Ομήρου: Αναγκαίο όσο ποτέ άλλοτε το παράδειγμα ήθους του Χ. Κουκουλαρίδη

13:37 23/3/2014 - Πηγή: OnlyCY

Τελέστηκε σήμερα στον Ιερό Ναό Παναγίας Οδηγήτριας στη Γαλάτα το ετήσιο μνημόσυνο του αγωνιστή της δημοκρατίας και της ελευθερίας Χαράλαμπου Κουκουλαρίδη, αγωνιστή της ΕΟΚΑ και μετέπειτα στενού συνεργάτη του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου και του πρώην Προέδρου Σπύρου Κυπριανού.

Στον επιμνημόσυνο λόγο του ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου αναφέρθηκε στη ζωή και στη δράση

του Χαράλαμπου Κουκουλαρίδη από τα πρώτα χρόνια της ζωής του μέχρι το θάνατο του στις 26 Μαρτίου 1997 σε ηλικία 58 ετών.

«Πέρασαν δεκαεπτά χρόνια από τότε που ο Πάμπος Κουκουλαρίδης δεν είναι πια κοντά μας. Δεκαεπτά χρόνια από τότε που χάσαμε ένα άνθρωπο σπάνιου ήθους, ευρείας παιδείας και πνευματικών αναζητήσεων. Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ την προσφορά του και το έργο του που συνδύαζε το λογισμό με το όνειρο. Η απώλεια του υπήρξε μεγάλη για όλους και άφησε δυσαναπλήρωτο κενό στην αγαπημένη του οικογένεια, στα αδέλφια του και σε όλους τους συγγενείς. Στον καθένα που τον γνώρισε. Πιστεύω πως και εσείς, οι αγαπημένοι του συναγωνιστές, οι αγαπημένοι του χωριανοί και όλοι οι Σολιάτες νοιώθετε περήφανοι που μεγαλώσατε ένα τέτοιο άντρα», σημείωσε.

Ανέφερε ότι ο Χαράλαμπος Κουκουλαρίδης έφυγε χωρίς να δει την Κύπρο ελεύθερη, υποδεικνύοντας ότι σήμερα που η Κύπρος διέρχεται και πάλι κρίσιμες στιγμές, που οι απειλές για την ανακοπή της ιστορικής συνέχειας του Ελληνισμού σε αυτά τα χώματα είναι ορατές και άμεσες, το παράδειγμα ήθους και αγωνιστικής στάσης του Πάμπου Κουκουλαρίδη είναι όσο ποτέ άλλοτε αναγκαίο.

«Ο Πάμπος Κουκουλαρίδης πίστευε σε μια Κύπρο και σε ένα έθνος της δημοκρατίας, της ελευθερίας, της εθνικής αξιοπρέπειας. Μπροστά στα τείχη που υψώνουν μπροστά μας οι κάθε λογής κήρυκες της ηττοπάθειας και της παραίτησης, ο Πάμπος Κουκουλαρίδης υπάκουε στο μήνυμα που έρχεται από τα βάθη των αιώνων της ελληνικής ιστορίας, «εις οιωνός άριστος αμύνεσθαι περί πάτρης».

“Το ίδιο και εμείς σήμερα. Αρνούμαστε να ακούσουμε τις σειρήνες του ρεαλισμού, της προσαρμογής και της παράδοσης. Πορευόμαστε προς τα τείχη που εμποδίζουν την εκπλήρωση του πατριωτικού μας καθήκοντος. Βαδίζουμε τον δρόμο της αξιοπρέπειας και της τιμής, για να τα ξεπεράσουμε και να υψώσουμε τα λάβαρα της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της εθνικής και κοινωνικής προκοπής», είπε ο κ. Ομήρου.

Keywords
Τυχαία Θέματα