Έξω φρενών ο Πρίγκιπας Κάρολος με την παγίδευση των αμπελοπουλιών στην Κύπρο (Επιστολή στον Πρόεδρο Αναστασιάδη)

15:05 23/3/2014 - Πηγή: OnlyCY

Του Σωτήρη Νικηφόρου

Έξω φρενών είναι ο Πρίγκιπας Κάρολος της Αγγλίας για την βαρβαρότητα που συμβαίνει στην Κύπρο με την φριχτή παγίδευση των αμπελοπουλιών. Λίγο πολύ είναι γνωστό σε όλους μας ο τρόπος που παράνομα πιάνονται στην Κύπρο τα αποδημητικά αυτά πουλιά.

Ο Πρίγκιπας Κάρολος λοιπόν πρόσφατα έστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη αλλά και στους αξιωματούχους

της Βρετανικής βάσης της Δεκέλειας. Το ρεπορτάζ και στοιχεία της επιστολής έφερε σήμερα Κυριακή στην δημοσιότητα η Βρετανική εφημερίδα Mail of Sunday.

Στοιχεία από την επιστολή

Στην επιστολή ο Πρίγκιπας Κάρολος κάνει λόγο για την βαρβαρότητα που συμβαίνει στην πανίδα της Κύπρου και στον φριχτό θάνατο εκατομμυρίων πουλιών που πιάνονται σε παγίδες, στα ξόβεργα και τα δίχτυα παρανόμων στο νησί μας που συνεχίζουν απτόητοι παρά τις απαγορεύσεις και τις βαριές ποινές.

Κάθε χρόνο εκατομμύρια πουλιά κατά την αποδημία τους προς και από την Αφρική έχουν ως ενδιάμεσο σταθμό την Κύπρο. Για πολλά απ’ αυτά είναι και ο τελευταίος τους σταθμός αφού εδώ και δεκαετίες η πρακτική παγίδευσης πουλιών είναι ευρέως διαδεδομένη στο νησί μας ως γνωστό.

Δυστυχώς τα αμπελοπούλια παραμένουν ένας παράνομος μεζές για χιλιάδες συμπολίτες μας που δεν δυσκολεύονται και πολύ να τα βρουν σε ειδικούς επί του… «αθλήματος».

Μισό εκατομμύριο παγιδευμένα αμπελοπούλια στη Δεκέλια

Μια από τις περιοχές παγίδευσης είναι και η βάση της Δεκέλειας. Στην επιστολή του ο Κάρολος ζητά από τους Βρετανούς αξιωματούχους της Δεκέλειας να δείξουν μηδενική ανοχή σε περιστατικά που μπορεί να πέσουν την αντίληψή τους εντός της δικαιοδοσίας τους. Πάνω από 500 χιλιάδες απαγορευμένα πουλιά παγιδεύονται μέσα στις αγγλικές βάσεις σύμφωνα με στοιχεία.

Αμπελοπούλια, μαφία, ναρκωτικά, πορνεία, τζόγος!

Ο Κάρολος αναφέρει πως η οικολογική αυτή καταστροφή όχι μόνο επηρεάζει την βιοποικιλότητα της Κύπρου, αλλά αποτελεί και πηγή εσόδων εγκληματικών οργανώσεων που κρύβονται και χρηματίζουν εκμεταλλευόμενοι την δραστηριότητα αυτή. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα με την παράνομη παγίδευση των πουλιών ασχολούνται στοιχεία της μαφίας (!) που είναι συνδεδεμένοι με πορνεία, ναρκωτικά και παράνομο τζόγο!

Μέσα από την επιστολή του κάλεσε τους Βρετανούς αξιοματούχους να περιφρουρήσουν άμεσα και να κάνει ελέγχους σε όλη την έκταση της βάσης ώστε να προλάβουν την ερχόμενη αποδημία των πουλιών ενώ ζήτησε και από την Κυπριακή κυβέρνηση να λάβει μέτρα και στις υπόλοιπες περιοχές. Είναι γνωστό ότι για τους παρανομούντες υπάρχει βαρύ πρόστιμο ενώ πρόσφατα ένας καταδικάστηκε και με δύο μήνες φυλάκιση.

Εκπρόσωπος της Κυπριακής κυβέρνησης δήλωσε στην αγγλική εφημερίδα Mail of Sunday που φιλοξενεί το ρεπορτάζ πως θα λάβουν πολύ σοβαρά υπόψιν την επιστολή και πως συμμερίζονται την ανησυχία του Καρόλου, αλλά και των οργανώσεων που εδώ και χρόνια απαιτούν να ληφθούν μέτρα.

Η προστασία και τα καρφιά των Κύπριων πολιτικών

Ένας Βρετανός διοικητής πάντως κάρφωσε τους Κύπριους πολιτικούς στην Mail of Sunday: «Υπάρχουν πολιτικοί οι οποίοι φαίνεται να έχουν μια πολύ συμπαθητική και ανεκτική στάση απέναντι στους παγιδευτές».

Στο ρεπορτάζ υπάρχει φυσικά και μια αντίθετη άποψη, κυπριακή φυσικά. Κάποιος ανώνυμος πολιτικός λοιπόν τοποθετήθηκε στην Mail of Sunday χαρακτηρίζοντας τους Άγγλους υποκριτές: «Τα πουλιά είναι μια λιχουδιά . Η σύλληψη τους είναι παραδοσιακή και είστε υποκριτές . Μέχρι πρόσφατα οι Άγγλοι αριστοκράτες κυνηγούσαν και σκότωναν αλεπούδες τις οποίες δεν μπορείτε καν να φάτε».

Ήρθε και στην Κύπρο η Mail of Sunday

Αξίζει να αναφέρουμε τέλος ότι η εφηmερίδα έστειλε πριν λίγες μέρες ανθρώπους στην Κύπρο οι οποίοι προσπάθησαν να πιάσουν στα πράσα κάποιους που προσπαθούσαν να παγιδεύσουν αμπελοπούλια. Το μόνο που βρήκαν όμως ήταν ένα δίχτυ με νεκρά πουλιά , ξόβεργα και ένα μεγάφωνο που ως γνωστό μεταδίδει τον ήχο των πουλιών.

Keywords
Τυχαία Θέματα