Η Kύπρος να παραμείνει ελκυστικό επενδυτικό κέντρο, λέει ο ΥΠΟΙΚ

17:12 10/2/2012 - Πηγή: OnlyCY

Στόχος της Κυβέρνησης είναι η Κύπρος να παραμείνει ένας ελκυστικός επενδυτικός προορισμός και η οικονομία να συνεχίσει να είναι ανταγωνιστική, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Κίκης Καζαμίας σε χαιρετισμό που διάβασε ο Επίτιμος Πρόεδρος του ΚΕΒΕ Μάνθος Μαυρομάτης στο Επιχειρηματικό και Επενδυτικό Φόρουμ Ρωσίας-Κύπρου στη Λεμεσό.

Στο χαιρετισμό ο ΥΠΟΙΚ διαβεβαίωσε ότι ένας από τους βασικότερους στόχους της Κυβέρνησης είναι να διατηρήσει αλλά και

να ενισχύσει ακόμη περισσότερο τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η Κύπρος ως ένα διεθνές επιχειρηματικό κέντρο και να καταστήσει την οικονομία ακόμη πιο ανταγωνιστική.

«Η απουσία εθνικής νομισματικής και συναλλαγματικής πολιτικής εξαιτίας της ένταξης μας στην ευρωζώνη, υπογραμμίζουν ακόμη πιο έντονα την ανάγκη για ενίσχυση των δημοσιονομικών μας πολιτικών και την ανάγκη για δομικές αλλαγές», είπε ο ΥΠΟΙΚ.

Ο κ. Καζαμίας αναφέρθηκε ειδικότερα στο θέμα της ανταγωνιστικότητας λέγοντας ότι κλειδί αποτελεί η εφαρμογή των αλλαγών που προνοεί η στρατηγική, «Ευρώπη 2020» της ΕΕ για την επόμενη δεκαετία.

Σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ, τα μέτρα που βρίσκονται σε εξέλιξη και εφαρμόζονται προς αυτή την κατεύθυνση περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την απλοποίηση τoυ ρυθμιστικού πλαισίου και την μείωση του διοικητικού κόστους για τις επιχειρήσεις, την συνεχιζόμενη αναβάθμιση των υποδομών στις συγκοινωνίες, την ενέργεια και τις μεταφορές, την προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας και την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού.

Στην ομιλία του ο Υπουργός τόνισε ότι η Κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο λόγω της οικονομικής κρίσης και λαμβάνει μέτρα ώστε η Κύπρος να παραμείνει ένας ελκυστικός επενδυτικός προορισμός και ένα αξιόπιστο διεθνές επιχειρηματικό κέντρο.

Πρόσθεσε ότι έχουν ληφθεί μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης ενώ ετοιμάζεται και νέο πακέτο μέτρων για την ανάπτυξη και την απασχόληση.

«Με την ευκαιρία, καλώ όλους τους διεθνείς επενδυτές, περιλαμβανομένων και ρωσικών εταιρειών, να εκμεταλλευτούν αυτά τα πλεονεκτήματα που έχει να προσφέρει η Κύπρος, όπως είναι για παράδειγμα το επενδυτικό και φορολογικό σύστημα, και να επενδύσουν σε τομείς με άκρως θετικές προοπτικές όπως είναι ο τομέας της ενέργειας, οι τηλεπικοινωνίες και οι υποδομές», είπε ο κ. Καζαμίας.

Ο Υπουργός μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στις αξιοζήλευτες επιδόσεις της κυπριακής οικονομίας πριν τη διεθνή οικονομική ύφεση, τονίζοντας το ψηλό κατά κεφαλήν εισόδημα.

Τόνισε ότι ακόμη και ανεξάρτητοι οργανισμοί , όπως η Παγκόσμια Τράπεζα, σε εκθέσεις τους, εκθειάζουν τον δυναμισμό της κυπριακής οικονομίας.
Είπε συγκεκριμένα ότι σε έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας το 2012 η Κύπρος κατετάγη 40η από σύνολο 183 χωρών ενώ σε άλλη διεθνή έκθεση για την ανταγωνιστικότητα η χώρα μας κατετάγη 47η σε σύνολο 142 χωρών.

Καταλήγοντας ανέφερε ότι υπάρχει ακόμη αρκετό πεδίο για ανάπτυξη όσον αφορά τις επενδύσεις στην Κύπρο, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι το Φόρουμ Ρωσίας-Κύπρου μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο π

Keywords
Τυχαία Θέματα