Ανησυχητική εξέλιξη η κωδικοποίηση των συγκλίσεων, λέει η ΕΔΕΚ

11:52 24/9/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ιδιαίτερα ανησυχητική εξέλιξη, χαρακτηρίζει το ΚΣ ΕΔΕΚ τη χθεσινή αποκάλυψη του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια ότι τα Ηνωμένα Εθνη προτίθενται να ετοιμάσουν έγγραφο στο οποίο να περιλαμβάνονται κωδικοποιημένα τα αποτελέσματα των συνομιλιών, τα όσα έχουν συμφωνηθεί, καθώς και τις συγκλίσεις και αποκλίσεις, αμφισβητώντας παράλληλα την αναφορά του Πρόεδρου Χριστόφια ότι το έγγραφο αυτό δεν θα δεσμεύει το επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

“Η εξέλιξη αυτή είναι ιδιαίτερα ανησυχητική,

καθώς επίσης και η στιγμή η οποία επιλέγεται για να διαμορφωθεί το συγκεκριμένο έγγραφο σύγκλισης,” ανέφερε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Προέδρου Χριστόφια.

Όπως ανέφερε ο κ. Σιζόπουλος, “ήταν για αυτό ακριβώς το λόγο που η ΕΔΕΚ εδώ και πάρα πολύ καιρό επέμενε και επιτακτικά ζητούσε την ανάκληση όλων των υποχωρήσεων τις οποίες έκανε η δική μας πλευρά προς την κατεύθυνση δήθεν της επίτευξης λύσης στο Κυπριακό και συγκεκριμένα για την εκ περιτροπής προεδρία, την σταθμισμένη ψήφο, το θέμα της παραχώρησης των τεσσάρων βασικών ελευθεριών της ΕΕ στους Τούρκους υπηκόους”.

“Ως εκ τούτου λοιπόν αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό γιατί ο καθένας πια αντιλαμβάνεται πως η συμπερίληψη αυτών των υποχωρήσεων σε ένα επίσημο έγγραφο των ΗΕ στην ουσία κλειδώνει αυτές τις παραχωρήσεις οριστικά και αμετάκλητα. Για αυτό ακριβώς το λόγο πρέπει είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί”, πρόσθεσε.

Σε σχέση με την αναφορά του Προέδρου ότι το έγγραφο αυτό δεν θα δεσμεύσει τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Σιζόπουλος ανέφερε ότι αυτό “είναι κάτι που αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να γνωρίζουμε γιατί ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί ότι ένα επίσημο έγγραφο των ΗΕ έστω και αν δεν επικυρωθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας και θα είναι μόνο με την υπογραφή και την έγκριση του ΓΓ του ΟΗΕ δεν μπορεί εύκολα να αγνοηθεί στο μέλλον από τις όποιες επόμενες συνομιλίες”.

Keywords
Τυχαία Θέματα