Επιστολή στον ΓΓ του ΟΗΕ ετοιμάζεται να στείλει ο Ντερβίς Ερογλου

20:10 28/2/2013 - Πηγή: OnlyCY


Επιστολή στον ΓΓ του ΟΗΕ ετοιμάζεται να αποστείλει ο Τ/κ ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου για την επανέναρξη των συνομιλιών, στην οποία θα περιλαμβάνονται οι όροι της τουρκικής πλευράς.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, μιλώντας σήμερα στο δελτίο ειδήσεων της τουρκικής κρατικής τηλεόρασης TRT, ο κ. Έρογλου είπε ότι ετοιμάζει να αποστείλει επιστολή που θα διατυπώνει την πρόταση για έναρξη των διαπραγματεύσεων και τις προϋποθέσεις που θέτει η τ/κ πλευρά.

Πρόσθεσε ότι στη συνάντηση που θα έχει τον Μάρτιο με τον Αλεξάντερ Ντάουνερ θα του διατυπώσει την επιθυμία του για την έναρξη των συνομιλιών την άνοιξη και θα του ζητήσει να πείσει γι’ αυτόν τον νέο Ε/κ ηγέτη, όπως αποκάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση από το λεγόμενο προεδρικό, σχολιάζοντας τις δηλώσεις προεκλογικά που έκανε ο κ. Αναστασιάδης και επισημαίνοντας την συμφωνία που έκανε με το ΔΗΚΟ, ο Ντερβίς Έρογλου είπε πως «δεν αποδέχονται τις εγγυήσεις της Τουρκίας, τον τουρκικό στρατό. Δεν αποδέχονται ότι υπάρχουν Τούρκοι μετανάστες και αυτοί οι άνθρωποι είναι υπήκοοί μας».

Μας ενδιαφέρει η πολιτική του όταν παρακαθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, είπε αναφερόμενος στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, προσθέτοντας ότι κατά την προεκλογική εκστρατεία ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι το σχέδιο Ανάν δεν υπάρχει και δεν μπορεί πλέον να συζητείται. «Αλλά να μην ξεχνά ότι ο ίδιος είπε ναι σε αυτό το σχέδιο».

Επανέλαβε τη θέση του ότι οι συνομιλίες για το Κυπριακό διαρκούν 44 χρόνια και δεν έμεινε θέμα που δεν έχει συζητηθεί και πως στις συναντήσεις με τον ΓΓ του ΟΗΕ του είπε πως δεν μπορούν να συνεχισθούν οι διαπραγματεύσεις με «ανοικτό τέλος».

«Μπορούμε να το λύσουμε. Αρκεί να υπάρχει από την άλλη πλευρά τέτοια πρόθεση όπως και από εμάς. Τα τελευταία χρόνια ψάχνουμε μια κυπριακή λύση. Όλες οι προτάσεις έγιναν από εμάς, αλλά απορρίφθηκαν από τους Ε/κ. Εμείς οι ηγέτες δεν μπορέσαμε να βρούμε κυπριακή λύση. Ποιες άλλες χώρες ενδιαφέρονται για την Κύπρο; Εμείς λέμε να τις φωνάξουμε κι αυτές. Δηλαδή. Να καλέσουμε την Τουρκία, την Ελλάδα και την Αγγλία. Να κάνουμε μια πενταμερή διάσκεψη. Η ε/κ πλευρά εναντιώνεται σε αυτό και λέει ότι θα συμμετάσχουν εάν σε αυτή τη διάσκεψη συμμετέχουν τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και τα μέλη της ΕΕ. Όμως η δική μας πρόταση είναι πιο λογική και πιο εφαρμόσιμη για τον ΓΓ του ΟΗΕ».

Την επομένη της εκλογής του κ. Αναστασιάδη, ανέφερε ο κ. Ερογλου, του τηλεφώνησε για να τον συγχαρεί και του είπε να αρχίσουν σύντομα τις διαπραγματεύσεις και να μπορέσουν να φτάσουν σε μια συμφωνία αυτού του προβλήματος που υπάρχει εδώ και 44 χρόνια.

Αναφερόμενος στο περιεχόμενο της επιστολής που ετοιμάζεται να στείλει στον ΓΓ του ΟΗΕ, ο Τ/κ ηγέτης είπε πως μεταξύ των προϋποθέσεων στις οποίες θα αναφέρεται, είναι και πως οι συνομιλίες δεν μπορούν να συνεχίζονται με «ανοικτό τέλος. Μόνο με τις προϋποθέσεις της ε/κ πλευράς δεν γίνεται να φτάσουν σε τέλος οι διαπραγματεύσεις. Υπάρχουν και δικές μας προϋποθέσεις. Αλλά μπορούμε να φτάσουμε και θα φτάσουμε σε ένα αποτέλεσμα ζορίζοντας τις δυνατότητές μας».

Σε επισήμανση ότι στην ομιλία του το βράδυ της εκλογής του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απευθύνθηκε στους συμπατριώτες του Τ/κ, ο κ. Έρογλου είπε πως πλέον υπάρχει η «ΤΔΒΚ», όπως ανέφερε το ψευδοκράτος, και οι «υπήκοοι» αυτής, λέγοντας πως λες και συνεχίζεται η Κυπριακή Δημοκρατία χρησιμοποιούν αυτές τις εκφράσεις. Η Κυπριακή Δημοκρατία, συνέχισε, ήταν ένας συνεταιρισμός Ε/κ και Τ/κ, υποστηρίζοντας ότι τους πέταξαν έξω από αυτό το 1963 και το 1964 τα ΗΕ με απόφασή τους αναγνώρισαν μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία. «Εμείς στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αναζητούμε ένα νέο κράτος, δικοινοτικό, διζωνικό που θα βασίζεται στην πολιτική ισότητα και σε δύο ιδρυτικά κρατίδια».

Χαρακτήρισε επίσης μη δίκαιο το ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έγινε μέλος της ΕΕ. «Με το κυπριακό πρόβλημα να υπάρχει πρώτα έγινε μέλος της ΕΕ η Ελλάδα και μετά έκαναν και τη νότια Κύπρο», όπως ανέφερε την Δημοκρατία. Η αιτία του προβλήματος δεν είναι οι Τ/κ και η Τουρκία, πρόσθεσε, «αλλά αυτοί είναι που μπήκαν στην ΕΕ και εμάς μας κράτησαν απ’ έξω». Αυτοί που λένε «λύστε το κυπριακό» είναι αυτοί που το έφεραν σε κατάσταση μη λύσης, κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα