Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου 22/2/2013

10:02 22/2/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η χθεσινή δημοσιογραφική διάσκεψη πεπραγμένων της ψευδοκυβέρνησης του Ιρσέν Κιουτσιούκ, το παρασκήνιο της επίσκεψης Αταλάι στα κατεχόμενα, αλλά και θέματα που αφορούν την κατάσταση στον κατεχόμενο δήμο Λευκωσίας κυριαρχούν στα σημερινά φύλα των πέντε τ/κ εφημερίδων. Αναφέρονται επίσης σε υπόθεση εναντίον του πρώην «δημάρχου» Τζεμάλ Μπουλούτογλουλαρι, ενός νεαρού που έκλεψε το δώρο για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, την αύξηση της ενοικίασης για χώρο στάθμευσης στο

παράνομο αεροδρόμιο Ερτζιάν κ.ά.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο «Και ο Ντενκτάς ήταν άθρησκος και ο Έρογλου», γράφει ότι ο Τούρκος Αντιπρόεδρος Μπεσίρ Αταλάι δήλωσε πως και οι δύο προαναφερόμενοι εμπόδισαν σε μια μουσουλμανική κοινότητα τα θρησκευτικά λύκεια και τα μαθήματα κορανίου. «Εμείς θέλουμε να εργαστούμε τον κ. Ιρσέν», φέρεται να είπε. Σε συνάντησή του στα κατεχόμενα, προστίθεται, ο Αταλάι δήλωσε στους συμμετέχοντες ότι «εμείς για σας δουλεύουμε» και πως θα κάνουν 22.000 οικογένειες «υπηκόους» του ψευδοκράτους. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο ψευδοπρωθυπουργός, Ιρσέν Κιουτσιούκ δήλωσε πως όσοι δουλεύουν για 5 χρόνια στα κατεχόμενα θα τους δίδεται η «υπηκοότητα».

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο «Είμαστε στο σωστό δρόμο», αναφέρεται στη χθεσινή δημοσιογραφική διάσκεψη του «πρωθυπουργού», Ιρσέν Κιουτσιούκ με το «υπουργικό συμβούλιο» για τα πεπραγμένα της «κυβέρνησης» και τα συμπεράσματα θα σταλούν στον Ντερβίς Έρογλου. Αλλού γράφει ότι εναντίον του πρώην «δημάρχου» Λευκωσίας Τζεμάλ Μπουλούτογλουλαρι ανοίχθηκε υπόθεση επειδή κατά τη θητεία του πήρε δάνειο για τον κατεχόμενο δήμο χωρίς να του δοθεί αρμοδιότητα από τη «βουλή». Ζητείται 5 χρόνια φυλάκιση. Σε άλλο θέμα γράφει ότι οι υποψήφιοι «δήμαρχοι» για τον κατεχόμενο δήμο Λευκωσίας Χιουντάογλου και Αραμπατζίογλου δεν είναι δημότες Λευκωσίας και δεν μπορούν να ψηφίσουν τον εαυτό τους.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Ειδήση), με τίτλο «Τέσσερα άτομα πληρώθηκαν περισσότερα από το μισό προϋπολογισμό», αναφέρεται στον κατεχόμενο δήμο Λευκωσίας γράφοντας ότι ποσό 2,4 εκ ΤΛ (1,1 εκ ευρώ) από τα 4,5 εκ ΤΛ (2,1 εκ ευρώ) δόθηκε σε τρεις εταιρείες και έναν ιδιώτη για υπηρεσίες καθαριότητας και εργοληπτικές εργασίες. Αλλού αναφέρεται στην υπόθεση ενός νεαρού, του Μουτζαχίτ Καγιά, που διέπραξε ληστεία για να κάνει δώρο στην αγαπημένη του που δουλεύει ως συνοδός την ημέρα του Αγίου Βαλεντινού και φυλακίστηκε. Αλλού γράφει ότι ο ΓΓ του κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας δήλωσε πως το κόμμα του δεν πήρε καμιά οικονομική βοήθεια από τον κατεχόμενο «δήμο» Λευκωσίας και το τμήμα του για δωρεές προς συνδέσμους και οργανώσει

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο «Πού είναι η δικαιοσύνη;», γράφει ότι το «υπουργικό συμβούλιο» αποφάσισε ότι οι εισπράξεις του τέλους φωτισμού από τα «δημαρχεία» ανατεθεί στην «αρχή ηλεκτρισμού» ΚΙΒ ΤΕΚ, αλλά οι πολίτες πληρώνουν δύο φορές το φόρο, στην «αρχή» αλλά και στα «δημοτικά τέλη». Αλλού γράφει ότι στη χθεσινή δημοσιογραφική διάσκεψη ο «πρωθυπουργός» Ιρσέν Κιουτσιούκ είπε πως δεν έχει προσωπικά πρόβλημα με τον Ντερβίς Έρογλου και υποστήριξε ότι είναι το φαβορί για το εκλογικό συνέδριο του ΚΕΕ την Κυριακή. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στις τιμές για τη στάθμευση ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων στο παράνομο αεροδρόμιο Ερτζιάν που, μετά την ιδιωτικοποίησή του, έγιναν από 10.000 ΤΛ (4550 ευρώ περίπου), για 10 χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων, 127.000 ΤΛ (57.730 ευρώ περίπου).

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο «Διορισμός ή πού πήγαν οι 100.000 ΤΛ;», αναφέρεται σε συμφωνία αυτής της αξίας με εταιρεία με σκοπό την καθιέρωση επικοινωνίας με τους Τ/κ του εξωτερικού, γράφοντας πως κανείς δεν ξέρει τι έκανε η εν λόγω εταιρεία τα χρήματα, ούτε και το αποτέλεσμα της δημιουργίας «μονάδας τ/κ του εξωτερικού» που έχει δημιουργηθεί. Αλλού αναφέρεται σε δηλώσεις του «δημάρχου» Αμμοχώστου που κατηγορεί την «κυβέρνηση» για τη μη έγκριση των προϋπολογισμών των «δημαρχείων» για το 2013, κάνοντας λόγο σε χάος που συνεχίζεται. Σε άλλο θέμα γράφει ότι οι «βουλευτές» του κόμματος Εθνικής Ενότητας προσήλθαν χθες και έγινε κατορθωτή η έναρξη της «ολομέλειας της βουλής» μετά από 3 προηγούμενες αποτυχημένες προσπάθειες, ωστόσο έφυγαν αμέσως μετά για να διεξάγουν τον προεκλογικό αγώνα για το εκλογικό συνέδριο του κόμματος την Κυριακή και οι «βουλευτές» της αντιπολίτευσης μιλούσαν ενώπιον άδειων καρεκλών.

Keywords
Τυχαία Θέματα