ΠΟΕΔ: Τις ανάγκες δεν καθορίζει μόνο ο αριθμός των μαθητών

13:46 19/8/2013 - Πηγή: OnlyCY

Δεν μπορεί να υπάρξει ούτε ένας περισσότερος εκπαιδευτικός, αλλά ούτε και ένας λιγότερος, γιατί οι ανάγκες είναι συγκεκριμένες και καθορισμένες, αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ, Φίλιος Φυλακτού, τονίζοντας ότι αυτές οι ανάγκες δεν καθορίζονται μόνο από τον αριθμό των μαθητών που θα φοιτήσουν στα σχολεία, παρόλο που είναι μια σημαντική παράμετρος.

Στη δήλωσή του αναφέρει ότι στη Δημοτική Εκπαίδευση υπήρξε μικρή μείωση του αριθμού των μαθητών κατά ένα ποσοστό που κυμαίνεται

γύρω στο 1% (800 μαθητές λιγότεροι άρα αναμένεται να φοιτήσουν φέτος στα σχολεία γύρω στις 49000 παιδιά), γεγονός που δεν επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τους διορισμούς, ενώ σε συνδυασμό με κάποιες άλλες ανάγκες οι οποίες υπάρχουν και μάλιστα αυξημένες, η ΠΟΕΔ εκτιμά ότι “οι διορισμοί που μέχρι σήμερα ανακοινώθηκαν δεν επαρκούν για να συμπληρωθούν με διδακτικό προσωπικό όλα τα σχολεία. Αναμένουμε λοιπόν, ότι στις αμέσως επόμενες μέρες θα υπάρξουν και άλλοι διορισμοί”.

Την ίδια ώρα, προσθέτει ο κ. Φυλακτού, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού οφείλει να εξεύρει λύσεις για να καλύψει τα διοικητικά κενά που υπάρχουν λόγω της παγοποίησης των προαγωγών. Σημειώνει ότι έχουν παγοποιηθεί 40 και πλέον θέσεις Βοηθών Διευθυντών για τα Δημοτικά Σχολεία και άλλες τόσες για τα Νηπιαγωγεία. “Στα Νηπιαγωγεία οι κενές θέσεις Βοηθών Διευθυντριών ξεπερνούν το 65% και αυτό εκ προοιμίου αναδεικνύει τα διοικητικά κενά που θα υπάρξουν. Ιδιαίτερα στην Προδημοτική Εκπαίδευση θα έχουμε μεγάλο αριθμό νηπιαγωγείων να είναι ουσιαστικά ακέφαλα, χωρίς διευθυντικό προσωπικό”.

Ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ χαρακτηρίζει σημαντική την έγκαιρη αποστολή των βιβλίων στα σχολεία και την επαρκή και κατάλληλη υλικοτεχνική / κτιριακή υποδομή, “εννοώντας τα διάφορα εργοτάξια που λειτουργούν σε κάποια σχολεία και επιδιορθώσεις που γίνονται σε αυτά”. Θεωρούμε, γράφει, ότι τα θέματα αυτά, εφόσον υπήρχε αρκετός χρόνος για να ρυθμιστούν και να διεκπεραιωθούν, το Υπουργείο έχει μεριμνήσει ώστε να μην αφήσει εκκρεμότητες σε αυτά.

Χαρακτηρίζει επίσης πολύ μεγάλο και ουσιώδες ζήτημα τη συνέχιση της Εκπαιδευτικής Μεταρρύθμισης και κυρίως τη συνέχιση της προώθησης των Νέων Αναλυτικών Προγραμμάτων με τις όποιες αλλαγές, προσθήκες και συμπληρώσεις χρειάζεται να γίνουν. Στη Δημοτική Εκπαίδευση, αναφέρει, εισερχόμαστε φέτος στην τρίτη χρονιά αυτής της μεγαλεπήβολης – όπως την χαρακτηρίζει – προσπάθειας και σημειώνει ότι η ΠΟΕΔ αναμένει ότι “θα γίνουν όλα όσα χρειάζονται σε αυτό τον τομέα που θα ξεκαθαρίσουν επιτέλους στον εκπαιδευτικό κόσμο τη γραμμή πλεύσης”.

Η εξαγγελία για συμμετοχή της ΠΟΕΔ σε μια από τις επιτροπές που δημιουργούνται για τα θέματα της Εκπαιδευτικής Μεταρρύθμισης αντιμετωπίζεται πολύ θετικά, αρκεί να λειτουργήσουν αυτές οι επιτροπές σωστά, σημειώνει δηλώνοντας ότι αναμένει πλήρη ενημέρωση από τον Υπουργό Παιδείας για τις αρμοδιότητες των επιτροπών και το ρόλο που θα έχει η οργάνωση.

Κάνοντας αναφορά στις ιδιαιτερότητες που ταλανίζουν την κυπριακή κοινωνία λόγω της οικονομικής κρίσης, τις οποίες το σχολείο απορροφά σαν σφουγγάρι, ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ αναφέρει ότι το δημόσιο σχολείο μπορεί και πρέπει να αποτελεί μια όαση για όλα ανεξαίρετα τα παιδιά, χώρο μάθησης, δημιουργίας και ξεγνοιασιάς γι’ αυτό όλοι και πρωτίστως η πολιτεία, οφείλουμε να το χαλυβδώσουμε και να το περιφρουρήσουμε.

Για το θέμα, τέλος, του διορισμού των αδιόριστων εκπαιδευτικών στην Εθνική Φρουρά, ο κ. Φυλακτού δηλώνει ότι η ΠΟΕΔ δεν έχει καμία επίσημη ενημέρωση για το εν λόγω δημοσίευμα και έτσι δεν μπορεί να σχολιάσει οτιδήποτε στην παρούσα φάση.

“Αναμένουμε ότι τουλάχιστον ο αρμόδιος Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού οφείλει να μας ενημερώσει επίσημα για το τι πραγματικά ισχύει και τότε εμείς θα μελετήσουμε ό,τι προκύψει και θα τοποθετηθούμε”, καταλήγει.

Keywords
Τυχαία Θέματα