Η κάνναβη είναι η δημοφιλέστερη παράνομη ουσία στην Κύπρο, στο 3% οι εξαρτημένοι από το αλκοόλ

17:18 16/1/2013 - Πηγή: OnlyCY

Τις πρόσφατες δραστηριότητες του Αντιναρκωτικού Συμβουλίου Κύπρου (ΑΣΚ), μεταξύ των οποίων η νέα Εθνική Στρατηγική για την αντιμετώπιση της εξάρτησης από παράνομες ουσίες και την επιβλαβή χρήση του αλκοόλ 2013-2020, το Σχέδιο Δράσης 2013-2016, καθώς και οι νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες για την ολοκλήρωση της φροντίδας των ατόμων με εξάρτηση και την αναβάθμιση των δομών επικοινωνίας και ενημέρωσης, παρουσίασε σήμερα, σε συνέντευξη Τύπου, το ΑΣΚ.

Ο Προϊστάμενος

του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά (ΕΚΤΕΠΝ) Νεοκλής Γεωργιάδης, παρουσιάζοντας την κατάσταση του φαινομένου της ουσιοεξάρτησης στην Ευρώπη και στην Κύπρο, είπε ότι έχει εκπονηθεί η πρώτη εθνική στρατηγική για το αλκοόλ και το ΑΣΚ θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο, ούτως ώστε να παρακολουθήσει το φαινόμενο.

Πρόσθεσε πως υπάρχει αύξηση της υπέρμετρης κατανάλωσης αλκοόλ ανάμεσα στους νέους ηλικίας 15 -16 ετών, δηλαδή περισσότερο από έξι ποτά κάθε φορά.

«Εκτιμήθηκε ότι περίπου το 3% του πληθυσμού στην Κύπρο είναι εξαρτημένο στο αλκοόλ», σημείωσε.

Ανέφερε ότι κατά το 2011, αιτήθηκαν θεραπείας λόγω κατάχρησης αλκοόλ 213 άτομα – άνω των 40 ετών.

«Υπολογίσαμε με στοιχεία της Eurostat ότι είχαμε από το 2004 – 2010 519 θανάτους και οι περισσότερες οφείλονται σε αλκοολικές ηπατοπάθειες και άλλα λόγω τροχαίων ατυχημάτων, πράξη βίας, που έχουν να κάνουν με την κατάχρηση αλκοόλ και άλλα θέματα. Με αυτούς τους αριθμούς, υπολογίζω ότι 2 στους 100 θανάτους στην Κύπρο οφείλονται στην κατάχρηση αλκοόλ. Στην Ευρώπη φαίνεται ότι είναι πολύ περισσότεροι. 1 στους 7 θανάτους ανδρών και 1 στους 13 θανάτους γυναικών, οφείλεται στην κατάχρηση αλκοόλ», συμπλήρωσε.

Όσον αφορά την κάνναβη, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι είναι η δημοφιλέστερη ουσία στην Κύπρο, όπως και σε όλο τον κόσμο.

«Υπάρχει μια δραματική άνοδος στα αιτήματα για θεραπεία. Αυτό ίσως να είναι κάτι το θετικό γιατί τα περισσότερα αιτήματα οφείλονται στις παραπομπές της Αστυνομίας. Θετικό, επίσης, είναι ότι έχουμε μείωση της χρήσης στο γενικό πληθυσμό. Από την τρίτη έρευνα Γενικού πληθυσμού που έχει μόλις πρόσφατα τελειώσει, βλέπουμε ότι υπάρχει μείωση της επικράτησης της κάνναβής, Ένα στους τέσσερις Ευρωπαίους έχει δοκιμάσει κάνναβη», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στο θέμα της ηρωίνης, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι είναι η κύρια αιτία θανάτων από ναρκωτικά στην Κύπρο και πρόσθεσε ότι υπάρχει μείωση των αιτημάτων θεραπείας, ποσοστιαία, αλλά και σε απόλυτους αριθμούς.

«Ένα άλλο θετικό είναι η αλλαγή τρόπου χρήσης. Δηλαδή, λιγότεροι χρήστες ηρωίνης χρησιμοποιούν την ενδοφλέβια μέθοδο, αλλά και λιγότεροι μοιράζονται τις σύριγγες μεταξύ τους. Αυτό ίσως να σημαίνει λιγότερες μολυσματικές ασθένειες και λιγότερους θανάτους από την χρήση ηρωίνης. Στην Ευρώπη παραμένει το μεγαλύτερο πρόβλημα ναρκωτικών, αν και εκεί υπάρχουν σημάδια μείωσης του φαινομένου», συμπλήρωσε.

Ο κ. Γεωργιάδης, αναφερόμενος στην προβληματική χρήση, είπε ότι ένα στους δύο χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών είναι θετικός στην ηπατίτιδα Γ και ότι από το 2004 που παρακολουθούν συστηματικά το φαινόμενο υπάρχουν δέκα άμεσοι θάνατοι από υπερβολική δόση το χρόνο.

«Από τα θετικότερα είναι ότι εκτιμούμε ότι έχουμε από τους μικρότερους αριθμούς προβληματικών χρηστών στην Κύπρο. Στην Ευρώπη, συνεχίζεται η μείωση των νέων μολύνσεων HIV ανάμεσα σε χρήστες, αλλά υπάρχει επιδημική έκρηξη του ιού στην Ελλάδα, αλλά δεν έχει μεταφερθεί στην Κύπρο», σημείωσε.

Όσον αφορά τις νέες ουσίες, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει ο χώρος τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη, ίσως και παγκόσμια.

«Εμφανίζεται μια νέα ουσία κάθε εβδομάδα στην Ευρώπη. Υπάρχουν περίπου 700 διαδικτυακά καταστήματα που πουλούν αυτές τις ουσίες και το μόνο, ίσως, που μπορούν να κάνουν οι αρχές είναι να ελέγξουν αυτές τις ουσίες που αρχικά εμφανίζονται ως νόμιμες. Έτσι, είναι μεγάλη πρόκληση ο έλεγχος αυτών των ουσιών. Στην Κύπρο έχει στηθεί από την πρώτη στιγμή ένας αποτελεσματικός μηχανισμός ελέγχου καινούργιων ουσιών», συμπλήρωσε.

Ο Πρόεδρος του ΑΣΚ, Χρύσανθος Γεωργίου, στον χαιρετισμό του, αναφέρθηκε στα κύρια επιτεύγματα του ΑΣΚ κατά την περίοδο υπό αναφορά που εκκρεμούσαν για χρόνια και τα οποία συμπεριλαμβάνουν μεταξύ άλλων: την παροχή υπηρεσιών θεραπείας της εξάρτησης σε κρατούμενους στις φυλακές, τη δημιουργία εξειδικευμένου θεραπευτικού προγράμματος για γυναίκες και την επέκταση της θεραπείας υποκατάστασης σε όλες τις επαρχίες της Κύπρου.

Ο κ. Γεωργίου είπε ότι η οικονομική κρίση έχει επιπτώσεις, μεταξύ άλλων, σε: επίπεδα απασχόλησης και ανεργίας, κοινωνική και οικονομική ανισότητα, νοσηρότητα (ψυχική και σωματική υγεία), χρήση παρανόμων εξαρτησιογόνων ουσιών και αλκοόλ, διασφάλιση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θνησιμότητα κ.ά.

Ανέφερε ότι το Αντιναρκωτικό Συμβούλιο Κύπρου, στηρίζει κάθε προσπάθεια που αποσκοπεί στην προώθηση του ανοικτού διαλόγου, που πάντα οδηγεί σε εμπλουτισμό των γνώσεων και στην αντιμετώπιση των προσκλήσεων που έχουμε ενώπιον μας και δεσμεύεται να συνεχίσει με απαράμιλλο σθένος και ζήλο το έργο του.

Σε χαιρετισμό του στη συνέντευξη Τύπου του Αντιναρκωτικού Συμβουλίου Κύπρου (ΑΣΚ) , ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Χρίστος Χριστοφίδης είπε ότι η οικονομική κρίση δεν θα μπορούσε παρά να επηρεάσει και την αντιμετώπιση της ουσιοεξάρτησης τόσο σε διεθνές όσο και σε εθνικό επίπεδο γιατί τα κράτη καλούνται να περιορίσουν τους πόρους τους.

«Ταυτόχρονα, τα οξυμένα κοινωνικά προβλήματα λόγω της παγκόσμιας καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης επιτείνουν φαινόμενα όπως η ουσιοεξάρτηση. Η μείωση των κονδυλίων για αντιμετώπιση του φαινομένου έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει το κόστος των συνδεόμενων αρνητικών συνεπειών όπως η εγκληματικότητα, οι επιπτώσεις στη δημόσια υγεία κ.α. Σε ένα τέτοιο διεθνές σκηνικό, η ανεργία, οι οικονομικές δυσκολίες και το αίσθημα της ανασφάλειας μπορεί να οδηγήσουν τις ευάλωτες ομάδες στη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών και τα ήδη εξαρτημένα άτομα σε υψηλού κινδύνου συμπεριφορές ενώ παράλληλα μειώνονται οι ευκαιρίες για επανένταξη και αυξάνεται ο κοινωνικός ρατσισμός», πρόσθεσε.

Ανέφερε, επίσης, ότι η παρούσα Κυβέρνηση, έχοντας ακριβώς υπόψη τα πιο πάνω δεδομένα, σε καιρούς οικονομικής περισυλλογής όχι μόνο δεν έχει μειώσει αλλά αντίθετα έχει αυξήσει τον προϋπολογισμό του Αντιναρκωτικού Συμβουλίου.

«Μπροστά σε όλα αυτά, καλούμαστε να δημιουργήσουμε ένα κοινωνικό μέτωπο έτσι που να μην υποβαθμιστούν οι δράσεις που αφορούν στην αντιμετώπιση του φαινομένου, αφού αυτό θα έχει αρνητικές συνέπειες τόσο για τα ουσιοεξαρτώμενα άτομα όσο και για την κοινωνία στο σύνολο της. Προς υλοποίηση του στόχου για δημιουργία κοινωνικού μετώπου παρατηρούμε για πρώτη φορά την ενεργό εμπλοκή όλων των Υπουργείων και των υπηρεσιών τους στην αντιμετώπιση του φαινομένου», σημείωσε.

Ο κ. Χριστοφίδης αφού είπε πως τα τελευταία πέντε χρόνια έχει παραχθεί τεράστιο έργο στην προσπάθεια για αντιμετώπιση της μάστιγας των ναρκωτικών και της ουσιοεξάρτησης, συνεχάρη το Αντιναρκωτικό Συμβούλιο για το έργο που έχει μέχρι σήμερα παράξει.

«Ευελπιστώ ότι η καλή δουλειά θα συνεχιστεί και εύχομαι κάθε επιτυχία στην εφαρμογή της νέας Στρατηγικής για την επόμενη επταετία, η οποία μπορεί να επιφέρει τα αποτελέσματα που όλοι επιδιώκουμε», συμπλήρωσε.

Το μέλος του ΑΣΚ και της Ομάδας Προεδρίας Στέλιος Σεργίδης, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της κυπριακής Προεδρίας της Οριζόντιας Ομάδας για τα Ναρκωτικά του Συμβουλίου της ΕΕ, αναφέρθηκε στην επιτυχή ολοκλήρωση της νέας Στρατηγικής της ΕΕ για τα ναρκωτικά 2013 – 2020, αλλά και στη θετική συμβολή του ΑΣΚ στην προώθηση πολιτικών διαλόγων της ΕΕ που πραγματοποιήθηκαν με τρίτες χώρες, ιδίως σε σχέση με την έναρξη του διαλόγου με το Μαρόκο και το Λίβανο.

Ο κ. Σεργίδης είπε ότι σημαντικό έργο που έχει επιτελέσει η κυπριακή Προεδρία στον τομέα της πολιτικής για τα ναρκωτικά ήταν η διαμόρφωση της νέας στρατηγικής της ΕΕ για τα ναρκωτικά 2013 -2020, η οποία θα κατευθύνει τη δράση των κρατών – μελών στο συγκεκριμένο τομέα για τα επόμενα επτά έτη.

«Το έργο της Προεδρίας ήταν εξαιρετικά δύσκολο, αφού στόχος της ήταν να ληφθούν υπόψη οι απόψεις και οι ιδιαιτερότητες των 27 κρατών μελών, όπου οι πραγματικότητες ήταν αρκετά διαφορετικές και σε ένα πλαίσιο συναίνεσης να εξευρεθεί η χρήση τομή. Μέσα σε ένα πνεύμα πλήρους συνεργασίας, στην τελευταία συνεδρία της Ομάδας επί κυπριακής Προεδρίας υιοθετήθηκε ομόφωνα απ’ όλες τις αντιπροσωπείες των κρατών – μελών η νέα στρατηγική. Στη συνέχεια, υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων στις 7 Δεκεμβρίου 2012 και τώρα θα αποτελέσει τη βάση για το νέο σχέδιο δράσης της ΕΕ για τα ναρκωτικά, το οποίο θα διαμορφωθεί επί ιρλανδικής Προεδρίας», πρόσθεσε.

Η Δικηγόρος και Σύμβουλος Πολιτικής Υγείας Χριστίνα Γκόλνα παρουσίασε τους πυλώνες του νέου προγράμματος διεύρυνσης και αναβάθμισης των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του ΑΣΚ, οι οποίες συμβάλλουν στην ολιστική και άμεση ενημέρωση και φροντίδα και στην σε πραγματικό χρόνο παρακολούθηση των αποτελεσμάτων των δράσεων του ΑΣΚ και την αξιολόγηση τους.

Παρουσίασε, επίσης, τη νέα ιστοσελίδα του ΑΣΚ, το ειδικό λογισμικό καταγραφής και παρακολούθησης της θεραπευτικής πορείας των υπό θεραπεία ατόμων με εξάρτηση.

Η κ. Γκόλνα αναφέρθηκε και στην εξειδικευμένη ιστοσελίδα (www.asknow.org.cy) , όπου, όπως είπε, ο επισκέπτης ενημερώνεται συνολικά για τη θεραπεία και τη διαθεσιμότητα της στην Κύπρο και επικοινωνεί ανώνυμα με ειδικό, ο οποίος απαντά στις ερωτήσεις του.

Η Εκτελεστική Γραμματέας του ΑΣΚ Τόνια Παγιάτα παρουσίασε την Ενιαία Εθνική Στρατηγική για την αντιμετώπιση της εξάρτησης από παράνομες ουσίες και την επιβλαβή χρήση αλκοόλ 2013-2020, η οποία, όπως είπε, συνιστά το βασικό εργαλείο πολιτικής για διαχείριση του φαινομένου και δίνει βαρύτητα στον πολίτη, στον άνθρωπο, οργανώνοντας το σύνολο των υπηρεσιών και πρωτοβουλιών γύρω από αυτόν, διευρύνοντας την πρόσβαση σε υπηρεσίες, βελτιώνοντας την ποιότητα των υπηρεσιών και ενισχύοντας την προσωπική επιλογή.

Η νέα στρατηγική, συνέχισε, αγκαλιάζει τόσο τις παράνομες όσο και τις νόμιμες ουσίες και την επιβλαβή χρήση του αλκοόλ, με έμφαση στις ευάλωτες ομάδες των συνανθρώπων μας.

Αναφερόμενη στο πρώτο Σχέδιο Δράσης 2013 – 1016, η κ. Παγιάτα είπε ότι αυτό διαμορφώθηκε έχοντας ως βάση την παρούσα κατάσταση και τις ανάγκες που προκύπτουν από αυτή, καθώς και τις δυνατότητες, σε επίπεδο οικονομικών και ανθρωπίνων πόρων, για υλοποίηση από υφιστάμενες υπηρεσίες.

Keywords
κυπρος, αλκοολ, ουσια, νέα, eurostat, οφείλεται, σημαίνει, hiv, βομβα mall, ελλαδα, δραση, συγκεκριμένο, org, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , υπουργειο εσωτερικων, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, οφειλετες δημοσιου, υπουργειο δικαιοσυνης, αλλαγη ωρας 2012, αξιολογηση, κοινωνια, αποτελεσματα, οικονομικη κριση, χωρες, δουλεια, εγκληματικοτητα, εθνικη, ηπατιτιδα, θεμα, θνησιμοτητα, κυπρου, ναρκωτικα, πλαισιο, σθενος, υγεια, hiv, αυξηση, ανεργια, ανοδος, ασθενειες, γεωργιου, ειπε, υπαρχει, εκρηξη, εβδομαδα, ενημερωση, εξι, επτα, επιτυχια, ερευνα, εσωτερικων, ετη, ετων, ευρωπη, υπηρεσιες, θετικο, κυβερνηση, κυρια, μαροκο, μειωση, παντα, ουσιες, οφείλεται, ποιοτητα, ποτα, προβληματα, συγκεκριμένο, συνεχεια, σημαδια, σχεδιο, τι ειναι, τομη, τριτη, τονια, υλοποιηση, φορα, χριστινα, χριστος, eurostat, εφαρμογη, εξαρτηση, εμφαση, ερωτησεις, εθνικο, φυλακες, ομαδες, org, σημαίνει, θεματα, υγειας
Τυχαία Θέματα