Υπ. Εμπορίου: Η Κύπρος μπορεί να έχει ένα από τα μεγάλα τερματικά ΦΑ

16:14 1/2/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η Κύπρος μπορεί να έχει ένα από τα μεγάλα τερματικά υγροποίησης φυσικού αερίου στον κόσμο, δήλωσε ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νεοκλής Συλικιώτης, τονίζοντας ότι η δημιουργία του τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου στο Βασιλικό θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη επένδυση στην ιστορία της Δημοκρατίας.

Σε δημοσιογραφική διάσκεψη με θέμα «Απολογισμός της Ενεργειακής Πολιτικής της Κυβέρνησης Χριστόφια», ο κ. Συλικιώτης είπε ότι το τερματικό στο Βασιλικό θα προσφέρει ασφαλή διέξοδο

για την εξαγωγή του φυσικού αερίου στις ευρωπαϊκές και διεθνείς αγορές.

«Η απόφασή μας για υλοποίηση αυτού του έργου είναι χωρίς επιστροφή γιατί τα πολιτικά και οικονομικά οφέλη που θα προκύψουν είναι ασύγκριτα», συνέχισε.

Προσδιόρισε την έναρξη των εργασιών για δημιουργία του τερματικού τέλη 2014 με αρχές του 2015, προκειμένου να είναι έτοιμο στα μέσα του 2019 για μεταφορά του φυσικού αερίου στις διεθνείς αγορές.

Επιδίωξή μας, είπε, είναι στο κυπριακό τερματικό υγροποίησης φυσικού αερίου να φιλοξενούμε το δικό μας φυσικό αέριο που να το μεταφέρουμε στις διεθνείς αγορές, όπως και αυτό του Ισραήλ και του Λιβάνου, αλλά και άλλων χωρών της περιοχής.

«Προσφέρουμε, δηλαδή, ένα νέο μοντέλο συνεννόησης, συνεργασίας, προόδου και ειρήνης προς όφελος όλων των λαών της περιοχής, στο επίκεντρο της οποίας θα βρίσκεται η Κύπρος», σημείωσε.

Ο κ. Συλικιώτης εξέφρασε τη θέση ότι πολύ σωστά από τον περασμένο Ιούνιο η Κυβέρνηση ανακοίνωσε την τελεσίδικη απόφαση να προχωρήσει με την κατασκευή του τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου στο Βασιλικό.

«Αυτό, αναμφίβολα, δημιούργησε τετελεσμένα στην περιοχή, και έδωσε προβάδισμα στο κυπριακό τερματικό. Στο χέρι μας, όμως, είναι αυτό το μομέντουμ που δημιουργήσαμε να μην αφεθεί να χαθεί», σημείωσε.

Στο τομέα των πετρελαιοειδών, είπε ότι η Κυβέρνηση προχωρεί με τη δημιουργία του κρατικού τερματικού πετρελαιοειδών και βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με ολλανδική εταιρεία. Παράλληλα, βρίσκεται υπό ανέγερση ένα ιδιωτικό τερματικό πετρελαιοειδών.

«Αυτά τα δύο θα μετατρέψουν την Κύπρο σε ένα σημαντικό κόμβο διακομιστικού εμπορίου και στα πετρελαιοειδή», είπε ο κ. Συλικιώτης, προσθέτοντας ότι αυτό θα φέρει σημαντικά έσοδα στο κράτος.

Επίσης, είπε ότι στα θέματα υποδομών «προχωρούμε με τη μελέτη που κάνει η Υπηρεσία Ενέργειας για την έλευση του αγωγού που θα συνδέει το τεμάχιο 12 με τη στεριά, και το τερματικό υγροποίησης φυσικού αερίου στο Βασιλικό, λαμβάνοντας υπόψη και τις αναγκαίες συνέργιες που πρέπει να προκύψουν με τις νέες αδειοδοτήσεις από το Β’ Γύρο Αδειοδότησης».

Αναφέρθηκε και στο Β’ Γύρο Αδειοδότησης, λέγοντας ότι ήταν ένας από τους πιο κρίσιμους στρατηγικούς στόχους της Κυβέρνησης, με τα αποτελέσματα να ξεπερνούν κάθε προσδοκία, αφού μεταξύ των αιτητών συμπεριλαμβάνονται και εταιρείες κολοσσοί.

Ο κ. Συλικιώτης επισήμανε ότι όλες οι διαδικασίες έγιναν με διαφάνεια και αμερόληπτα, και «έτσι έπρεπε να είναι γιατί κρινόταν και κρίνεται η αξιοπιστία και το κύρος της χώρας μας».

Υπενθύμισε ότι υπογράφηκαν συμβόλαια με την κοινοπραξία ΕΝΙ/Kogas για τα τεμάχια 2, 3 και 9 (με εισπράξεις 150 εκατ. ως δικαιώματα υπογραφής) ενώ πολύ σύντομα να υπογραφούν συμβόλαια και με την Total για τα τεμάχια 10 και 11 (το ποσό των δικαιωμάτων υπογραφής αναμένεται να είναι πολύ χαμηλότερο). Η Kogas, είπε, είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο.

«Τα σημαντικότερα όμως οφέλη είναι αυτά που θα έρθουν», τόνισε ο κ. Συλικιώτης, προσθέτοντας ότι αναφέρεται μεταξύ άλλων, στα κέρδη που θα καταλήγουν στο Κράτος ως ποσοστά επί των εσόδων από την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων, ποσοστά που φτάνουν ή και ξεπερνούν το 70% κατά μέσο όρο και κατατάσσονται από τα ψηλότερα στον κόσμο.

Ο κ. Συλικιώτης πρόσθεσε ότι η υπογραφή των νέων αυτών συμβολαίων για πέντε ερευνητικά τεμάχια, σε συνδυασμό και με την πρόσφατη ανανέωση της συμφωνίας με την εταιρεία PGS για τη διενέργεια νέων σεισμογραφικών ερευνών στην ΑΟΖ, τις ενέργειες που ξεκίνησε η ΚΡΕΤΥΚ για το τερματικό ΥΦΑ, τα άλλα έργα υποδομής, τις εργασίες της Noble, ακόμη και το ενδεχόμενο κατάληξης σε συμφωνία για εισαγωγή φυσικού αερίου ως ενδιάμεση λύση για σκοπούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, «στα επόμενα 2-3 χρόνια θα εισέλθουμε σε τροχιά ανάπτυξης και, κατ’ επέκταση, τόνωσης και της εργασιακής απασχόλησης στον τόπο μας».

Κάνοντας μια αναδρομή, είπε ότι τον Οκτώβρη του 2008 ολοκληρώθηκε ο 1ος Γύρος Αδειοδότησης με τη χορήγηση άδειας στη Νoble. Το 2010 υπογράφθηκε η συμφωνία με το Ισραήλ για την οριοθέτηση των ΑΟΖ.

«Το Σεπτέμβριο του 2011, ενάμιση μήνα ενωρίτερα από τον προκαθορισμένο χρόνο λόγω της επίσπευσης των διαδικασιών που επιτύχαμε, η Noble προχωρεί στην πρώτη ερευνητική γεώτρηση στο τεμάχιο 12», είπε.

Πρόσθεσε ότι το Δεκέμβριο του 2011 δόθηκαν τα αποτελέσματα αυτής της ερευνητικής γεώτρησης, «που ενέταξαν την Κύπρο στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη, ανοίγοντας μια νέα σελίδα στην ιστορία της χώρας μας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου».
Το Φεβρουάριο του 2012 ανακοινώθηκε η έναρξη του Β’ Γύρου Αδειοδότησης, ενώ στο μεσοδιάστημα προχωρούμε με εκτεταμένες σεισμογραφικές έρευνες εντός της ΑΟΖ μας, είπε.

Όπως είπε, παρά το ότι «σε κάθε μας βήμα ερχόμασταν αντιμέτωποι με τις απειλές της Τουρκίας», η Κυβέρνηση Χριστόφια, «ακολουθώντας σοβαρή και νουνεχή εξωτερική πολιτική στη βάση του διεθνούς δικαίου, κατάφερε να διασφαλίσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Σε επίπεδο θεσμών, είπε, συστάθηκε η Κρατική Εταιρεία Υδρογονανθράκων, ακολουθώντας το νορβηγικό μοντέλο της Statoil, ενώ κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για ίδρυση του Εθνικού Ταμείου Υδρογονανθράκων κατά το νορβηγικό πρότυπο.

Μίλησε και για την ανάγκη δομικών αλλαγών, όπως η μετατροπή της Υπηρεσίας Ενέργειας σε ξεχωριστή Διεύθυνση που θα λειτουργεί αυτόνομα, με εντελώς νέα διάρθρωση και θα υπάγεται απευθείας στον Υπουργό Εμπορίου. «Αυτό, όμως, το αφήνω για την επόμενη Κυβέρνηση», πρόσθεσε.

Εξέφρασε βεβαιότητα ότι επί της ουσίας και στους στρατηγικούς στόχους, «όλες οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου συμφωνούμε. Επιμέρους διαφωνίες μπορεί να υπάρχουν και είναι θεμιτό να υπάρχουν σε μια δημοκρατία, έστω και αν υπερπροβάλλονται χάριν προεκλογικών σκοπιμοτήτων».

«Η Κυβέρνηση Χριστόφια θα παραμείνει στην ιστορία ως η Κυβέρνηση που έθεσε τις βάσεις για την αναγέννηση του τόπου μας και του λαού μας μέσα από την ανακάλυψη και την αξιοποίηση των κυπριακών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων» σημείωσε.

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας
————–

Το 2012, είπε, η συνεισφορά των ΑΠΕ στην τελική κατανάλωση ενέργειας έφτασε το 8,6%, ξεπερνώντας τον εθνικό στόχο για 4,92%.

Ο Υπουργός είπε ότι μέχρι σήμερα έχουν λειτουργήσει 5 αιολικά πάρκα συνολικής δυναμικότητας 146,7ΜW, υπογράφηκαν συμβάσεις για άλλα δύο πάρκα των 18,3ΜW και το 2012 λειτούργησε σχέδιο για επιπρόσθετα 10MW.
Σε ό,τι αφορά τα φωτοβολταϊκά, η συνολική ισχύς μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου του 2012 είχε ξεπεράσει τα 17 MW, ενώ υπάρχουν νέα σχέδια για επιπρόσθετα 50 MW.

«Η διεξαγωγή των ηλεκτρονικών δημοπρασιών και για τις τέσσερις κατηγορίες ολοκληρώθηκαν πριν δύο μέρες σημειώνοντας τεράστια επιτυχία, αφού εξασφαλίσαμε το χαμηλότερο δυνατό κόστος για τους πολίτες», είπε.

Επιπλέον, υπάρχουν 12 μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με βιομάζα, ισχύος 8,66MW, εκ των οποίων τα 7,96MW είναι ενωμένα με το δίκτυο της ΑΗΚ, ενώ δόθηκε καταρχήν έγκριση σε τρεις μονάδες συνολικής πρόσθετης δυναμικότητας 10MW, οι οποίες αναμένεται να λειτουργήσουν αρχές του 2013.

Ο κ. Συλικιώτης επισήμανε και την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για εισαγωγή του υγραερίου στην αυτοκίνηση, με δέσμευση να εισαχθεί σε ένα χρόνο.

The post Υπ. Εμπορίου: Η Κύπρος μπορεί να έχει ένα από τα μεγάλα τερματικά ΦΑ appeared first on onlycy.com.

Keywords
Τυχαία Θέματα