Φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια συζήτησαν Συλικιώτης-ΡΑΕΚ

16:36 23/3/2012 - Πηγή: OnlyCY

Την ερχόμενη βδομάδα θα ξεκινήσει συζήτηση με τη Noble Energy, ώστε να διευκρινιστεί πότε μπορεί να φθάσει στην Κύπρο φυσικό αέριο από τα κοιτάσματα του οικοπέδου 12 και πότε μπορεί να αξιοποιηθεί για σκοπούς ενέργειας, δήλωσε ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νεοκλής Συλικιώτης.

Διαβεβαίωσε παράλληλα ότι δεν αναμένεται να υπάρξει πρόβλημα στην επάρκεια ηλεκτρικής ενέργειας το

καλοκαίρι, όταν θα αναλάβει την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ η Κύπρος.

Ο Υπουργός είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο και τα μέλη της ΡΑΕΚ με τους οποίους συζήτησε κυρίως θέματα ενέργειας, υδρογονανθράκων και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Είπε χαρακτηριστικά ότι ο Πρόεδρος και τα μέλη της ΡΑΕΚ «γνωρίζουν ότι η πόρτα του Υπουργείου είναι πάντα ανοιχτή».

Ο κ. Συλικιώτης είπε ότι στη συζήτηση τέθηκαν διάφορα ζητήματα κυρίως εκείνα που είναι στους άμεσους σχεδιασμούς και τις προτεραιότητές του Υπουργείου, τονίζοντας ότι η ΡΑΕΚ είναι ο σύμβουλος του Υπουργείου για θέματα ενέργειας και χρειάζονται οι συνεχείς και συχνές επαφές.

Σε ό,τι αφορά την επάρκεια παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος το 2012-2013 και ιδιαίτερα το καλοκαίρι του 2012 κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ, ο Υπουργός είπε ότι λαμβάνονται όλα τα μέτρα, έχει γίνει σχεδιασμός και δεν αναμένεται ότι θα υπάρξει πρόβλημα.

Είπε ότι ακόμη και αν υπάρξει οποιοδήποτε πρόβλημα, υπάρχουν εναλλακτικές επιλογές και θα μπορούν να λύονται τα προβλήματα σε συνεννόηση με την ΑΗΚ και το γραφείο του Διαχειριστή ενέργειας.

Ο κ. Συλικιώτης είπε ότι συζητήθηκαν οι εισηγήσεις της ΡΑΕΚ για κατευθυντήριες γραμμές, σημειώνοντας ότι αποδεικνύεται πως, μέσα από συλλογική δουλειά και λαμβάνοντας υπόψη όλους τους αρμόδιους φορείς, μπορούν να γίνονται εισηγήσεις ώστε να διαμορφωθεί μια ολοκληρωμένη στρατηγική στα θέματα διαχείρισης της ενέργειας και σε θέματα αξιοποίησης του φυσικού αερίου.

«Την ερχόμενη βδομάδα θα ξεκινήσει συζήτηση με τη NOBLE, έχει οριστεί η ομάδα επαφής, για να διευκρινίσει όλα τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με το πότε μπορεί να έρθει φυσικό αέριο από τα κοιτάσματα του οικοπέδου 12 και να παρθούν όλα εκείνα τα μέτρα ώστε το συντομότερο να έχουμε το αέριο στην Κύπρο και την αξιοποίηση του για σκοπούς ενέργειας», είπε ο Υπουργός Εμπορίου.

Στη συνάντηση, σύμφωνα με τον Υπουργό, συζητήθηκαν και θέματα νομοθεσίας, ώστε να υπάρχει ένα ολοκληρωμένο νομοθετικό πλαίσιο καθώς και θέματα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, λέγοντας ότι αυτό που προέχει είναι να προχωρήσουμε στην υλοποίηση του σχεδίου για τις ΑΠΕ μετά την έγκριση της νομοθεσίας και από τη Βουλή και ιδιαίτερα το θέμα που αφορά τον πλειστηριασμό για μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα.

Ο Υπουργός είπε ότι κατατέθηκε εισήγηση για το νέο ενεργειακό σχεδιασμό για οδικό χάρτη ως το 2050 και κάτω από το συντονισμό του Υπουργείου θα διαμορφωθεί μια ειδική ομάδα για προετοιμασία του.

Ο Πρόεδρος της ΡΑΕΚ Γιώργος Σιαμμάς ανέφερε ότι στόχος είναι η επικοινωνία με το Υπουργείο να είναι σε πολύ συχνή και τακτική βάση «για

Keywords
Τυχαία Θέματα