Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου 28/1/2013

11:55 28/1/2013 - Πηγή: OnlyCY

Τα επεισόδια χθες στην κατεχόμενη Καρπασία μεταξύ διαδηλωτών από περιβαλλοντικές οργανώσεις που ήθελαν να διαμαρτυρηθούν για τα έργα διάνοιξης δρόμου στο «εθνικό πάρκο Καρπασίας» και κατοίκων της περιοχής, κυριαρχούν στα σημερινά πρωτοσέλιδα του τ/κ Τύπου. Υπήρξε ένταση και καβγάς ενώ επενέβη και η «αστυνομία», όπως αναφέρουν τα δημοσιεύματα. Άλλα θέματα στα οποία γίνεται αναφορά είναι η «νομοθεσία» που αφορά τις υιοθεσίες στα κατεχόμενα, η επιχείρηση της «αστυνομίας» με τη χρήση μολότοφ για τη σύλληψη

υπόπτων για υπόθεση ναρκωτικών, η ανακοίνωση λάθος αριθμού νικητή του «κρατικού» λαχείου και των όσων αυτό προκάλεσε, κ.ά.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική) με τίτλο «Υστερία λιντσαρίσματος» αναφέρεται στη χθεσινή αντιπαράθεση διαδηλωτών – κατοίκων και γράφει ότι από τα ηχεία των τζαμιών στο Ριζοκάρπασο φώναζαν ότι αυτοί, αναφερόμενοι στα μέλη των περιβαλλοντικών οργανώσεων, «είναι άθρησκοι, χωρίς πίστη, ελληνόσποροι». Κάποιοι από αυτούς που εμπόδισαν την εκδήλωση διαμαρτυρίας για τα οδικά έργα, προσθέτει η εφημερίδα, φώναζαν πως οι διαμαρτυρόμενοι εμπόδισαν και τα μαθήματα Κορανίου. Σε άλλο θέμα γράφει ότι το λάθος του Μπαϊράκ το πλήρωσε ακριβά ένας άνθρωπος που νόμισε ότι κέρδισε το «κρατικό» λαχείο.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού) με τίτλο «2.000 παράνομοι ταξιτζήδες» γράφει ότι κανείς δεν σταματά τους παράνομους οδηγούς ταξί στα κατεχόμενα, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι στην Αμμόχωστο, ενώ η «ένωση οδηγών ταξί» ετοιμάζεται για διαμαρτυρίες. Αλλού γράφει ότι επεισόδια σημειώθηκαν χθες μεταξύ διαδηλωτών από περιβαλλοντικές ομάδες και κατοίκων στην κατεχόμενη Καρπασία, όπου μετέβησαν οι πρώτοι για να διαμαρτυρηθούν για τα έργα οδοποιίας. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε δηλώσεις του Ιρσέν Κιουτσιούκ ότι δεν φοβάται δεύτερο γύρο εκλογών.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση) με τίτλο «Παιδιά όμηροι» αναφέρεται στη «νομοθεσία» που ισχύει στα κατεχόμενα και είναι αποθαρρυντική στο θέμα των υιοθεσιών, γράφοντας ότι ακόμη και αν οι βιολογικοί γονείς χτυπούν ή ασκούν βία σε βάρος των παιδιών τους, το «κράτος» δεν δίδει λύσεις. Αλλού αναφέρεται στα επεισόδια που έγιναν στην κατεχόμενη Καρπασία μεταξύ διαδηλωτών και κατοίκων της περιοχής. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Κουντρέτ Οζερσάι δήλωσε πως εάν υπάρχει θέληση υπάρχουν ορισμένες προϋποθέσεις για τη λύση.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος) με τίτλο «Ένταση στην Καρπασία» αναφέρεται στα επεισόδια χθες μεταξύ των διαδηλωτών περιβαλλοντικών οργανώσεων και των χωρικών που τους εμπόδισαν να πραγματοποιήσουν την εκδήλωση διαμαρτυρίας ενάντια στον δρόμο που κατασκευάζεται στην περιοχή, λέγοντας πως αυτοί περίμεναν χρόνια αυτό το έργο. Αλλού γράφει ότι η «αστυνομία» συνέλαβε χθες 4 άτομα για υπόθεση ναρκωτικών και κατά τη διάρκεια της επιχείρησης χρησιμοποιήθηκαν βόμβες μολότοφ από την πλευρά της «δίωξης ναρκωτικών». Σε άλλο θέμα γράφει η τηλεόραση του Μπαϊράκ ανακοίνωσε λάθος νικητή του «κρατικού» λαχείου, ο οποίος έκανε και πάρτι για την τύχη του, αλλά με την ανακοίνωση του λάθους, «έχασε το όνειρό του».

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη) με τίτλο «Έγινε και αυτό!» αναφέρεται επίσης στα επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και κατοίκων στην κατεχόμενη Καρπασία. Επενέβη, προστίθεται, και η «αστυνομία», ενώ αναφέρεται στην άποψη κατοίκων που δήλωσαν ότι πρέπει να προστατευθεί η φύση, αλλά θέλουν και τις επενδύσεις και τα έργα στην περιοχή. Αλλού γράφει ότι μετά την δήλωση του Τούρκου Αντιπροέδρου για κυπριακές υποθέσεις, Μπεσίρ Αταλάι ότι χρειάζεται περισσότερη θρησκευτική παιδεία στα κατεχόμενα, ο «υπουργός» εσωτερικών, Ναζίμ Τσιαβούσογλου δήλωσε ότι έχουν ανάγκη περισσότερου πληθυσμού. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην σύλληψη 4 ατόμων μετά από «αστυνομική» επιδρομή σε σχέση με υπόθεση ναρκωτικών.

Keywords
Τυχαία Θέματα