Γέρνει η πλάστιγγα στη Γερουσία υπέρ της απόφασης του Ομπάμα για τη Συρία

20:18 3/9/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η απόφαση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα να δώσει στο Κογκρέσο την ευθύνη της απόφασης για το στρατιωτικό πλήγμα κατά της Συρίας άρχισε ήδη να αποδίδει καρπούς, αφού ένας μετά τον άλλο συντηρητικοί ρεπουμπλικάνοι ηγέτες της Βουλής τάσσονται υπέρ του χτυπήματος.

Μετά από συνάντηση που είχαν οι τέσσερεις του Κογκρέσου και από τα δύο κόμματα, στην οποίο παρίστατο κι ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής Τζον Μπόνερ δήλωσε

σήμερα ότι «θα υποστηρίξει το κάλεσμα του προέδρου για ανάληψη δράσης στη Συρία».
Μετά από τη στροφή αυτή του Ρεπουμπλικάνου ηγέτη – ο οποίος έχει εναντιωθεί σε πολλές αποφάσεις του Μπαράκ Ομπάμα – θεωρείται βέβαιο ότι θα ακολουθήσουν αρκετά άλλα μέλη που αρχικά είχαν επιδείξει διστακτικότητα, καθιστώντας σίγουρη την υπερψήφιση της απόφασης για στρατιωτικό πλήγμα και στη Βουλή. Η πλειοψηφία των συντηρητικών βουλευτών που ταυτίζονται με το Tea Party έκλειναν προς την αρνητική ψήφο. Αντίθετα στη Γερουσία η πρόταση αναμενόταν να συγκεντρώσει συντριπτική πλειοψηφία. Οι ακροάσεις της επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας αναμένεται να ξεκινήσουν αργότερα σήμερα, ενώ στη Βουλή αύριο, παρότι το Κογκρέσο ανοίγει ξανά στις 9 Σεπτεμβρίου. Στην ακρόαση της επιτροπής θα παρευρεθούν ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, ο υπουργός Αμυνας Τσακ Χέιγκελ κι ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Μάρτιν Ντέμσεϊ.
Τη Δευτέρα ο Μπαράκ Ομπάμα είχε σειρά συναντήσεων με επιφανή μέλη της Γερουσίας, μεταξύ άλλων το γερουσιαστή Τζον Μακέιν, που ζήτησε μεγαλύτερη υποστήριξη από μέρους της αμερικανικής κυβέρνησης προς τους αντάρτες. Σημερινό δημοσίευμα της ΝΥ Τάιμς υποστηρίζει ότι ομάδα 50 Σύρων ανταρτών που έχει εκπαιδευτεί από τη CIA άρχισε να διεισδύει στη Συρία. Ωστόσο ο Αμερικανός πρόεδρος δεν ξεκαθάρισε το είδος των όπλων που παραχωρείται από τις ΗΠΑ στους αντάρτες.
Οι συναντήσεις των μελών της Γερουσίας και της Βουλής θα συνεχιστούν, με συμμετοχή της Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας, Σούζαν Ράις.
Από τις συνομιλίες επίσης προκύπτει ότι τα πλήγματα που θα εξαπολύσουν οι ΗΠΑ θα έχουν ως ωστόσο να μειώσουν τη δυνατότητα των δυνάμεων του καθεστώτος να μεταφέρουν όπλα στα μέτωπα και να εξαπολύουν βομβαρδισμούς. Δηλαδή θα περιλαμβάνουν αεροδρόμια, πυροβολαρχίες, συστοιχίες πυραύλων κ.α.
Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι μετά τη δήλωση Μπόνερ ο πρόεδρος Ομπάμα αναχωρεί ενισχυμένος για τη Σουηδία, αλλά και τη Ρωσία όπου θα συναντηθούν οι ηγέτες των G20 και σίγουρα θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο Πούτιν. Πάντως ο Μπαράκ Ομπάμα είχε εκτενείς συνομιλίες της Δευτέρα με διεθνείς ηγέτες, μεταξύ άλλων και τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Αμπε.

Keywords
Τυχαία Θέματα