Τις εξελίξεις στην υπόθεση Τύμβιου θα εξετάσει την Πέμπτη η Επ. Προσφύγων

18:02 10/7/2012 - Πηγή: OnlyCY

Την ερχόμενη Πέμπτη η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων θα συζητήσει την υπόθεση Τύμβιου, ενώ η Πρόεδρος της Επιτροπής, Σκεύη Κουκουμά τόνισε ότι η υπόθεση αυτή σε καμία περίπτωση δεν ανοίγει το δρόμο για ανταλλαγή περιουσιών, καθώς είναι πολύ διαφορετική από τις περιπτώσεις διακανονισμού με τη λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων.

Στην έκτακτη συνεδρία της Επιτροπής Προσφύγων την Πέμπτη, ανέφερε, θα υπάρξει ενημέρωση επί των εξελίξεων όπως διαμορφώθηκαν. «Ο Γενικός Εισαγγελέας έχει ενημερώσει μέσα από τη γνωμάτευσή

του για τους λόγους που το κράτος υποχρεώθηκε να αποδεχθεί το συμβιβασμό και δεν θεωρούμε ότι ανοίγει το δρόμο ή δίνει περιθώρια σε άλλους πρόσφυγες να διεκδικήσουν με αυτό τον τρόπο τις περιουσίες τους για αυτό και μελετούμε τρόπους στήριξης των προσφύγων ώστε να μην υποχρεώνονται να καταφεύγουν στη λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων για αντιμετωπίσουν τα οικονομικά προβλήματα των οικογενειών τους», πρόσθεσε.

Σχολιάζοντας δηλώσεις Βουλευτών που ζήτησαν έκτακτη σύγκληση της Επιτροπής για την Παρασκευή, είπε πως ως Πρόεδρος συγκάλεσε συνεδρία για αύριο ωστόσο λόγω κωλύματος κάποιων εκ των μελών του σώματος να παραστούν στη συνεδρία αναγκάστηκε να συγκαλέσει συνεδρία το πρωί της Πέμπτης. «Θεωρούμε ότι είναι σημαντικό να ενημερωθεί η Βουλή για τις εξελίξεις όπως διαμορφώνονται μετά την απόφαση του Υπουργικού στην υπόθεση Μάικ Τύμβιου γι’ αυτό και καλέσαμε τους αρμόδιους φορείς (Γενικό Εισαγγελέα και Υπουργεία), ανέφερε η Πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων.

Η κ. Κουκουμά πρόσθεσε ότι βρίσκονται σε συνεννόηση με τις οργανώσεις ιδιοκτητών τουρκοκρατούμενων περιουσιών για να βρουν τρόπους στήριξης των προσφύγων.

Αναφερόμενη στο θέμα της μεταφοράς συντελεστή δόμησης από τις κατεχόμενες στις ελεύθερες περιοχές είπε ότι, όπως παραδέχονται πολλές από τις οργανώσεις των ιδιοκτητών, θα είναι μια δαιδαλώδης διαδικασία, η οποία δεν θα βοηθήσει ουσιαστικά τον προσφυγικό κόσμο.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος είπε ότι είναι δυσάρεστες αυτές οι εξελίξεις. Πρόσθεσε πως παρά τα όποια αρνητικά μέσα από τις εξελίξεις των υποθέσεων ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δικαιούμαστε να σημειώνουμε και κάποια θετικά δεδομένα, όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι πλέον η Τουρκία αναγνωρίζει ότι έχει ευθύνη έναντι των προσφύγων της Κύπρου.

Συνεχίζοντας ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως παρά το ότι εμείς διαφωνούμε με την ύπαρξη της λεγόμενης επιτροπής αποζημιώσεων, θεωρείται υποτελής διοίκηση της Τουρκίας. Ανέφερε επίσης ότι η Τουρκία αναγνωρίζει τους τίτλους ιδιοκτησίας των προσφύγων μας.

Τα αρνητικά στην εξέλιξη της υπόθεσης Τύμβιου, πρόσθεσε, υπερισχύουν των όποιων θετικών δεδομένων αναφέροντας ότι η πολιτική της ανταλλαγής περιουσιών και του εθνικού ξεκαθαρίσματος επί του κυπριακού εδάφους είναι πάγια επιδίωξη της Τουρκίας.

«Η Τουρκία επιδιώκει να δημιουργήσει δύο κράτη στην Κύπρο, δύο λαούς, απόλυτα διαχωρισμένους, διαχωρισμένες περιουσίες και επομένως η ανταλλαγή περιουσιών δεν πρέπει να αντικα

Keywords
Τυχαία Θέματα