Η Επ. Εργασίας συζήτησε πρόταση νόμου για προστασία του θεσμού των Ταμείων Προνοίας

19:00 8/7/2013 - Πηγή: OnlyCY

Την πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ η οποία στοχεύει στον περιορισμό του φαινομένου διάλυσης Ταμείων Προνοίας το οποίο παρουσιάστηκε μετά τις αποφάσεις του Γιούρογκρουπ και τις επιπτώσεις που αυτές είχαν στη λειτουργία των Ταμείων Προνοίας, συζήτησε σήμερα η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας.

Σε δηλώσεις μετά το τέλος της συνεδρίας ο Πρόεδρος της Επιτροπής Αντρέας Φακοντής ανέφερε ότι ο θεσμός των Ταμείων Προνοίας αποτελεί μια από τις ιερότερες κατακτήσεις

της κυπριακής εργατικής τάξης και πρέπει να διαφυλαχτεί ως κόρη οφθαλμού, προσθέτοντας πως μετά την απόφαση για κούρεμα των καταθέσεων ο θεσμός των Ταμείων Προνοίας έχει υποστεί ένα σοβαρό πλήγμα με απώλεια χρημάτων από τις καταθέσεις αλλά και αμφισβήτηση της λειτουργίας του.

Αυτό, σύμφωνα με τον κ. Φακοντή, αποδεικνύεται από το γεγονός ότι υπάρχουν αιτήσεις, για διάλυση Ταμείων Προνοίας, ιδιαίτερα μικρών.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε πως ενώ έχουν περάσει 4 σχεδόν μήνες από την απόφαση του Γιούρογκρουπ για το κούρεμα των καταθέσεων και 4 σχεδόν μήνες από τη συζήτηση του νομοσχεδίου για εξυγίανση των τραπεζών και καταψήφιση της πρότασης του ΑΚΕΛ για διασφάλιση των ταμείων Προνοίας και 4 σχεδόν μήνες από το Διάγγελμα του προέδρου της Δημοκρατίας για πλήρη διασφάλιση των Ταμείων Προνοίας και των ταμείων συντάξεως, μέχρι σήμερα δεν υπήρξε ακόμα τελική κατάληξη με αποτέλεσμα να συνεχίζει να αιωρείται το ύψος του κουρέματος των καταθέσεων και η μη πλήρης διασφάλιση των Ταμείων Προνοίας.

Υπενθύμισε ότι η μέχρι σήμερα θέση της Κυβέρνησης ήταν ότι για όσα Ταμεία Προνοίας ήταν κατατεθειμένα στις τράπεζες Κύπρου και Λαϊκή θα υπάρξει διασφάλιση με απώλεια τουλάχιστο μέχρι 25% για τον κάθε καταθέτη. Υπενθύμισε ακόμη ότι πρόσφατα στο Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ έχει αποφασιστεί η εξαίρεση των καταθέσεων των Ταμείων Προνοίας και των ταμείων συντάξεων των τραπεζοϋπαλλήλων από το κούρεμα σε περίπτωση που μια τράπεζα θα οδηγηθεί σε εξυγίανση. «Είναι ένα θετικό βήμα» είπε, «όχι όμως πλήρες και ικανοποιητικό καθώς δεν καλύπτει όλα τα Ταμεία Προνοίας τα οποία είναι κατατεθειμένα στις τράπεζες».

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής είπε ότι το ΑΚΕΛ ενέγραψε το θέμα της διασφάλισης των Ταμείων Προνοίας στην Επιτροπή Οικονομικών και προτίθεται στο πλαίσιο της εκεί συζήτησης να ζητήσει από την Κυβέρνηση τροποποίηση του συγκεκριμένου κανονισμού ώστε να υπάρξει διασφάλιση των πρώτων 100.000 ευρώ κάθε μέλους ταμείου προνοίας.

Ανέφερε ακόμη ότι το ΑΚΕΛ κατέθεσε πρόταση νόμου η οποία στοχεύει στην τροποποίηση του άρθρου 48 της υφιστάμενης νομοθεσίας έτσι ώστε η διάλυση ενός Ταμείου Προνοίας να γίνεται κατόπιν έγκρισης του Εφόρου Ταμείων Προνοίας και η όλη διαδικασία να γίνεται παρουσία εκπροσώπων του Εφόρου Ταμείων Προνοίας και έτσι ώστε επιχειρησιακά Ταμεία Προνοίας να μπορούν να διαλυθούν μόνο στην περίπτωση που κλείνει οριστικά η επιχείρηση ή που η απόφαση για διάλυση να εγκρίνεται από το 75% των μελών του ταμείου προνοίας.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής είπε ότι κατά τη σημερινή συνεδρία ακούστηκαν οι απόψεις της Κυβέρνησης, της Γενικής Εισαγγελίας και των συνδικαλιστικών και εργοδοτικών οργανώσεων. Όπως είπε, από πλευράς της Κυβέρνησης ζητήθηκε πίστωση χρόνου με δεδομένο ότι έχει συσταθεί διυπουργική επιτροπή από τους Υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας η οποία επεξεργάζεται τη συγκεκριμένη νομοθεσία και η οποία σύντομα θα καταλήξει σε συγκεκριμένες προτάσεις. Παράλληλα, πρόσθεσε, από πλευράς της Γενικής Εισαγγελίας ζητήθηκε πίστωση χρόνου μια βδομάδας για εξέταση της πρότασης.

Ως εκ τούτου, ανέφερε, η Επιτροπή αποφάσισε να παράσχει τον ανάλογο χρόνο για να μελετηθεί η πρόταση και να επανέλθει το θέμα είτε το Σεπτέμβριο που θα επαναλειτουργήσει η Βουλή, είτε και νωρίτερα αν αυτό καταστεί αναγκαίο.

Η βουλευτής της ΕΔΕΚ Ρούλα Μαυρονικόλα αφού ανέφερε πως για το Κίνημα της, ο θεσμός των Ταμείων Προνοίας είναι ιερός, είπε ότι μετά τις αποφάσεις του Γιούρογκρουπ αρκετά ταμεία έχουν προχωρήσει σε κλείσιμο με την πρόφαση ότι προστατεύουν τους καταθέτες από μελλοντικά κουρέματα. Η κ. Μαυρονικόλα είπε ότι η πρόταση νόμου που κατέθεσε το ΑΚΕΛ κινείται προς την σωστή κατεύθυνση σε ό,τι αφορά την προστασία του θεσμού, ανέφερε ωστόσο πως από την άλλη δεν αρκεί μόνο η προστασία του θεσμού από το κλείσιμο αλλά θα πρέπει να αποκατασταθεί και η αξιοπιστία του θεσμού.

Ως εκ τούτου, εξήγησε, ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό, είναι να αντιμετωπίζονται τα ταμεία προνοίας ως ατομικές μερίδες καταθέσεων και όχι ως επενδύσεις. «Αυτό είναι κάτι που πρέπει να μελετήσουμε και να βρούμε τους μηχανισμούς για να προστατέψουμε τους καταθέτες των ταμείων αυτών εξαιρώντας τους από οποιαδήποτε μελλοντικά κουρέματα» πρόσθεσε, αναφέροντας πως «εξαίρεση των ταμείων από το λεγόμενο bail in ή άλλες διαδικασίες εξυγίανσης ισχύει και στις οδηγίες της ΕΕ».

Σε δηλώσεις του ο ΓΓ της ΔΕΟΚ Διομήδης Διομήδους είπε ότι η ΔΕΟΚ κάλεσε εκ νέου την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας αλλά και την Ολομέλεια της Βουλής να προχωρήσουν άμεσα σε τέτοια ρύθμιση η οποία θα προστατεύει και θα διασφαλίζει κατά 100% τα Ταμεία Προνοίας, το θεσμό των Ταμείων Προνοίας, τα μέλη των Ταμείων Προνοίας.

«Μόνο με μια τέτοια ρύθμιση μπορεί πραγματικά αυτός ο θεσμός που αποτελεί κοινωνική, ταξική και εργατική κατάκτηση, μπορεί να διατηρηθεί και στο μέλλον. Αντίθετα με όποιες ρυθμίσεις ή ημίμετρα που αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο ή την πιθανότητα και πάλι να υποστούν κούρεμα τα Ταμεία Προνοίας, δεν θα επανέλθει η εμπιστοσύνη σε αυτόν τον πολύ υγιή και διαχρονικό θεσμό» πρόσθεσε και επανέλαβε πως η μόνη λύση είναι η κατοχύρωση της προστασίας και τους θεσμού και των μελών και των χρημάτων των μελών των Ταμείων Προνοίας.

Ανέφερε τέλος πως η ίδια η ΕΕ με οδηγία αναφορικά με το πώς διαλύεται ένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα επιτρέπει στα κράτη μέλη να εξαιρούν από κούρεμα τα συνταξιοδοτικά ταμεία και τα Ταμεία Προνοίας και υπέδειξε πως αυτό το δρόμο θα πρέπει να ακολουθήσει και το κυπριακό κράτος.

Keywords
Τυχαία Θέματα