Επιστροφή του αποκοπέντος 8% της κρατικής χορηγίας στους δήμους, ζητά το ΑΚΕΛ

15:28 21/1/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η Βουλή των Αντιπροσώπων θα πρέπει να στηρίξει τους Δήμους επιστρέφοντας τους το 8% της κρατικής χορηγίας που απέκοψε η ίδια, δήλωσε σήμερα ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, εκφράζοντας, παράλληλα, τη στήριξη του ΑΚΕΛ προς το θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Σε δηλώσεις μετά το από συνάντηση με το Δήμαρχο και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Αγλαντζιάς, στα γραφεία

του Δήμου, ο κ. Κυπριανού είπε ότι «ως κόμμα αποδίδουμε τεράστια σημασία στο θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης γιατί είναι ένας θεσμός που αποκεντρώνει την εξουσία, την φέρνει πολύ πιο κοντά στα καθημερινά προβλήματα του κόσμου και θεωρούμε ότι της δίνει τεράστιες δυνατότητες ως εκ τούτου να προωθήσει και να επιλύσει τα προβλήματα τα οποία επηρεάζουν την καθημερινή ζωή των ανθρώπων».

«Βέβαια για να το πετύχει αυτό χρειάζεται να έχει τις απαραίτητες αρμοδιότητες και την απαραίτητη οικονομική στήριξη από την πολιτεία και αυτό είναι ένα από τα θέματα που συζητήσαμε με το Δήμαρχο και την αντιπροσωπεία του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Αγλαντζιάς»,πρόσθεσε.

Ο κ. Κυπριανού είπε ότι «η επίσκεψη μας εδώ σήμερα εντάσσεται μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια για να δούμε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τους δήμους να προωθήσουν και να επιλύσουν τα διάφορα προβλήματα και θεωρώ ότι ένα απαραίτητο και σημαντικό βήμα που θα συμβάλει τα μέγιστα στο να διαμορφωθούν καλύτερες προϋποθέσεις για την επίτευξη αυτών των στόχων είναι η έγκριση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων του νομοσχεδίου για τον εκσυγχρονισμό της σχετικής νομοθεσίας».

«Μια νομοθεσία», συνέχισε, «η οποία εκκρεμεί, κατά την άποψη μας αδικαιολόγητα, στη Βουλή των Αντιπροσώπων από τη στιγμή που αυτά είχαν συζητηθεί και είχαν συμφωνηθεί ανάμεσα στον Υπουργό Εσωτερικών, στα πολιτικά κόμματα στους εκπροσώπους των τοπικών οργανισμών».

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ανέφερε, επίσης, ότι « η παρούσα οικονομική κατάσταση έχει επηρεάσει σε πολύ μεγάλο βαθμό και τη δυνατότητα των δήμων να επιτελούν σωστά το ρόλο τους και χρειάζεται και στη Βουλή να δούμε με κατανόηση τα τεράστια οικονομικά προβλήματα τα οποία υπάρχουν στους δήμους με την προϋπόθεση βέβαια ότι και οι ίδιοι οι δήμοι θα κάμουν καλύτερο νοικοκύρεμα των οικονομικών τους».

«Όμως επιμένουμε εμείς, ως ΑΚΕΛ, ότι θα πρέπει να στηριχθούν οι Δήμοι από τη Βουλή, απελευθερώνοντας το 8% το οποίο έχει αποκοπεί από τον προϋπολογισμό, από τη Βουλή των Αντιπροσώπων», είπε και διαβεβαίωσε το Δήμαρχο και το δημοτικό συμβούλιο ότι «ως ΑΚΕΛ θα είμαστε δίπλα τους στις προσπάθειες να κάμουν καλύτερη τη ζωή των δημοτών τους

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Αγλαντζιάς Κώστας Κόρτας είπε ότι «σήμερα είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ και την αντιπροσωπεία του Κόμματος του για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε τόσο ως Δήμος Αγλαντζιάς όσο και γενικότερα η τοπική αυτοδιοίκηση».

«Είχαμε μια εποικοδομητική συζήτηση», είπε και πρόσθεσε ότι «πάντοτε το ΑΚΕΛ είχε μια πολύ θετική στάση όσον αφορά την ανάπτυξη του θεσμού της τοπικής αυτοδιοίκησης και πιστεύω ότι σύντομα θα έχουμε πάλι τον αναγκαίο διάλογο για να δούμε πώς αντιμετωπίζουμε τα πολλαπλά προβλήματα που έχουν προκύψει ένεκα της οικονομικής κρίσης».

Σημείωσε, ωστόσο, ότι για τα προβλήματα των δήμων, «έχουμε όλοι ευθύνη, είναι μια συλλογική ευθύνη, όλων των κυβερνήσεων και των δήμων των ίδιων αλλά και της Βουλής».

Αναφερόμενος στον αδόκητο θάνατο του Δημάρχου Αγίας Νάπας, ο κ. Κόρτας εξέφρασε τα θερμά συλλυπητήρια του στην οικογένεια του Αντώνη Τσόκκου και τόνισε ότι ο θάνατος του Δημάρχου Αγίας Νάπας «είναι μια μεγάλη απώλεια για το θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης».

Όπως είπε, ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας, «ήταν ένας άνθρωπος πολύ εργατικός και άνθρωπος της συναίνεσης και με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα θέματα της τοπικής αυτοδιοίκησης».

Keywords
Τυχαία Θέματα