

“Η επανεκκίνηση της οικονομίας θα απαιτήσει πολλές και συντονισμένες ενέργειες, Θα τις αναλάβουμε και θα στηρίξουμε τη νέα γενιά ώστε να έχει προοπτική αν έχει μέλλον και να διαψεύσει τις Κασσάνδρες”, κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα