Σκληρή διαπραγμάτευση για υιοθέτηση του βασικού σεναρίου ανακεφαλαιοποίησης ζητούν τα κόμματα

17:00 16/1/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου αναφερόμενος στη μελέτη της PIMCO για την ανακεφαλαιοποίηση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της Κύπρου είπε ότι η αποδοχή των εξωπραγματικών ποσών θα είναι διπλά κολάσιμη πράξη εκ μέρους όσων έθεσαν αλλά και συμφώνησαν με την PIMCO τους συγκεκριμένους όρους εντολής. Βουλευτές των υπολοίπων κομμάτων σχολιάζοντας την τοποθέτηση του κ. Νεοφύτου αναφέρθηκαν στην κρισιμότητα

που έχει η εκτίμηση της ανακεφαλαιοποίησης να γίνει με το βασικό σενάριο, ενώ ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιάννος Λαμάρης είπε ότι αναμένει οι διαπραγματεύσεις να οδηγήσουν σε βιώσιμο χρέος ώστε να φύγει το χαλί κάτω από τα πόδια όσων ονειρεύονται δεύτερο μνημόνιο.

«Ο καθορισμός του ποσού για τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και του συνεργατισμού από την PIMCO θα κρίνουν κατά πόσο το χρέος της Κύπρου θα είναι βιώσιμο ή όχι», είπε προσθέτοντας ότι «μη βιώσιμο χρέος οδηγεί την χώρα μας σε επιπρόσθετες περιπέτειες και την κοινωνία σε ακόμα πιο σκληρή λιτότητα».

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι «τα προβλήματα των τραπεζών και συνεργατισμού είναι γνωστά και μεγάλα και οι ευθύνες στον τραπεζικό τομέα βαριές» και διατύπωσε τη θέση ότι «εξωπραγματικές όμως υποθέσεις και σενάρια μπήκαν στο τραπέζι και δυστυχώς για την Κύπρο υιοθετήθηκαν στην μελέτη της PIMCO».

Κατά τον κ. Νεοφύτου «το δίλημμα δεν είναι μεταξύ πλασματικών αριθμών και διογκούμενων, αλλά ο καθορισμός των πραγματικών αναγκών με βάση ρεαλιστικές υποθέσεις».

«Η αποδοχή των εξωπραγματικών ποσών θα είναι διπλά κολάσιμη πράξη εκ μέρους όσων έθεσαν αλλά και συμφώνησαν με την PIMCO τους συγκεκριμένους όρους εντολής», είπε και καταλήγοντας ανέφερε ότι «με το μέλλον του τόπου και των παιδιών μας δεν δικαιούται κανένας να παίζει, ούτε εξωτερικοί σύμβουλοι ούτε εσωτερικοί εισηγητές».

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιάννος Λαμάρης ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ θεωρεί ότι μπορούν να φέρουν αποτέλεσμα οι διαπραγματεύσεις που πραγματοποιούν οι Κεντρική Τράπεζα και Κυβέρνησης, προσθέτοντας ότι αναμένουμε σύντομα να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση για να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα το οποίο να οδηγεί τις υποχρεώσεις του κράτους που αναγκαστήκαμε να υιοθετήσουμε σε κατεύθυνση βιώσιμου χρέους το οποίο θα διασφαλίσει την προοπτική εξόδου από την κρίση και θα στερήσει από εκείνους που ονειρεύονται και βλέπουν δικαιολογίες για να προχωρήσουν σε δεύτερα μνημόνια, και εφόσον βρεθούν στην εξουσία να τους αφαιρέσει το χαλί κάτω από τα πόδια».

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ είπε ακόμα ότι μέσα από την διαπραγμάτευση επιδιώκουμε η PIMCO να επικεντρωθεί στα πραγματικά δεδομένα και όχι σε μια φανταστική θεώρηση η οποία θα αναιρεί υφιστάμενες προοπτικές, χάρη μεθοδολογίας του μέλλοντος που είναι εντελώς αόριστη .

«Δεν μπορεί να λες επειδή η ανεργία σας ανεβαίνει, άρα μπορεί πληθυσμός να βρεθεί στη ανεργία και δεν θα μπορεί να εκπληρώνει τις δανειακές υποχρεώσεις του, άρα οι υποχρεώσεις της Κύπρου είναι τόσα».

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Λαμάρης είπε πως οι όροι εντολής της PIMCO ήταν να διερευνήσει τα αναγκαία ποσά που χρειάζεται το τραπεζικό σύστημα για να ανακεφαλαιοποιηθεί και αναφέροντας ότι δεν περιλήφθηκε στους όρους εντολής η μεθοδολογία αφού η μεθοδολογία ήταν στους όρους εντολής, διατύπωσε τη θέση πως όσοι επιρρίπτουν στην Κυβέρνηση και την Κεντρική Τράπεζα ευθύνες προσφέρουν στον τόπο τη χειρότερη υπηρεσία.

Ο Αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος συμφωνώντας ότι το ύψος του ποσού στήριξης του χρηματοπιστωτικού τομέα, θα είναι το πιο σημαντικό και καθοριστικό ζήτημα που πρέπει να αποφασίσουμε ως πολιτεία τις αμέσως επόμενες μέρες, πρόσθεσε πως αυτές οι αποφάσεις θα καθορίσουν την πορεία την οικονομίας για τις επόμενες δεκαετίες.

Περαιτέρω αφού ανέφερε ότι είναι πρωταρχικής σημασίας να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να περιοριστεί το ποσό στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο και αυτό μπορεί να γίνει εάν αλλάξουν οι παραδοχές και τα ακραία σενάρια που έχουν χρησιμοποιηθεί στην προκαταρτική έκθεση της PIMCO, απηύθυνε έκκληση στο Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας να αναλάβει πρωτοβουλία, να παρευρεθεί στις συνεδρίες της συντονιστικής επιτροπής και προσπαθήσει να πείσει για την αναγκαιότητα διαφοροποίησης αυτών των παραδοχών έτσι ώστε να περιοριστεί το ποσό σε άλλα επίπεδα».

Διατύπωσε επίσης φόβους ότι εάν δεν πείσουμε για αυτό θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε αρνητικές αντιδράσεις στο Eurogroup και την εχθρική συμπεριφορά από άλλες χώρες.

Ο Βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαϊδης παρατηρώντας ότι διαχέονται ασαφείς και αδιευκρίνιστες πληροφορίες για μείωση του ποσού των αναγκών των τραπεζών διατύπωσε τη θέση ότι οι προσπάθειες για ορθότερο καθορισμό των παραδοχών για το ύψος ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών πρέπει να συνεχιστούν .

«Υπάρχουν περιθώρια μείωσης των 10 δις και αναμένουμε η συντονιστική επιτροπή θα κινηθεί με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα», συμπλήρωσε ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ.

Ο Βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης ανέφερε ότι χαιρετίζει τα καλά νέα για μείωση του κόστους ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και προσθέτοντας ότι η κυριότερη μάχη θα δοθεί σε επίπεδο πολιτικών αποφάσεων καθώς μένει στο τραπέζι το σενάριο με βάση το οποίο θα γίνει η εκτίμηση του κυπριακού χρέους, διατύπωσε τη θέση ότι θα πρέπει να δοθεί μάχη για το βασικό σενάριο και όχι το χείριστο σενάριο.
Καταλήγοντας είπε ότι με βάση το βασικό σενάριο, το κόστος ανακεφαλαιοποίησης είναι 6 με 8 δις ενώ με το χείριστο μιλούμε για 9 με 11 δις.

Keywords
Τυχαία Θέματα