Η άγνοια των νέων για το σεξ μπορεί να τους οδηγήσει σε ριψοκίνδυνες αποφάσεις

16:14 19/9/2012 - Πηγή: OnlyCY

Οι νέοι σήμερα συχνά αντιμετωπίζουν αντιφατικά μηνύματα σχετικά με το σεξ και τη σεξουαλικότητα, ενώ η άγνοιά τους γύρω από το θέμα μπορεί να τους οδηγήσει σε ριψοκίνδυνες αποφάσεις, αναφέρθηκε σήμερα κατά τη διάρκεια του συνεδρίου με τίτλο «Η Σεξουαλική Διαπαιδαγώγηση στην Κύπρο και στην Ευρώπη», που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία, από τον Κυπριακό Σύνδεσμο Οικογενειακού Προγραμματισμού (ΚΣΟΠ).

Παρόλο που η σεξουαλική αγωγή περιλαμβάνεται από φέτος στα νέα Αναλυτικά Προγράμματα της Βιολογίας και της Αγωγής Υγείας, εντούτοις οι γονείς στην Κύπρο νιώθουν ακόμα απροετοίμαστοι και δυσκολεύονται να συζητήσουν με τα παιδιά τους για το σεξ και για ότι σχετίζεται με αυτό.

Όπως προκύπτει από το συνέδριο, οι γονείς θα πρέπει άμεσα να μάθουν ό,τι χρειάζεται να ξέρουν για να αρχίσουν να μιλούν με τα παιδιά τους, αφού – όπως τονίστηκε – αν δεν το κάνουν, θα το κάνει σίγουρα κάποιος άλλος, που ίσως να μην είναι και τόσο κατάλληλος.

Σύμφωνα με την Πρόεδρο του Κυπριακού Συνδέσμου Οικογενειακού Προγραμματισμού Μαργαρίτα Καψού έρευνες που διεξήχθησαν πρόσφατα στην Κύπρο καταδεικνύουν ανησυχητική άγνοια στους νέους σε θέματα σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας.

Όπως πρόσθεσε, οι ίδιοι οι νέοι κρίνουν ως περιορισμένες τις πηγές και τις υπηρεσίες για θέματα σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας και δικαιωμάτων και θεωρούν ως μη ικανοποιητική τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση που λαμβάνουν από το σχολείο και το περιβάλλον τους.

Η κ. Καψού κρίνει αναγκαία και απαραίτητη τη διάνοιξη ενός καναλιού διαλόγου γύρω από τα θέματα σεξουαλικότητας, αφού φαίνεται πως οι νέοι που έχουν ανοικτή επικοινωνία με τους γονείς τους ή με κάποιο ενήλικα που νοιάζεται γι’ αυτούς, είναι καλύτερα προετοιμασμένοι να επικοινωνήσουν με ειλικρίνεια για τη σεξουαλικότητα και είναι λιγότερο πιθανόν να εκδηλώσουν ριψοκίνδυνες συμπεριφορές.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Λήδα Κουρσπουμπά ανέφερε πως «είναι σαφές ότι υπάρχει πολύς δρόμος ακόμα να καλύψουμε μέχρι την ουσιαστική ριζική μεταστροφή και τη συγκρότηση μιας ευρύτερης συναίνεσης στο πλαίσιο της κοινωνίας, που να ευνοεί και να αποδέχεται την αξία και ως εκ τούτου να προωθεί και να εφαρμόζει στην πράξη μιας επιστημονικά τεκμηριωμένης ολοκληρωμένης και πλήρως ενσωματωμένης στο δημόσιο αναλυτικό πρόγραμμα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης».

Σημείωσε ότι σύμφωνα με την Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Παιδιού, η εκπαίδευση θα πρέπει να έχει ως στόχο το κάθε παιδί να μαθαίνει ουσιαστικές δεξιότητες ζωής και να μη φεύγει κανένα παιδί από το σχολείο χωρίς να έχει εφοδιαστεί κατάλληλα για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις, με τις οποίες αναμένεται να έρθει αντιμέτωπο.

«Η Επιτροπή επισημαίνει», πρόσθεσε, «πως πέραν από την ανάγνωση και τη γραφή, οι βασικές δεξιότητες περιλαμβάνουν την ικανότητα ισορροπημένων αποφάσεων, καλές κοινωνικές σχέσεις, ευθύνη και κριτική σκέψη. Καθίσταται σαφές ότι η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των παιδιών σχετίζεται άμεσα με τα δικαιώματα

Keywords
Τυχαία Θέματα