Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου 15/5/2013

10:08 15/5/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ποικίλα είναι τα θέματα που απασχολούν σήμερα τις πέντε τουρκοκυπριακές εφημερίδες με κύρια την επίσκεψη του λεγόμενου πρωθυπουργού Ιρσέν Κιουτσιούκ στις ΗΠΑ, τις καταστροφές που προκάλεσαν τα ακραία καιρικά φαινόμενα των ημερών αλλά και τις αντιδράσεις που προκαλούν στο υπόλοιπα κόμματα η πολιτική που ακολουθεί το «κυβερνών» Κόμμα Εθνικής Ενότητας.

Με τίτλο «Τραβήξτε κλήρο», η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική) γράφει ότι το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα και ο ηγέτης του Οζκάν Γιοργκατζίογλου υποστηρίζουν ότι η παραμονή στην «διακυβέρνηση»

του ψευδοκράτους του κόμματος Εθνικής Ενότητας προκαλεί μεγαλύτερο κακό και θα πρέπει το ΚΕΕ να βρει τη λύση στα προβλήματα. Το ΡΤΚ αναμένει από το ΚΕΕ να ζητήσει τη ψήφο εμπιστοσύνης η οποία σύμφωνα με τον Γιοργκατζίογλου θα είναι θετική. Αλλού γράφει ότι ο αριθμός των ατόμων που συνελήφθησαν σχετικά με την επίθεση στο Ρεϊχανλί της Τουρκίας κατά την οποία σκοτώθηκαν 50 άτομα έφτασε τα 17, ενώ οι τουρκικές αρχές συνεχίζουν τις έρευνες.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο «Το φυσικό αέριο και το νερό θα φέρουν τη λύση» αναφέρεται στην επίσκεψη του λεγόμενου πρωθυπουργού Ιρσέν Κιουτσιούκ στις ΗΠΑ και γράφει ότι σε ομιλία του χθες στο Ινστιτούτο Ουάσινγκτον ισχυρίστηκε ότι το φυσικό αέριο στην ΑΟΖ της Κύπρου και το νερό που θα μεταφέρεται στα κατεχόμενα από την Τουρκία θα μπορέσουν να αποτελέσουν τη βάση για επίλυση του Κυπριακού. Αλλού γράφει ότι, τα έργα που έγιναν στην κατεχόμενη Λευκωσία σχετικά με τα όμβρια ύδατα απέτυχαν και αποτέλεσμα αυτού είναι να πλημμυρίζουν οι δρόμοι κάθε φορά που βρέχει προκαλώντας έτσι προβλήματα. Ακόμα γράφει ότι, ο Διοικητής Ξηράς της Τουρκίας βρίσκεται στα κατεχόμενα με στόχο να διοργανωθούν από κοινού στρατιωτικές ασκήσεις μεταξύ Τουρκίας και κατεχομένων για την διασφάλιση της ασφάλειας και της ειρήνης στην περιοχή.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο «Ντροπή» και με φωτογραφικό ρεπορτάζ αναφέρεται στις πλημμύρες που προκάλεσαν τις τελευταίες ημέρες τα καιρικά φαινόμενα και που δημιούργησαν λίμνες και ποτάμια εντός της κατεχόμενης Λευκωσίας. Σε δηλώσεις του ο λεγόμενος έπαρχος είπε ότι χρειάζεται ένα εκατομμύριο τουρκικές λίρες (περίπου 400 χιλιάδες ευρώ) για να επιλυθεί το πρόβλημα. «Είναι ντροπή μετά από μια νεροποντή δύο ωρών η πόλη να βυθίζεται», γράφει η εφημερίδα. Αναφέρει ακόμα ότι μετά την αύξηση στα καύσιμα χθες ακολούθησε και αύξηση στην τιμή του ψωμιού στα κατεχόμενα αυξάνοντας το κόστος ζωής.

Με τίτλο «Θα προωθήσει τη λύση», η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), γράφει ότι ο ψευδοπρωθυπουργός Ιρσέν Κιουτσιούκ σε δηλώσεις του στις ΗΠΑ, όπου βρίσκεται για επίσκεψη, είπε ότι το νερό που θα μεταφέρεται από την Τουρκία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και από τους Ε/κ με θετικές επιπτώσεις για το νησί ενώ παράλληλα θα προωθείτο και η επίλυση του Κυπριακού. Ισχυρίστηκε ακόμα ότι η έναρξη των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού θα βοηθήσει και την ειρήνη στην περιοχή. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι, στο «κρατικό» νοσοκομείο της κατεχόμενης Κερύνειας οι διάδρομοι είναι άδειοι και αυτό οφείλεται στην έλλειψη ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού. Το υφιστάμενο προσωπικό βρίσκεται σε απεργία ζητώντας από την ψευδοκυβέρνηση να λύσει το πρόβλημα «διορίζοντας» επαρκές προσωπικό.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο «Θα πέσει η κυβέρνηση του ΚΑΑ (Κόμμα Εθνικής Ενότητας);» αναφέρεται στις αντιδράσεις των κομμάτων στα κατεχόμενα σχετικά με την πολιτική του Κόμματος Εθνικής Ενότητας αλλά και την πρόταση του κόμματος σχετικά με το θέμα της ψήφου εμπιστοσύνης και τη παραμονή του κόμματος στην «διακυβέρνηση». Αλλού γράφει ότι, η κατεχόμενη πόλη της Λευκωσίας για ακόμα μια φορά παραδόθηκε στα καιρικά φαινόμενα με την πόλη χθες να είναι βυθισμένη στην βροχή. Επίσης αναφέρεται στις καταστροφές που προκαλούν τα καιρικά φαινόμενα των ημερών στους κτηνοτρόφους και τους γεωργούς αφού οι σοδειές τους λόγω της βροχής θα καταστραφούν.

Keywords
Τυχαία Θέματα