Η ΚΠΑΑ στο επίκεντρο της Συνάντησης των Ευρωπαίων Υπ. Άμυνας

09:23 26/9/2012 - Πηγή: OnlyCY

Οι εξελίξεις στη νότια γειτονία της ΕΕ, η παρούσα κατάσταση αναφορικά με τις επιχειρήσεις και αποστολές της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας (ΚΠΑΑ), καθώς και οι μελλοντικές στρατιωτικές δυνατότητες της ΕΕ θα αποτελέσουν τη βάση των συζητήσεων των Υπουργών Άμυνας της ΕΕ κατά τη διάρκεια της διήμερης Άτυπης Συνόδου, που θα πραγματοποιηθεί σήμερα και αύριο στη Λευκωσία.

Σύμφωνα με ανακοινωθέν της Κυπριακής Προεδρίας, το Άτυπο Συμβούλιο αναμένεται να προσφέρει μια χρήσιμη ευκαιρία προς τους υπουργούς να ενημερωθούν αναφορικά με τα σχέδια της Ευρωπαϊκής

Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ) και να ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με τα τρέχοντα θέματα της ΚΠΑΑ. Ο Υπουργός Άμυνας της Κύπρου,  Δημήτρης Ηλιάδης, θα προεδρεύσει της Συνόδου εκ μέρους της Ύπατης Εκπροσώπου, Βαρόνης Catherine Ashton.

Η σημερινή πρώτη ημέρα της συνάντησης θα είναι αφιερωμένη στις πρόσφατες εξελίξεις στη νότια γειτονία της ΕΕ. Οι υπουργοί θα εξετάσουν τις εξελίξεις στην περιοχή στον τομέα της ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης της Λιβύης και του Σάχελ (Μαλί).

Οι συζητήσεις τη δεύτερη ημέρα θα επικεντρωθούν στην πορεία των τρεχουσών επιχειρήσεων και των αποστολών της ΚΠΑΑ, περιλαμβανομένων και εκείνων της ALTHEA, ATALANTA, EUTM Somalia και EUCAP – Nestor, με τους υπουργούς να ενημερώνονται από τους διοικητές των επιχειρήσεων και αποστολών. Οι συζητήσεις αυτές έχουν ιδιαίτερη σημασία λόγω της έντασης της πειρατείας στο Κέρας της Αφρικής.

Οι υπουργοί θα συζητήσουν επίσης την ανάπτυξη των στρατιωτικών δυνατοτήτων της ΕΕ, κυρίως μέσω της συγκέντρωσης και διαμοιρασμού, σε μια προσπάθεια να αναπτυχθεί μια πιο δομημένη, μακροπρόθεσμη προσέγγιση. Το σχετικό έγγραφο που εκπονήθηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Άμυνας θα αποτελέσει τη βάση των συζητήσεων.

Τέλος, οι υπουργοί θα προσπαθήσουν να αξιολογήσουν την έκβαση της συντονιστικής διάσκεψης των συγκροτημάτων μάχης και να διερευνήσουν τρόπους για την ανάπτυξη μιας πιο περιεκτικής προσέγγισης σε ό,τι αφορά τη συμπλήρωση του δυναμικού των συγκροτημάτων μάχης.

Keywords
Τυχαία Θέματα