Για κρίση της δημοκρατικής νομιμότητας στην ΕΕ μίλησε ο Φράνσις Βούρτς

11:09 8/11/2012 - Πηγή: OnlyCY

Τα τελευταία χρόνια αυτό που παλαιότερα εκλαμβανόταν ως μια αόριστη αίσθηση του “δημοκρατικού ελλείμματος” έχει πλέον μετατραπεί σε μια ξεκάθαρη κρίση της δημοκρατικής νομιμότητας της σημερινής ΕΕ, δήλωσε ο Φράνσις Βούρτς, Επίτιμο Μέλος του Ευρωκοινοβουλίου και πρώην Πρόεδρος της Ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς μιλώντας στη συζήτηση «Ευρώπη και Δημοκρατία» που πραγματοποίησε την περασμένη Τρίτη το Ινστιτούτο Ερευνών «Προμηθέας», σε συνεργασία με το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο.

Σύμφωνα

με σχετική ανακοίνωση, πρόκειται για τη δεύτερη από μια σειρά τριών συζητήσεων, που είχε ως κύριο θέμα το έλλειμμα δημοκρατίας όπως αυτό απορρέει μέσα από τις θεσμικές διατάξεις της ΕΕ, τη λειτουργία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών.

Ο κ. Βουρτς, που ήταν και ο κύριος ομιλητής, τόνισε ότι η αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης έχει, κατά συνέπεια, επιδεινώσει αυτή την απονομιμοποίηση στις περισσότερες χώρες μέλη.

Επεσήμανε, παράλληλα, ότι οι μεγάλες κοινωνικές κινητοποιήσεις αυξάνονται στη ζώνη του ευρώ και εκτός της ζώνης αυτής, όπως για παράδειγμα στη Μεγάλη Βρετανία. Ενδεικτικό, είπε, είναι ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της, η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικάτων, αντιτίθεται σθεναρά στην ευρωπαϊκή συνθήκη, τη Συνθήκη του Προϋπολογισμού. Αναπτύσσονται ταυτόχρονα, συνέχισε, πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι οποίες φέρνουν μαζί διάφορα συνδικάτα και αριστερά κόμματα που προοιωνίζουν μια υποσχόμενη εξέλιξη της πολιτικής συζήτησης σχετικά με την εναλλακτική λύση στο σημερινό ευρωπαϊκό μοντέλο.

Ο κύκλος της σειράς των 3 διαλέξεων, που τελούν υπό την αιγίδα της Κυπριακής Προεδρίας, θα ολοκληρωθεί στις 21 Νοεμβρίου με διάλεξη που θα έχει ως θέμα την οικονομική κρίση και πως αυτή επηρεάζει τις προοπτικές για Δημοκρατία στην ΕΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα