Για ‘παλινδρόμηση’ του ΠτΔ για το ΓΕΣΥ αναφέρεται η ΠΕΟ

16:59 13/1/2014 - Πηγή: OnlyCY


Πισωγύρισμα και παλινδρόμηση αναφορικά με την εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας (ΓΕΣΥ) αποτελούν οι σχετικές δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη οι οποίες περιλαμβάνονται στο Β’ μέρος της συνέντευξης που έδωσε στην εφημερίδα «ΠΟΛΙΤΗΣ» και δημοσιεύονται σήμερα, αναφέρει η ΠΕΟ.

Σε ανακοίνωσή της η ΠΕΟ

αναφέρει ότι «οι βασικές αρχές λειτουργίας του ΓΕΣΥ, καθολικότητα παροχών και κάλυψης, τριμερής συνεισφορά και τριμερής χαρακτήρας του συστήματος, η κοινωνική αλληλεγγύη, αποφασίστηκαν με τον νόμο το 2001 και έγιναν αποδεκτές από όλους τους κοινωνικούς εταίρους και τα πολιτικά κόμματα».

Προσθέτει ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τις θέσεις που προβάλλει είναι φανερό ότι αποστασιοποιείται από αυτές τις αρχές και εισάγει στοιχεία που παραπέμπουν στην εμπλοκή μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη του πληθυσμού όταν π.χ. αναφέρεται σε υποχρεωτική ασφάλιση όπως αυτή των αυτοκινήτων».

Η ΠΕΟ αναφέρει ότι «ταυτόχρονα υπάρχει και ένας εμπαιγμός σε βάρος της κοινωνίας και πολύ πρόσφατα οι κοινωνικοί εταίροι, που συναποτελούν και το συμβούλιο του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, κληθήκαμε πολύ επίμονα μάλιστα από τον Υπουργό Υγείας να τοποθετηθούμε επί του αποτελέσματος της επικαιροποιημένης αναλογιστικής μελέτης με στόχο την εφαρμογή του ΓΕΣΥ αρχές του 2015».

Προσθέτει ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην συνέντευξη του αναφέρεται σε νέα μελέτη από την Διεθνή Τράπεζα» και η ΠΕΟ διερωτάται «τι συμβαίνει τελικά» και κατά πόσον «προχωρούμε στην εφαρμογή του ΓΕΣΥ με βάση την επικαιροποιημένη μελέτη όπως λέει ο Υπουργός Υγείας, η με ένα νέο σχεδιασμό όπως τον περιέγραψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας».

Η ΠΕΟ αναφέρει ότι «η εφαρμογή του ΓΕΣΥ είναι μια καθολική κοινωνική ανάγκη που γίνεται πιο επιτακτική σήμερα όπου με την οικονομική κρίση ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού δυσκολεύεται να έχει πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας».

Σημειώνει ότι «δεν πρόκειται να αποδεχθεί αλλαγή της φιλοσοφίας του Γενικού Σχεδίου Υγείας και παράδοση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης του πληθυσμού σε μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα».

«Απαιτούμε άμεσα η κυβέρνηση να πει επιτελούς ξεκάθαρα ποια είναι η θέση της για την εφαρμογή του ΓΕΣΥ», καταλήγει η ανακοίνωση της ΠΕΟ.

Keywords
Τυχαία Θέματα