Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου 14/1/2014

10:52 14/1/2014 - Πηγή: OnlyCY

Το ενδεχόμενο εισαγωγής και άλλων δηλητηριασμένων προϊόντων από την Τουρκία, μαζί με τις εξελίξεις στο Κυπριακό και κυρίως τη μη έλευση του Αλεξάντερ Ντάουνερ χθες και δηλώσεις που έγιναν από τον Ντερβίς Έρογλου, απασχολούν τα πρωτοσέλιδα των πέντε τ/κ εφημερίδων. Γίνεται επίσης αναφορά στην ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων, σε δηλώσεις του Ρώσου Πρέσβη στην Κύπρο, τις συνεχιζόμενες αντιδράσεις για την πτώση της ΤΛ, κ.ά.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο «Δηλητήριο μπορεί να υπάρχει παντού», αναφέρεται

σε σχετικές δηλώσει του «προέδρου» του «συνδέσμου» υπεραγορών, Φουάτ Νεσίπ Ναλτζίογλου ότι, μετά τους μολυσμένους από απαγορευμένο φάρμακο χουρμάδες, όλα τα προϊόντα που εισάγονται από την Τουρκία, φρούτα και λαχανικά, μπορεί να είναι δηλητηριασμένα, καθώς σε αυτά δεν γίνεται κανένας χημικός έλεγχος. Αλλού αναφέρεται σε δηλώσεις του προέδρου του κόμματος Ενωμένη Κύπρος, Ιζέν Ιζτζιάν πως λόγω της εξάρτησης από την Τουρκία δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα του συναλλάγματος (πτώση ΤΛ έναντι ξένων νομισμάτων) και πως σε αντιστάθμισμα θα πρέπει να μειωθούν οι φόροι. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η «κυβέρνηση» θα ενθαρρύνει τους εργοδότες που θα προσλάβουν ντόπιο προσωπικό και όσους ανοίγουν δικές τους δουλειές, που θα αφορούν το ταμείο κοινωνικών ασφαλίσεων και το ταμείο προνοίας για 48 μήνες.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο «Μπερδευτήκαμε», γράφει ότι ενώ ο «διευθυντής» του «τμήματος» γεωργίας δήλωνε πως τα προϊόντα, φρούτα και λαχανικά, που εισάγονται στα κατεχόμενα είναι ασφαλή, ο «σύνδεσμος» υπεραγορών δήλωνε ακριβώς το αντίθετο. Αλλού αναφέρεται σε δηλώσεις του Ντερβίς Έρογλου για παιχνίδια της ε/κ πλευράς με το κοινό ανακοινωθέν, διερωτώμενος «δεν είναι κρίμα ο αγώνας μας;». Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι δωμάτιο διαμερίσματος όπου διέμεναν φοιτητές στην κατεχόμενη Λευκωσία έγινε χθες στάχτη όταν πήρε φωτιά η ηλεκτρική σόμπα που χρησιμοποιούσαν για να ζεσταίνονται.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο «Εκνευρισμένος ο Ντάουνερ», γράφει ότι η μη έλευση του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο χθες, είναι – σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται η εφημερίδα – αντίδραση στο κώλυμα που υπάρχει γύρω από το θέμα του κοινού ανακοινωθέντος και πως ο Ντάουνερ θα έρθει την Πέμπτη στην Κύπρο και θα έχει σύντομες συναντήσεις με τους δύο ηγέτες. Αλλού φιλοξενεί δηλώσεις του Ρώσου Πρέσβη στην Κύπρο στην Χαβαντίς, ο οποίος δηλώνει αισιόδοξος για το Κυπριακό και εκφράζει την επιθυμία της χώρας του για ειρήνη στο νησί. Σε άλλο θέμα επανέρχεται στο θέμα ξυλοδαρμού νεαρής από τον πρώην σύζυγό της μπροστά στα μάτια της 8χρονης κόρης τους, φιλοξενώντας δηλώσεις της ίδιας της Ζεχρά Κουλά που περιγράφει τις στιγμές που έζησε.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο «Είμαστε ενώπιον της τράπεζας, θέλουμε λύση», αναφέρεται στην ομιλία του Ντερβίς Έρογλου χθες στην εκδήλωση μνήμης του Ραούφ Ντενκτάς, όπου για το Κυπριακό είπε ότι προσπαθούν με καλή πρόθεση για τη λύση και οι Ε/κ δεν θέλουν λύση εντός του 2014. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στις δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ στην 6η Διάσκεψη των Πρέσβεων όπου σημείωσε πως στο Κυπριακό θα εφαρμόσουν μια δραστήρια πολιτική και θα εξηγήσουν το δίκιο τους. Αλλού αναφέρεται στην εκδήλωση για τη δεύτερη επέτειο θανάτου του Ραούφ Ντενκτάς και γράφει πως, όπως δήλωσε ο γιος του Σερντάρ, όσο ο «λαός» είναι κυρίαρχος και ελεύθερος, αυτός (ο Ραούφ Ντενκτάς) θα ζει πάντα.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο «Τα μάτια στο τραπέζι», αναφέρεται στο θέμα των συλλογικών συμβάσεων και γράφει ότι σήμερα το μεσημέρι ο «υπουργός» δημοσιονομικών θα συναντηθεί για να το συζητήσει με έξι συνδικαλιστικές οργανώσεις, οι οποίες, στην πρώτη τους συνάντηση, είχαν καταθέσει τις προτάσεις τους. Αλλού γράφει ότι οι τιμές των φρούτων και λαχανικών καίνε τις τσέπες, αναφέροντας πως τα κάστανα έχουν τιμή φωτιά ενώ τα εσπεριδοειδή όπου να ναι θα τα δίνουν δωρεάν. Σε άλλο θέμα φιλοξενεί δηλώσεις του δικηγόρου που κέρδισε την υπόθεση για τη δωρεάν πρόσβαση στις παραλίες, ο οποίος ανέφερε πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως παράδειγμα και για άλλες υποθέσεις που θα ανοίξουν.

Keywords
Τυχαία Θέματα