Για συνεχή αύξηση της ανεργίας και των επιτοκίων κάνει λόγο η ΕΔΕΚ

16:31 1/2/2013 - Πηγή: OnlyCY

Δυστυχώς η συνεχής αβεβαιότητα, η έλλειψη ρευστότητας και το ψηλό κόστος δανεισμού έχουν οδηγήσει σε κλείσιμο πολλές επιχειρήσεις ενώ άλλες αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΔΕΚ, προσθέτοντας πως αυτό οδηγεί στη συνεχή μείωση των θέσεων εργασίας με αποτέλεσμα η ανεργία να συνεχίζει την αυξητική της τάση, φαινόμενο άκρως ανησυχητικό.

Η ΕΔΕΚ επικαλείται τα τελευταία στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής

Υπηρεσίας σύμφωνα με τα οποία η ανεργία στην Κύπρο το Δεκέμβριο αυξήθηκε στο 14,7% με το 30% περίπου να αποτελεί νέους κάτω των 25 ετών αλλά και αυτά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τα οποία δείχνουν ότι το κόστος του χρήματος στην Κύπρο είναι από τα πιο ψηλά στην ευρωζώνη κάτι το οποίο δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο το επιχειρηματικό περιβάλλον, εκτιμώντας ότι το φαινόμενο της ανεργίας μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο μέσω της ανάπτυξης. «Κάτι τέτοιο μπορεί να επιτευχθεί μέσω της παροχής κινήτρων και των ανακεφαλαιοποιήσεων των τραπεζών, ώστε να εισρεύσουν κεφάλαια στην πραγματική οικονομία με χαμηλό κόστος» αναφέρει.

Η ΕΔΕΚ εκφράζει την ελπίδα ότι το ποσό που τελικά θα απαιτηθεί για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών να είναι τέτοιο που να επιτρέπει τη γρήγορη ανάκαμψη του χρηματοπιστωτικού τομέα ώστε να μπορέσει να χρηματοδοτήσει ξανά την ανάπτυξη της χώρας.

Προσθέτει δε πως καθώς τα μέτρα του μνημονίου είναι υφεσιακά και αναμένεται να οδηγήσουν σε περαιτέρω επιβράδυνση της οικονομίας, επιβάλλεται η εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου αναπτυξιακού σχεδιασμού με επίσπευση των διαδικασιών που αφορούν το φυσικό αέριο, ενίσχυση του κατασκευαστικού τομέα με την παροχή κινήτρων για αγορά ακινήτων και για επαναπατρισμό κεφαλαίων, βελτίωση του τουριστικού μας προϊόντος και ενίσχυση του τομέα των υπηρεσιών.

«Η κατάσταση στην οικονομία είναι εξαιρετικά δύσκολη και απαιτείται συναίνεση από όλους τους φορείς ώστε να αντιμετωπιστούν οι σημαντικές προκλήσεις και τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί» καταλήγει στην ανακοίνωσή της η ΕΔΕΚ.

The post Για συνεχή αύξηση της ανεργίας και των επιτοκίων κάνει λόγο η ΕΔΕΚ appeared first on onlycy.com.

Keywords
Τυχαία Θέματα