Διαμαντούρος: Συνεχής διαδικασία η βελτίωση της χρηστής διοίκησης

15:13 19/9/2012 - Πηγή: OnlyCY

Συνεχής είναι η προσπάθεια βελτίωσης της χρηστής διοίκησης στα θεσμικά όργανα της ΕΕ, δήλωσε ο Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής Νικηφόρος Διαμαντούρος, θέση την οποία διατύπωσε και η Κύπρια Επίτροπος Διοίκησης Ελίζα Σαββίδου όσον αφορά στη δημόσια διοίκηση της Κύπρου.

Ο κ. Διαμαντούρος και η κα. Σαββίδου, οι οποίοι μιλούσαν κατά τη διάρκεια συνάντησης στρογγυλής τραπέζης

με δημοσιογράφους την Τετάρτη το πρωί στο Σπίτι της Ευρώπης, στη Λευκωσία, συμφώνησαν ότι η προσπάθεια διαπαιδαγώγησης διοικητικών οργάνων όσον αφορά στην νοοτροπία τους και του στόχους της εξυπηρέτησης του πολίτη ως πρώτιστο μέλημά τους, παίρνει χρόνο και είναι συνεχής. Επίσης συμφώνησαν ότι έχει υπάρξει πρόοδος.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τη μη ανταπόκριση υπηρεσιών σε τηλεφωνήματα πολιτών η κα. Σαββίδου ανέφερε ότι έκθεσή της για το θέμα συζητήθηκε σε κοινοβουλευτικό επίπεδο πριν από περίπου έξι μήνες. Έδωσε το παράδειγμα γυναίκας που προσπάθησε ανεπιτυχώς 100 φορές να επικοινωνήσει με το Τμήμα Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας προκειμένου να μετακινηθεί ο φάκελος του αδελφού της, ατόμου με ειδικές ανάγκες, από μια επαρχία σε άλλη.

Η Κύπρια Επίτροπος Διοικήσεως ανέφερε ότι ανέλαβε το Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού να προχωρήσει σε γενικό σχεδιασμό για τη βελτίωση της ανταπόκρισης των υπηρεσιών του κράτους στα τηλεφωνήματα. Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο έχει υπάρξει κάποια πρόοδος, είπε ότι το γραφείο της παρακολουθεί το θέμα, υπάρχουν κάποιες θετικές ενδείξεις, όμως κάποια τμήματα τα οποία έχουν πρόβλημα αρνούνται ότι υπάρχει.

Είναι θέμα νοοτροπίας, είπε, δίνοντας το χαρακτηριστικό, όπως είπε, παράδειγμα προϊστάμενου κάποιου τμήματος που τοποθετούμενος ενώπιον της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής είπε: «E, δεν μπορεί να μας ενοχλεί το κοινό».

«Υπάρχει χάσμα μεταξύ της δικής μας σκέψης και της δικιάς τους και αντιλαμβάνεστε έχουμε πάρα πολύ δουλειά να κάνουμε μέχρι να πείσουμε ότι πρέπει να γίνει πιο φιλική η συγκεκριμένη υπηρεσία προς στον πολίτη», πρόσθεσε.

Στην περίπτωση της ΕΕ η συμμόρφωση των θεσμικών οργάνων με τις εισηγήσεις του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή κυμαίνεται στο 65 – 75%, ενώ για την Κύπρο το ποσοστό είναι ελαφρώς ψηλότερο.  Έλλειψη διαφάνειας, άρνηση παροχής πληροφόρησης ή εγγράφων, διακρίσεις παντός τύπου και άδικη μεταχείριση κατά τη διάρκεια διαδικασίας προσφορών, αφορούν μεγάλο μέρος των αναφορών τα οποία εξετάζει το γραφείο του κ. Διαμαντούρου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν η Κύπρος, σε αναλογία με τον πληθυσμό της, βρίσκεται στη 2η θέση μεταξύ των 27 κρατών – μελών σε αριθμό αναφορών (παραπόνων) που καταβάλλονται στον Ευρωπαίο Διαμεσολαβητή, με το Λουξεμβούργο να κατέχει την πρωτιά. Τα τελευταία χρόνια από την Κύπρο υποβάλλονται κάθε χρόνο περίπου 24 με 25 αναφορές. Από αυτές εμπίπτει στις αρμοδιότητες του και εξετάζεται μία κάθε χρόνο.

Ο κ. Διαμαντούρος έδωσε το παράδειγμα του παραπόνου ενός Κύπριου πολίτη όσον αφορά στην απάντηση που έλαβε από την Κομισιόν για μη σωστή εφαρμογή εκ μέρους της Κύπρου

Keywords
Τυχαία Θέματα