Οι βετεράνοι δημοσιογράφοι και η ΕΣΚ τίμησαν τον Γλ. Κληρίδη

15:03 19/9/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ο Κλάδος Συνταξιούχων Δημοσιογράφων της Ενωσης Συντακτών Κύπρου και η ΕΣΚ τίμησαν σήμερα τον πρώην Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, για την προσφορά του στην πατρίδα και στην κοινωνία, σε σύντομη τελετή που πραγματοποιήθηκε στην οικία του κ. Κληρίδη, στη Λευκωσία.

Στον πρώην Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας δόθηκε

τιμητική πλακέτα, καθώς και ειδικό ιστορικό αφιέρωμα αποτελούμενο από αντίγραφα δημοσιευμάτων κυπριακών εφημερίδων, τα οποία έφεραν τον Γλαύκο Κληρίδη νεκρό την περίοδο του Β’ παγκοσμίου πολέμου, όταν στη διάρκεια αεροπορικών επιδρομών κατά της Γερμανίας, το πολεμικό αεροσκάφος στο οποίο επέβαινε κατερρίφθη και ο νεαρός τότε λοχίας της βρετανικής αεροπορίας συνελήφθη αιχμάλωτος.

«Έπραξα ό,τι μπορούσα για την πατρίδα, δεν κατάφερα όμως να πείσω την τουρκική πλευρά» δήλωσε ο Γλαύκος Κληρίδης, εκφράζοντας παράλληλα μεγάλη λύπη.

Ευχαρίστησε τους συνταξιούχους δημοσιογράφους που τον τίμησαν και όλους όσοι συνεργάστηκαν μαζί του, καθώς και τους αντιπάλους του, οι οποίοι, όπως ανέφερε, του έδωσαν την ευκαιρία να κάνει ό,τι καλύτερο μπορούσε για την πατρίδα.

“Μητρός τε και πατρός και των άλλων προγόνων απάντων τιμιώτερον εστίν η πατρίς και σεμνότερον και αγιώτερον και εν μείζονι μοίρα και παρά θεοίς και παρ` ανθρώποις τοις νουν έχουσιν», είπε ο πρώην Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, προσθέτοντας ότι για τον ίδιο αυτές οι φράσεις αποτελούν σοβαρές ενδείξεις για το πως ένας πολιτικός πρέπει να φέρεται και να υπάρχει.

Ο πρόεδρος του Κλάδου Συνταξιούχων Δημοσιογράφων της ΕΣΚ Φάνος Κωνσταντινίδης είπε ότι «οι βετεράνοι δημοσιογράφοι τιμούν σήμερα τον βετεράνο πολιτικό για τη μεγάλη προσφορά του στην πατρίδα και στην κοινωνία».

Περιέγραψε τον Γλαύκο Κληρίδη ως μια εξέχουσα προσωπικότητα, που αναμφίβολα πρωταγωνίστησε σε όλες τις σύγχρονες φάσεις του Κυπριακού, κατά τρόπο ρεαλιστικό, μαχητικό, έντιμο και θαρραλέο, διαδραματίζοντας πρωταγωνιστικό ρόλο στα δρώμενα της Κύπρου πάνω από μισό αιώνα.

Ο κ. Κωνσταντινίδης έκανε αναφορά στην ενεργό συμμετοχή του Γλαύκου Κληρίδη στον απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-59, με το ψευδώνυμο «Υπερείδης».

Ο Γλαύκος Κληρίδης είχε οράματα και έγραψε τη δική του ιστορία, είχε όμως και τις δικές του αδυναμίες και τα λάθη του, είπε ο Φάνος Κωνσταντινίδης.

Πολλά τα επιτεύγματα επί προεδρίας Κληρίδη, συνέχισε, υπογραμμίζοντας ιδιαίτερα τις προσπάθειες του για ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, όπως και την ιστορική συμφωνία με τον Ανδρέα Παπανδρέου για το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα.

Σημείωσε επίσης ότι η ανέγερση της δημοσιογραφικής εστίας και του δημοσιογραφικού χωριού οφείλονται στην κυβερνητική χορηγία επί Προεδρίας Κληρίδη.

Ο Πρόεδρος της Ενωσης Συντακτών Κύπρου, Αντώνης Μακρίδης, είπε πως τον Γλαύκο Κληρίδη θα τον κρίνει η ιστορία, ωστόσο αυτό που μπορεί κανείς να πει σίγουρα για τον πρώην Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι ότι έφυγε από την ενεργό πολιτική με το κεφάλι ψηλά και ότι δεν εκμεταλλεύτηκε ποτέ την πολιτική.

Keywords
Τυχαία Θέματα