Επιστολή τριών συντεχνιών ΑΤΗΚ στον Πρόεδρο Επιτροπής Νομικών

19:36 29/10/2013 - Πηγή: OnlyCY

Οι συντεχνίες ΠΑΣΕ-ΑΤΗΚ, ΑΣΕΤ-Cyta και ΣΕΠ-ΑΤΗΚ έχουν θέσεις και προτάσεις για την πρόταση νόμου για ανάθεση στην Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας της αρμοδιότητας προσλήψεων και προαγωγών στους ημικρατικούς οργανισμούς, καθώς και προτάσεις για μια βελτιωμένη διαδικασία προαγωγών στη Cyta, και για το λόγο αυτό καλεί τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών Σωτήρη Σαμψών όπως τους προσκαλέσει ενώπιον της Επιτροπής κατά τη συζήτηση του θέματος για να θέσουν ενώπιον τους τις απόψεις τους.

Σε επιστολή προς τον κ. Σαμψών, ημερομηνίας 26 Οκτωβρίου 2013, οι Γενικοί Γραμματείς των συντεχνιών ΠΑΣΕ-ΑΤΗΚ, ΑΣΕΤ-Cyta και ΣΕΠ-ΑΤΗΚ, Αλέκος Τρυφωνίδης, Δημήτρης Κορομίας και Κυριάκος Παντελίδης αντίστοιχα, αναφέρουν ότι πάγια θέση τους είναι ότι τα διοικητικά συμβούλια των ημικρατικών οργανισμών πρέπει να απαλλαγούν από καθήκοντα διαχειριστικής φύσεως και καθημερινής λειτουργίας των οργανισμών για να μπορέσουν να επικεντρωθούν στη χάραξη στρατηγικής, την υλοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής και την εποπτεία της Εταιρικής Διακυβέρνησης των οργανισμών τους οποίους διοικούν.

Οποιαδήποτε άλλα καθήκοντα εκτελεστικής φύσεως, περιλαμβανομένων των προσλήψεων και προαγωγών, θα πρέπει να αφήνονται στους υπηρεσιακούς λειτουργούς του κάθε οργανισμού και στους εσωτερικούς θεσμούς και διαδικασίες, αναφέρουν.

Σημειώνουν ότι, παρόλο που η προτεινόμενη νομοθετική ρύθμιση φαίνεται εκ πρώτης όψεως να αποτελεί κίνηση προς την κατεύθυνση αυτή, οι τρεις συντεχνίες ανησυχούν ότι “μπορεί να αποδειχτεί μπούμερανγκ”.

Οι τρεις συντεχνίες αναφέρουν ότι στην ΑΤΗΚ υπάρχουν ήδη σε εφαρμογή διαδικασίες οι οποίες συνάδουν με την κείμενη νομοθεσία για προσλήψεις στη δημόσια υπηρεσία, σημειώνοντας ότι το πρόβλημα έγκειται στις διαδικασίες προαγωγών, και προειδοποιούν ότι η μεταφορά της αρμοδιότητας στην Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας πιθανόν να χειροτερέψει τα πράγματα.

Προσθέτουν ότι “είναι προτιμότερο να επιλύουμε το κακό στη ρίζα του, που είναι ο τρόπος επιλογής των μελών των διοικητικών συμβουλίων με κομματικά κριτήρια, και ο τρόπος λειτουργίας των διοικητικών συμβουλίων, παρά να επιλύουμε ένα πρόβλημα, δημιουργώντας άλλα”.

Η επιστολή κοινοποιήθηκε στους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων, τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών και το προσωπικό της ΑΤΗΚ.

Keywords
Τυχαία Θέματα