Η Επιτροπή για αναμόρφωση του σωφρονιστικού συστήματος αρχίζει εργασία

14:05 14/8/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η Επιτροπή που συνεστήθη με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, μετά από εισήγηση του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνά Νικολάου, για την αναμόρφωση του σωφρονιστικού συστήματος αρχίζει εργασία, καθώς σε ένα χρόνο από το διορισμό των μελών της πρέπει να ετοιμάσει το πλαίσιο της απαιτούμενης νομοθεσίας και των διαδικασιών που θα υλοποιήσουν την αναμόρφωση.

Σε δήλωση στο ΚΥΠΕ, ο Υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ότι μετά από έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου συστάθηκε η Επιτροπή, η οποία

θα αναλάβει μέσα σε ένα χρόνο την αναθεώρηση της νομοθεσίας, (νόμων και κανονισμών) και τον τρόπο λειτουργίας του σωφρονιστικού συστήματος, καθώς και τις πειθαρχικές ποινές και την επανένταξη των αποφυλακισθέντων στην κοινωνία.

Η Επιτροπή θα συζητήσει, επίσης, προγράμματα ασφάλισης των εργαζομένων στις φυλακές.

Ερωτηθείς εάν η ανέγερση νέου κτηρίου φυλακών σχετίζεται με την επιχειρούμενη αναμόρφωση, ο κ. Νικολάου είπε πως παρόλο ότι είναι ένα χωριστό ζήτημα, εντούτοις το νέο κτήριο θα συμβάλει στη σωστή λειτουργία ενός σωφρονιστικού συστήματος.

«Δεν μπορεί ένα σωφρονιστικό σύστημα να έχει την επιθυμητή απόδοση όταν αυτό λειτουργεί στο χώρο των κεντρικών φυλακών όπως είναι σήμερα», είπε τονίζοντας ότι η προσπάθεια για αναμόρφωση του σωφρονιστικού συστήματος πρέπει να είναι συνεχής.
Εξήγησε ότι αποφασίστηκε να αρχίσει η αναμόρφωση με ένα πιο αποτελεσματικό σύστημα εποπτείας, με τροποποίηση των σχετικών νομοθεσιών και κανονισμών.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε πως κατά τις επόμενες μέρες θα καλέσει την Επιτροπή για να συζητήσουν τον προγραμματισμό που θα καταρτίσει η Επιτροπή, ώστε να υλοποιήσει την εντολή που της δόθηκε στο χρονικό πλαίσιο του ενός έτους.

Ο κ. Νικολάου είπε ότι για να διαμορφώσει ικανοποιητική εικόνα για την πραγματικότητα του σωφρονιστικού συστήματος ήδη συναντήθηκε με τον Επίτροπο Διοικήσεως, με την Επιτροπή Παραπόνων και εθελοντικές οργανώσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα