Γ. Λιλλήκας: Οι αρνητικές πρόνοιες της Συμφωνίας Κύπρου–Βρετανίας υπερτερούν των οικονομικών ωφελημάτων

16:49 24/1/2014 - Πηγή: OnlyCY


Η Συμφωνία μεταξύ κυπριακής και βρετανικής Κυβέρνησης αναφορικά με τη ρύθμιση της ανάπτυξης στις περιοχές εντός των Βρετανικών Βάσεων περιέχει πολλές αρνητικές πρόνοιες οι οποίες, από πολιτικής άποψης, υπερτερούν των οικονομικών ωφελημάτων που προκύπτουν από αυτή, σύμφωνα με την 13σελιδη ανάλυση του εγγράφου της Συμφωνίας στην οποία προέβη η Συμμαχία Πολιτών.

Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου, στην παρουσία και του βουλευτή της Συμμαχίας Νίκου Κουτσού, ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Γιώργος Λιλλήκας είπε ότι η ανάλυση έγινε από ομάδα ακαδημαϊκών και εμπειρογνωμόνων, προσθέτοντας

ότι «πρόκειται για μία συμφωνία που το ένα συμβαλλόμενο μέρος, η Κυπριακή Δημοκρατία, πέτυχε κάποιες παραχωρήσεις υπέρ των ιδιοκτητών γης μιας περιοχής, όμως το καθεστώς και η σχέση επί του επίμαχου εδάφους διατηρείται ως είχε, υπό το ίδιο νομικό δικαίωμα της Βρετανίας».

Όπως είπε, «τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όσο και ο Βρετανός Ύπατος Αρμοστής δήλωσαν ότι και οι δύο χώρες κερδίζουν, αλλά και οι δύο απέφυγαν να μας πουν τι είναι αυτό που κερδίζει η Βρετανία. Και αυτό θεωρούμε πως δεν είναι τυχαίο».

«Η συμφωνία αυτή», πρόσθεσε, «κατέστη δυνατή όταν η κυπριακή Κυβέρνηση ακύρωσε την πολιτική των δύο προηγούμενων Κυβερνήσεων και σχετική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου (Οκτώβρη 2010)».

«Η απαίτηση της Βρετανίας», συνέχισε, «ήταν όπως δικαίωμα αγοράς ακίνητης περιουσίας και εγκατάστασης εντός των ορίων των Βάσεων έχουν όλοι οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ η θέση των δύο προηγούμενων Κυβερνήσεων ήταν πως αυτό το δικαίωμα πρέπει να το έχουν μόνο πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Συνεπώς, είπε, «η επίτευξη συμφωνίας κατέστη δυνατή όχι γιατί άλλαξε πολιτική η Βρετανία αλλά γιατί υποχώρησε η Κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη, αποδεχόμενη την καθοριστική απαίτηση των Βρετανών».

Ο κ. Λιλλήκας παρέθεσε στη συνέχεια τους λόγους που επισκιάζουν τα όποια θετικά οικονομικά οφέλη θα προκύψουν για τους ιδιοκτήτες γης που βρίσκονται εντός των ορίων των Βάσεων.

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας ανέφερε συγκεκριμένα ότι με τη Συμφωνία αναγνωρίζονται οι Βάσεις ως κυρίαρχες, δίνεται η δυνατότητα στη Βρετανία να επεκτείνει τα εδάφη που θεωρούνται ως «στρατιωτική τοποθεσία» και αναιρείται η υποχρέωση της Βρετανίας να επιστρέψει στην Κυπριακή Δημοκρατία εδάφη τα οποία δεν χρησιμοποιούνται για στρατιωτικούς σκοπούς ή εγκαταλείπει τη στρατιωτική τους χρήση.

Ανέφερε, επίσης, ότι για όλα τα ζητήματα η Συμφωνία προϋποθέτει τη συγκατάθεση, έγκριση των «Αρχών των Βάσεων» και ότι οι αποφάσεις θα συνάδουν με τη «Νομοθεσία των Βάσεων», ενώ μεταφέρονται δαπάνες στην Κυπριακή Δημοκρατία για υποδομές που εξυπηρετούν «στρατιωτικές ανάγκες του Ηνωμένου Βασιλείου», όπως και για ζητήματα δικαιοσύνης χωρίς να καταργούνται οι «δικαστικές Αρχές» των Βάσεων.

Από πολιτικής άποψης, είπε ο κ. Λιλλήκας, «οι σοβαρότερες πτυχές ασφαλώς είναι: πρώτο, η αναγνώριση από μέρους της κυπριακής Κυβέρνησης του καθεστώτος των Βάσεων ως ‘κυρίαρχες’ και δεύτερο, το ενδεχόμενο «Γιβραλταροποίησης».

Όσον αφορά τις πρόνοιες της Συμφωνίας για το δικαίωμα αγοράς γης και εγκατάστασης στο έδαφος των Βάσεων, είπε ότι είναι η Διοίκηση των Βάσεων που παρέχει το δικαίωμα αγοράς και εγκατάστασης και όχι η Κυπριακή Δημοκρατία και πως «όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες που έχουν το δικαίωμα ιδιοκτησίας και εγκατάστασης στην Κυπριακή Δημοκρατία ως χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποκτούν αυτά τα δικαιώματα και στο έδαφος των Βάσεων».

«Πώς ισχυρίζεται ο Πρόεδρος ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι αυτή που θα αποφασίζει ή θα ελέγχει το ποίοι θα εγκαθίστανται στο έδαφος των Βάσεων; Μπορεί η κυπριακή Κυβέρνηση να στερήσει αυτά τα δικαιώματα σε πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Αφού η Κυβέρνηση δέχθηκε αυτή την πρόνοια δεν μπορεί να αποτρέψει το ενδεχόμενο σημαντικός αριθμός Βρετανών πολιτών, για παράδειγμα, να γίνουν κάτοικοι των περιοχών αυτών;», πρόσθεσε.

Διερωτήθηκε επίσης, «σε ποιο σημείο του εγγράφου, σε ποιο Άρθρο αναφέρεται η δέσμευση που ανέλαβε το Η.Β., όπως ισχυρίζεται ο Πρόεδρος, να μην εποικίσει αυτές τις περιοχές;», προσθέτοντας ότι «οι Ευρωπαίοι πολίτες που θα εγκατασταθούν εντός των ορίων των Βάσεων θα έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Τοπική Αυτοδιοίκηση».

«Από την εφαρμογή αυτής της Συμφωνίας», είπε, «είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος τα επόμενα λίγα χρόνια, η πληθυσμιακή σύνθεση των περιοχών αυτών να αλλάξει άρδην.
Τι θα εμποδίσει τη Βρετανία όταν το αποφασίσει μετά από 10-15 χρόνια, με μια νέα πληθυσμιακή σύνθεση στις Βάσεις, να προχωρήσει σ’ ένα δημοψήφισμα, ανάμεσα στους κατοίκους αυτών των περιοχών για το καθεστώς των Βάσεων;», διερωτήθηκε.

Η εκτίμηση της Συμμαχίας Πολιτών, πρόσθεσε, «είναι ότι, με τη Συμφωνία που υπέγραψε η Κυπριακή Δημοκρατία με τη Βρετανία, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις, όταν στο μέλλον το αποφασίσει η Βρετανία να προχωρήσει σε αλλαγή καθεστώτος των Βάσεων, μέσα από ένα δημοψήφισμα που θα είναι η έκφραση του δικαιώματος ‘αυτοδιάθεσης’ των κατοίκων των Βάσεων».

Ανέφερε επίσης ότι «επιβάλλεται για λόγους πολιτικής συνέπειας αλλά και ενίσχυσης της δικής μας θέσης, ως Διεθνής Σύβαση, να υποβληθεί στη Βουλή για επικύρωση».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι «έχουμε κάποιες πληροφορίες ότι κάποιες εταιρείες έχουν προβεί σε αγορά εκτάσεως γης πριν από την ανακοίνωση της υπογραφής της σχετικής Συμφωνίας. Αυτό είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να διερευνηθεί. Το κτηματολόγιο θα μπορεί να διαφωτίσει και νομίζω η Βουλή θα πρέπει να ενσκήψει σ’ αυτό το θέμα».

Keywords
Τυχαία Θέματα