Προτεραιότητες Κυπριακής Προεδρίας στις εσωτερικές υποθέσεις και τη δικαιοσύνη

17:52 10/7/2012 - Πηγή: OnlyCY

Τις προτεραιότητες της Κύπρου στους τομείς εσωτερικών υποθέσεων και δικαιοσύνης ανέλυσε στους Ευρωβουλευτές της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων ο Υπουργός Δικαιοσύνης Λουκάς Λουκά.

Ο κ. Λουκά ανέφερε ότι στον τομέα της ασφάλειας και της αστυνομικής συνεργασίας, στόχος παραμένει η οικοδόμηση μιας ανοικτής και ασφαλούς Ευρώπης, μέσω της εφαρμογής της Στρατηγικής Εσωτερικής Ασφάλειας.

Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην ενδυνάμωση της αστυνομικής συνεργασίας, με στόχο την καταπολέμηση

του διασυνοριακού σοβαρού εγκλήματος, στην καταπολέμηση του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο, περιλαμβανομένων των διαφόρων μορφών παιδικής πορνογραφίας στο διαδίκτυο, στην εμπορία προσώπων, στην εμπορία κλοπιμαίων έργων πολιτιστικής κληρονομιάς και σε ότι αφορά την τρομοκρατία, στην προστασία ευάλωτων στόχων και σε θέματα βίας στην οικογένεια.
Όσον αφορά την απάντηση της ΕΕ για τα ναρκωτικά, κύριος στόχος της Προεδρίας θα είναι η σύνθεση της νέας Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για τα Ναρκωτικά, η οποία θα βασίζεται στα αποτελέσματα της αξιολόγησης της υφιστάμενης Στρατηγικής της ΕΕ για τα Ναρκωτικά 2005-2012, ανέφερε ο Υπουργός.

Ο κ. Λουκά πρόσθεσε ότι στόχος της Προεδρίας είναι η υιοθέτηση της νέας στρατηγικής μέχρι το τέλος του 2012. Ο Υπουργός ανέφερε ακόμη ότι η Προεδρία θα συνεχίσει να εργάζεται για την ανάπτυξη ενός Ευρωπαϊκού Συστήματος Μητρώου Ονομάτων Επιβατών (PNR) και την ολοκλήρωση της σχετικής Συμφωνίας με τον Καναδά.

Οσον αφορά τη διακυβέρνηση Σένγκεν, είπε ότι η Κυπριακή Προεδρία αναγνωρίζει πλήρως τις πολιτικές ευαισθησίες του όλου ζητήματος, και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα επιτευχθεί τελική συμφωνία το συντομότερο δυνατό, ούτως ώστε να επιτευχθεί βελτίωση στην αποτελεσματικότητα της διαχείρισης του χώρου Σένγκεν.

Η Προεδρία θα εργαστεί επίσης για την ολοκλήρωση του Συστήματος Πληροφοριών Σένγκεν Δεύτερης Γενιάς (SIS II), διασφαλίζοντας παράλληλα την ομαλή μετάβαση από το υφιστάμενο σύστημα στο σύστημα δεύτερης γενιάς. Όπως είπε, σε συνέχεια των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Μαρτίου 2012, η Προεδρία θα συνεχίσει τις προσπάθειες για να καταστεί δυνατή η επιτυχής διεύρυνση του χώρου Σένγκεν, περιλαμβάνοντας τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία.

Στον τομέα του ποινικού δικαίου, ο κ. Λουκά είπε ότι η Προεδρία θα εργαστεί σκληρά για την επίτευξη συμφωνίας στο Συμβούλιο αναφορικά με την πρόταση Οδηγίας, η οποία αποσκοπεί στη βελτίωση της ικανότητας των Κρατών Μελών να δεσμεύουν και δημεύουν προϊόντα εγκληματικών πράξεων.

«Ο στόχος είναι η διασφάλιση πιο αποτελεσματικών τρόπων- μεθόδων καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος και η ενίσχυση της συνεργασίας των αρμοδίων υπηρεσιών των κρατών μελών στον τομέα αυτό», εξήγησε.

Όπως σημείωσε, αυτή η πρόταση είναι ιδιαίτερα σημαντική καθότι μέσω της προβλέπονται ελάχιστοι κανόνες σε σχέση με τη δέσμευση και δήμευση περιουσιακών στοιχείων προϊόντων εγκληματικών πράξεων.
Επιπρόσθετα, η Προεδρία θα συνεχίσει τις εργασίες στον οδικό χάρτη σχε

Keywords
Τυχαία Θέματα