Η Επίτροπος Βασιλείου ζητά κατεδάφιση του τείχους για τους Ρομά στην Košice

15:18 19/8/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η αρμόδια για την εκπαίδευση, τον πολιτισμό, την πολυγλωσσία και τη νεολαία Ευρωπαία Επίτροπος Ανδρούλλα Βασιλείου, επέκρινε έντονα τις αρχές της πόλης Košice (Σλοβακία) για την κατασκευή στην πόλη ενός διαχωριστικού τείχους για την κοινότητα των Ρομά, ζητώντας από τις αρχές της πόλης την άμεση κατεδάφιση του τείχους.

Σύμφωνα με το Γραφείο της Επιτρόπου, σε επιστολή προς το Δήμαρχο της πόλης, Richard Raši, η Επίτροπος εξέφρασε την απογοήτευσή της όταν πληροφορήθηκε σχετικά με το τείχος στην πόλη Košice Zapad.

Η Κύπρια Επίτροπος

εξέφρασε την πεποίθηση ότι η κατασκευή διαχωριστικών φραγμάτων αποτελεί παράβαση των αξιών στις οποίες βασίζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση, και ιδίως του σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων των ανθρώπων που ανήκουν σε μειονότητες και υπενθύμισε ότι η Ένωση δεσμεύτηκε ανέκαθεν ένθερμα στην καταπολέμηση κάθε μορφής ρατσισμού και ξενοφοβίας.

Επεσήμανε την ίδια στιγμή ότι μια πρωτοβουλία που έχει στόχο, ή απλώς ως αποτέλεσμα, το διαχωρισμό ομάδων πληθυσμού δεν συνάδει με τον τίτλο της «πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης», η οποία επιδιώκει να προβάλει τον πλούτο, την ποικιλομορφία των ευρωπαϊκών πολιτισμών και την προώθηση της βαθύτερης αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ ευρωπαίων πολιτών.

Η κ. Βασιλείου υπενθύμισε ακόμη ότι η «Košice, πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης 2013» δεσμεύτηκε να συμπεριλάβει τις μειονότητες στον προγραμματισμό της μέσω της στρατηγικής γραμμής Ανοικτού Δημόσιου Χώρου και μέσω ειδικών εκδηλώσεων με επίκεντρο τον πολιτισμό των Ρομά και πως αυτό ήταν ένα από τα κύρια στοιχεία που είχε καθοριστικό ρόλο στην επιλογή της πόλης για την απονομή του τίτλου της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης 2013 και αποτελεί ένα στοιχείο που θα πρέπει να εφαρμοστεί, όπως είχε σχεδιαστεί κατά την υποβολή υποψηφιότητας».

Στην απάντησή του προς την Επίτροπο, ο Δήμαρχος Raši ανέφερε ότι το τείχος είχε ανεγερθεί παράνομα και ήταν μία «δυσάρεστη έκπληξη» και για τον ίδιο. Δήλωσε ότι πρόκειται για πρωτοβουλία των αρχών του προαστίου της Kosice Zapad, που είναι υπό τον έλεγχο του πρώην δημάρχου της πόλης, Rudolf Bauer.

Η Επίτροπος Βασιλείου επιμένει τώρα ότι οι αρχές του Košice πρέπει να κατεδαφίσουν αμέσως το τείχος.

Keywords
Τυχαία Θέματα