Η αύξηση της αναλογίας των άνεργων νέων είναι ανησυχητική λέει ο Χ.Πισσαρίδης

07:52 20/6/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ανησυχητική είναι η αύξηση της αναλογίας στους άνεργους νέους, σε σύγκριση με το γενικότερο σύνολο των ανέργων στην Κύπρο, η οποία μετά την οικονομική κρίση δεν κατάφερε να συγκρατηθεί κοντά στον μέσο όρο της Ευρώπης, ανέφερε χθες βράδυ ο νομπελίστας οικονομολόγος Χριστόφορος Πισσαρίδης, μιλώντας σε εκδήλωση της ΝΕΔΗΚ Λεμεσού που είχε ως επίκεντρο την ανεργία στους νέους.

Ο κ. Πισσαρίδης, ο οποίος ήταν ο κύριος ομιλητής στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Μέγαρο Λεμεσού, αναφέρθηκε σε μελέτες της Ευρωπαϊκής

Στατιστικής Υπηρεσίας, σύμφωνα με τις οποίες η Κύπρος παρουσιάζεται, το 2011, να καταγράφει μια από τις χειρότερες αναλογίες ανεργίας στους νέους, πλησιάζοντας στην τελευταία θέση την Ισπανία, στην οποία οι νέοι άνεργοι είναι τριπλάσιοι από τους άνεργους άνω των 25 ετών, την ίδια ώρα που ο μέσος όρος της Ευρώπης θέλει τον αριθμό των άνεργων νέων να είναι διπλάσιος.

Οι έρευνες, συμπλήρωσε, έχουν δείξει πως και σε μια οικονομική ισορροπία, το ποσοστό ανεργίας στους νέους παραμένει διπλάσιο σε σύγκριση με τα μεγαλύτερης ηλικίας άτομα, “γι αυτό δεν πρέπει να μας κάνει εντύπωση που έχουμε περισσότερη ανεργία στους νέους, αλλά πρέπει να είναι κάτι αναμενόμενο”.

“Το ανησυχητικό στοιχείο είναι ότι η Κύπρος αντιμετωπίζει με λιγότερη επιτυχία το πρόβλημα της ανεργίας των νέων, σε σχέση με τους ενήλικους”, είπε ο Χριστόφορος Πισσαρίδης, προσθέτοντας ότι η σημαντική αύξηση της αναλογίας των ανέργων στους νέους “δείχνει πως κάτι δεν πάει καλά”.

Η μερική ανεργία στους νέους είναι αναπόφευκτη, συνέχισε, σημειώνοντας πως το πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσουν οι Κυβερνήσεις είναι την “μακροπρόθεσμη ανεργία, αφού ξέρουμε από οικονομικές μελέτες ότι έχει επιπτώσεις πάνω στην παραγωγικότητα και στα εισοδήματα”.

Για την αντιμετώπιση της μακροπρόθεσμης ανεργίας, ο Κύπριος νομπελίστας είπε πως χρειάζονται “σωστές πολιτικές” και ανέφερε ως παράδειγμα την επιχορήγηση θέσεων εργασίας, που εφαρμόστηκε με επιτυχία σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες, όπου οι Κυβερνήσεις, αντί για ανεργιακά επιδόματα, επιχορηγούσαν εταιρείες για να απασχολούν τους νέους άνεργους. Εναλλακτική πρόταση, συμπλήρωσε, θα μπορούσε να είναι η εξαίρεση από συγκεκριμένες φορολογίες, όσων μικρομεσαίων επιχειρήσεων προσλαμβάνουν άνεργους νέους.

Ο Χριστόφορος Πισσαρίδης ανέφερε ακόμη στην ομιλία του πως η ανεργία είναι η δεύτερη αιτία για να νιώθει δυστυχισμένος ο σημερινός άνθρωπος, ενώ πρώτη αιτία είναι η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου.

Επεσήμανε δε τη σημασία της πανεπιστημιακή μόρφωσης, η ζήτηση της οποίας αυξάνεται σε περιόδους ύφεσης, αφού σύμφωνα με τον κ. Πισσαρίδη, οι νέοι προτιμούν να επενδύσουν στη γνώση, παρά να δοκιμάσουν την τύχη τους στην αγορά εργασίας και να είναι άνεργοι.

“Η λιτότητα στην εκπαίδευση φέρνει τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που θέλουμε όταν περνούμε περίοδο ύφεσης” είπε ο κ. Πισσαρίδης, προσθέτοντας ότι η τριτοβάθμια εκπαίδευση αυξάνει την παραγωγικότητα στους νέους, τις πιθανότητες εξεύρεσης εργασίας και μει

Keywords
Τυχαία Θέματα