Η Κύπρος θα αξιοποιήσει τις νέες ενεργειακές ευκαιρίες

12:54 24/9/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η Κύπρος σκοπεύει να αξιοποιήσει τις νέες ευκαιρίες που έχουν δημιουργηθεί, ούτως ώστε ο Διάδρομος της Νοτιοανατολικής Μεσογείου να εξελιχθεί σε έναν επιπρόσθετο και αξιόπιστο προμηθευτή ενέργειας για την Ευρώπη, δήλωσε ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νεοκλής Συλικιώτης.

Σε ομιλία του στο Διεθνές Φόρουμ με θέμα “Creating a Competitive Integrated Regional Energy Market in

the ΜΕΝΑ Region: The Contribution of the Energy Charter”, στο Ραμπάτ του Μαρόκο, την περασμένη Πέμπτη, ο κ. Συλικιώτης διαβεβαίωσε ότι “η Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ έχει θέσει ως κύρια προτεραιότητά της την επίτευξη συμφωνίας επί του προτεινόμενου Κανονισμού για τις Διευρωπαϊκές Ενεργειακές Υποδομές”.

“Όσον αφορά τη δημιουργία ενός νέου νομικού και κανονιστικού πλαισίου για την ενεργειακή συνεργασία σε όλη την Μεσόγειο, η Κυπριακή Προεδρία υποστηρίζει τα συμπεράσματα του Συμβουλίου της 24ης Νοεμβρίου 2011, σχετικά με την ενίσχυση της εξωτερικής διάστασης της ενεργειακής πολιτικής της ΕΕ και την υποβολή πρότασης προς τους εταίρους για τη δημιουργία μιας περιφερειακής ενεργειακής εταιρικής σχέσης ΕΕ-Νότιας Μεσογείου, που αρχικά θα επικεντρωθεί στην ηλεκτρική ενέργεια και την ανάπτυξη της αγοράς για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας μέχρι το 2020″, είπε.

Ανέφερε ότι “μερικά κράτη μέλη και περιοχές στην Ευρώπη, όπως η Κύπρος, συνεχίζουν να παραμένουν απομονωμένα από τα διευρωπαϊκά δίκτυα και, κατά συνέπεια, αντιμετωπίζουν τεχνικούς περιορισμούς, ιδίως για τη διείσδυση της ανανεώσιμης ενέργειας στα εθνικά δίκτυα ηλεκτρισμού”.

“Παράλληλα, όλα τα κράτη μέλη έχουν το δικαίωμα να ενισχύσουν το ενεργειακό τους μίγμα, ιδιαίτερα με την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική τους Ζώνη, με τη μεταφορά συμβατικού ή μη συμβατικού φυσικού αερίου σε άλλα κράτη της ΕΕ ή τρίτες χώρες και, τέλος, με την εισαγωγή ή εξαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω διασυνδέσεων ηλεκτρικής ενέργειας”, σημείωσε.

Ο κ. Συλικιώτης είπε ότι “οι σημερινές προσπάθειες και οι δράσεις που λαμβάνονται σε επίπεδο ΕΕ σχετικά με τις νέες ενεργειακές διαδρομές, δίνουν έμφαση στην ανάπτυξη αγωγών πετρελαίου ή/και αγωγών φυσικού αερίου από την Κεντρική Ασία και την Κασπία Θάλασσα προς την Ευρώπη, αναγνωρίζοντας τα δυνητικά οφέλη για την ΕΕ από τέτοιου είδους έργα”.

“Αναμφίβολα, οι πρόσφατες ανακαλύψεις μεγάλων ποσοτήτων φυσικού αερίου στην Κύπρο και στη λεκάνη της Λεβαντίνης, δημιουργούν νέες ευκαιρίες και δίνουν νέα ώθηση στον ρόλο της Ανατολικής Μεσογείου στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη. Ειδικότερα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την προσφορά ενός επιπρόσθετου διαδρόμου για την προμήθεια φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, συμβάλλοντας παράλληλα και στη διαφοροποίηση των πηγών ενεργειακού εφοδιασμού της ΕΕ. Σε αναγνώριση αυτού του γεγονότος, η Κύπρος σκοπεύει να αξιοποιήσει αυτές τις νέες ευκαιρίες που έχουν δημιουργηθεί, ούτως ώστε ο Διάδρομος της Νοτιοανατολικής Μεσογείου να εξελιχθεί σε έναν επιπρόσθετο και αξιόπιστο προμηθευτή ενέργει

Keywords
Τυχαία Θέματα