Ο κ. Αναστασιάδης απαντά για τα δάνεια μαμούθ από τη ρωσική Τράπεζα

Το δημοσίευμα του www.koutipandoras.gr αναφορικά με τις περίεργες συναλλαγές του αρχηγού του ΔΗΣΥ και υποψήφιου προέδρου στην Κύπρο, Νίκου Αναστασιάδη προκάλεσε μεγάλη συζήτηση στην Κύπρο. Οι έτεροι υποψήφιοι για την προεδρία της κυπριακής Δημοκρατίας προχώρησαν σε ανακοινώσεις με τις οποίες ζητούν να δοθούν εξηγήσεις από την

πλευρά του κ. Αναστασιάδη.

Το www.koutipandoras.gr έλαβε από το γραφείο του κ. Αναστασιάδη την παρακάτω απάντηση την οποία και δημοσιεύει αυτούσια στα πλαίσια τήρησης της δημοσιογραφικής δεοντολογίας. Η απάντηση αναφέρει ότι τα δάνεια συνήφθησαν με τη Ρωσική Τράπεζα Sobinbank από τις εταιρείες του δικηγορικού γραφείου του κ. Αναστασιάδη, για λογαριασμό της εταιρείας Evalesco Holdings Ltd.

Ωστόσο, τα ερωτήματα παραμένουν. Ο κ. Αναστασιάδης και το γραφείο του θα έπρεπε να εξηγήσει κάτω υπό ποιους όρους χορηγήθηκε το δάνειο καθώς επίσης και για ποιο σκοπό. Ως πολιτικός και υποψήφιος πρόεδρος για την κυπριακή Δημοκρατία οφείλει να τηρεί πλήρως τις αρχές της διαφάνειας.

Η δανειοδότηση για λογαριασμό άλλης εταιρείας, δεν είναι σαφής, αλλά παραπλανητική. Η πρακτική αυτή χρησιμοποιείται συνήθως για ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Έστω και αν γίνεται για λογαριασμό τρίτων. Επίσης το γεγονός ότι έγινε πριν από την ανάθεση εντολής στην εταιρεία του κ. Αναστασιάδη δεν αποτελεί ελαφρυντικό καθώς αυτή υλοποιήθηκε από την εταιρεία του.

Ακόμη το γεγονός ότι οι ιδιοκτήτες της εταιρείας, όπως αναφέρεται στην απάντηση, έχουν δεκαπλάσια περιουσία είναι άσχετο. Οι εταιρείες περιορισμένης ευθύνης και οι μέτοχοι τους, δεν ευθύνονται για τα δάνεια της εταιρείας.

Επιπλέον, η εταιρεία Compaservus Nominees Ltd εμφανίζεται ως εταιρεία παροχής υπηρεσιών. Στην κατάσταση περιουσιακών στοιχείων όμως του Αναστασιάδη παρουσιάζεται ως εταιρεία χωρίς εμπορική δραστηριότητα που απλά είναι ιδιοκτήτης ενός διαμερίσματος.

Κανονικά ο κ. Αναστασιάδης και το γραφείο του θα έπρεπε να είχαν ενημερώσει τις αρμόδιες αρχές που είναι υπεύθυνες για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Και αυτό διότι οι όροι που πάρθηκαν τα δάνεια με ελάχιστο κεφάλαιο από μια τράπεζα που ελέγχεται για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, δημιουργούν πολλές υποψίες. Ως υποψήφιος πρόεδρος και πολιτικός που σέβεται και τηρεί κάθε κανόνα διαφάνειας όφειλε να το είχε πράξει.

Άλλωστε σύμφωνα με τις οδηγίες του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου προς τα μέλη του η κάθε ύποπτη συναλλαγή πρέπει να αναφέρεται τόσο στον ΠΔΣ όσο και στην ΜΟΚΑΣ. Αυτά τα σώματα ενημερώθηκαν; Ποίο στοιχείο έκανε το δικηγορικό γραφείο να πειστεί ότι η συγκεκριμένη συναλλαγή από τράπεζα με το αμαρτωλό παρελθόν δεν είναι ύποπτη ώστε να αναφερθεί στις αρχές;

Ο κ. Αναστασιάδης και το γραφείο του στην απάντησή τους αναφέρουν επίσης ότι θα κινηθούν νομικά κατά του HOTDOC και του www.koutipandoras.gr εάν συνεχιστούν τα δημοσιεύματα. Και βέβαια έχει κάθε δικαίωμα να το πράξει εάν θεωρεί ότι θίγεται. Αυτό όμως δεν αναιρεί το γεγονός ότι είναι υποχρεωμένος να απαντήσει επί της ουσίας, εάν θέλει να αποδείξει τις προθέσεις του για τήρηση της διαφάνειας.

Διαβάστε αναλυτικά την απάντηση του κ. Αναστασιάδη

Διαβάστε την ανακοίνωση απάντηση του κ. Αναστασιάδη προς τον κ. Λιλήκα

Keywords
Τυχαία Θέματα