Η Κυβέρνηση δεν σώζεται με τα 175 εκ των ημικρατικών, δηλώνει ο Νικόλας Παπαδόπουλος

18:22 10/7/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ο Αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος δήλωσε ότι η χώρα βρίσκεται ενώπιον του κινδύνου στάσης πληρωμών καθώς η Κυβέρνηση χρειάζεται να βρει 500 εκατομμύρια ευρώ μέχρι το τέλος Ιουλίου και 723 εκ. μέχρι το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου.

Ερωτηθείς αν υπάρχει τρόπος να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως αυτές οι ερωτήσεις πρέπει να απευθυνθούν προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Υπουργό Οικονομικών.

Σε δηλώσεις στη Βουλή,

αναφερόμενος στο δανεισμό του κράτους από τους ημικρατικούς, ανέφερε πως «ακόμη και μετά το ξάφρισμα των ημικρατικών οργανισμών η Κυβέρνηση θα έχει μαζέψει μόνο 175 εκατομμύρια και ως εκ τούτου εγείρεται το ερώτημα πού θα βρει τα υπόλοιπα.»

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο φθάσαμε μέχρι εδώ και στο σημείο να είμαστε η μοναδική χώρα στον κόσμο, η οποία δεν μπορεί να δανειστεί έστω και βραχυπρόθεσμα για να καλύψει τις ανάγκες της, επειδή κάποιοι που σήμερα μιλούν για πατριωτισμό έθεσαν το κομματικό συμφέρον πάνω από συμφέρον του τόπου.

Συνεχίζοντας ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι από τον περσινό Μάιο η Κύπρος βρίσκεται εκτός αγορών και αντί η Κυβέρνηση του ΑΚΕΛ να πάρει μέτρα και να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της οικονομίας επέλεξε να συντηρεί το μύθο ότι «η Κυβέρνηση δεν έχει πρόβλημα, φταίνε οι τράπεζες».

Αφού ανέφερε πως η Κυβέρνηση γνώριζε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα το είχε το κράτος και όχι οι τράπεζες, πρόσθεσε ότι έβλεπαν ότι η ύφεση θα ήταν μεγαλύτερη από ότι ανέμεναν, ότι τα ελλείμματα θα ήταν μεγαλύτερα από ότι προέβλεπαν και ότι μετά το κούρεμα δεν θα μπορούσαν να τη δανείσουν. Πρόσθεσε ότι η Κυβέρνηση δεν έπραξε τίποτε, αλλά αντίθετα προσπάθησε να κρύψει το πρόβλημα επαναλαμβάνοντας μονότονα ότι φταίνε οι τράπεζες και ότι έχει εξασφαλισμένη τη χρηματοδότηση μέχρι το τέλος του χρόνου.

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι, όπως αποκαλύφθηκε σήμερα, ο υπεύθυνος διαχείρισης του δημοσίου χρέους Φαίδων Καλοζώης προειδοποίησε από το 2011 τον πρώην Υπουργό Οικονομικών Χαρίλαο Σταυράκη ότι ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίζεται βραχυπρόθεσμα το δημόσιο χρέος εμπεριέχει κινδύνους ότι το κράτος να αντιμετωπίσει ενδεχόμενο στάσης πληρωμών.

Ούτε η Ελλάδα με τα γνωστά προβλήματα δεν έφτασε στο σημείο που βρισκόμαστε εμείς σήμερα, είπε και προσθέτοντας ότι η Ελλάδα μπήκε στο μηχανισμό έγκαιρα. Επίσης, διατύπωσε την άποψη πως η κυπριακή Κυβέρνηση επειδή νόμιζε ότι με το ρωσικό δάνειο θα καταφέρει να βγάλει τις εκλογές, μας έφερε μέσα στο μηχανισμό και ενώπιον του κινδύνου για στάση πληρωμών.

Keywords
Τυχαία Θέματα