Σχέδιο δράσης της Κομισιόν για την ανάπτυξη της γαλάζιας ενέργειας

17:14 20/1/2014 - Πηγή: OnlyCY

Νέο σχέδιο δράση με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη του τομέα των ανανεώσιμων πηγών θαλάσσιας ενέργειας στην Ευρώπη, πρότεινε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με κοινή πρωτοβουλία των επιτρόπων Μαρίας Δαμανάκη (θαλάσσια πολιτική) και Γκίντερ Έτινγκερ (ενέργεια).

Κεντρικό στοιχείο του σχεδίου είναι η δημιουργία φόρουμ για την θαλάσσια ενέργεια, το οποίο θα διευκολύνει τις επαφές των ενδιαφερομένων μερών, για την ανάπτυξη ικανοτήτων και την ενίσχυση της συνεργασίας. Το σχέδιο δράσης αναμένεται

να δώσει ώθηση στη νέα «γαλάζια ενέργεια» με στόχο την πλήρη εκβιομηχάνισή της.

Όπως επισημαίνει η Κομισιόν, για την ωκεάνια ενέργεια χρησιμοποιούνται όλες οι τεχνολογίες παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές θαλασσών και ωκεανών, εκτός από τα υπεράκτια αιολικά πάρκα. Η αξιοποίηση αυτής της ενέργειας θα συμβάλει στην απεξάρτηση της οικονομίας της ΕΕ από τον άνθρακα και θα εξασφαλίσει αξιόπιστες και ασφαλείς ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Ευρώπη.

«Όπως υπογραμμίζεται στη στρατηγική μας για τη γαλάζια ενέργεια, οι θάλασσες και οι ωκεανοί διαθέτουν το απαιτούμενο δυναμικό για τη δημιουργία τεράστιας οικονομικής ανάπτυξης και θέσεων απασχόλησης που τόσο έχουμε ανάγκη», δήλωσε η κ. Δαμανάκη, προσθέτοντας ότι με τη διευκόλυνση της ανάπτυξης του τομέα της ωκεάνιας ενέργειας, μπορούμε να αξιοποιήσουμε αυτό το δυναμικό μέσω της καινοτομίας, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα «καθαρή» ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές για την Ευρώπη.

Από την πλευρά του, ο επίτροπος Έτινγκερ δήλωσε ότι η ωκεάνια ενέργεια έχει σημαντικό δυναμικό για την ενίσχυση της ασφάλειας του εφοδιασμού και πως η πρωτοβουλία της Κομισιόν σκοπό έχει να συμβάλει στην προαγωγή της τεχνολογικής καινοτομίας και την επίτευξη των στόχων της στρατηγικής «Ευρώπη 2020» και μετά. Η δημιουργία ενός μεγάλου χαρτοφυλακίου ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της ωκεάνιας ενέργειας, θα διευκολύνει επίσης την ενσωμάτωση των πηγών αυτών στο ευρωπαϊκό ενεργειακό σύστημα, κατέληξε ο Γερμανός επίτροπος.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, οι διαθέσιμοι πόροι ωκεάνιας ενέργειας υπερβαίνουν τις σημερινές και τις προβλεπόμενες μελλοντικές ενεργειακές μας ανάγκες. Η ενέργεια αυτή θα μπορούσε να παραχθεί με πολλές μορφές, π.χ. κυματική ή παλιρροϊκή ενέργεια. Η εκμετάλλευση της ωκεάνιας ενέργειας θα επιτρέψει στην ΕΕ να γίνει μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα και να βελτιώσει την ενεργειακή της ασφάλεια μειώνοντας την εξάρτησή της από τα ορυκτά καύσιμα. Επιπλέον, η ωκεάνια ενέργεια μπορεί να συμβάλει στην εξισορρόπηση των αποτελεσμάτων άλλων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως η αιολική και η ηλιακή, ώστε να εξασφαλιστεί μια σταθερή συνολική προσφορά ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στο δίκτυο. Επιπλέον, η ωκεάνια ενέργεια μπορεί να δημιουργήσει νέες, υψηλής ποιότητας θέσεις εργασίας, ιδίως στις παράκτιες περιοχές της Ευρώπης που συχνά πλήττονται από υψηλή ανεργία.

Ωστόσο, το αναμφισβήτητο αυτό δυναμικό, βρίσκεται αντιμέτωπο με διάφορα ζητήματα τα οποία οφείλει να επιλύσει για να μπορέσει να αποφέρει σημαντικά οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη και να γίνει ανταγωνιστικός ως προς το κόστος έναντι άλλων μορφών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Τα ζητήματα αυτά είναι:

-το κόστος της τεχνολογίας είναι υψηλό και η πρόσβαση στη χρηματοδότηση δύσκολη,

-τα σημαντικά εμπόδια στις υποδομές, όπως προβλήματα σχετικά με τη σύνδεση στο δίκτυο ή την πρόσβαση σε κατάλληλες λιμενικές εγκαταστάσεις ή ειδικά σκάφη,

-τα διοικητικά εμπόδια, όπως οι πολύπλοκες διαδικασίες αδειοδότησης και συγκατάθεσης, που καθυστερούν τα σχέδια και αυξάνουν τις δαπάνες,

-τα περιβαλλοντικά ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν, όπως η ανάγκη για διεξοδικότερη έρευνα και καλύτερη πληροφόρηση σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Η Επιτροπή υποστηρίζει ήδη πολλές πρωτοβουλίες σχετικές με την ωκεάνια ενέργεια. Χάρη στο συγκεκριμένο σχέδιο δράσης, θα δημιουργηθεί ένα φόρουμ μέσω του οποίου θα συγκεντρώνονται γνώσεις και εμπειρογνωσία, θα δημιουργούνται συνέργειες, θα παρέχονται δημιουργικές λύσεις και θα προωθείται η ανάπτυξη του τομέα. Πρόκειται για ένα εργαλείο που θα βοηθήσει τους ενδιαφερομένους να αναπτύξουν έναν στρατηγικό χάρτη πορείας για την ωκεάνια ενέργεια, ο οποίος θα μπορούσε να αποτελέσει αργότερα τη βάση για μια ευρωπαϊκή βιομηχανική πρωτοβουλία.

Keywords
Τυχαία Θέματα