Επαφές προσεχώς με Γκιουλ και Ερντογάν για το Κυπριακό, προανήγγειλε ο Έρογλου

19:03 7/1/2014 - Πηγή: OnlyCY


Διαβουλεύσεις για το Κυπριακό θα έχει τις επόμενες ημέρες με τον Τούρκο Πρόεδρο, Αμπντουλάχ Γκιουλ και τον Πρωθυπουργό, Ταγίπ Ερντογάν ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλου.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ο κ. Έρογλου ανέφερε ότι η διαβούλευση με Άγκυρα συνεχίζεται και μίλησε για δύο ιστορικά λάθη που έχουν κάνει τα ΗΕ και η ΕΕ , τα οποία – όπως ισχυρίστηκε – έχουν επιτείνει «την αδιαλλαξία της ε/κ πλευράς μέχρι σήμερα».

Επισκεπτόμενος τα γραφεία της οργάνωσης «αδερφική εστία» στην κατεχόμενη

Λευκωσία, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι μια συμφωνία πρέπει να βασίζεται σε στέρεες βάσεις και ο «τ/κ λαός» πρέπει να μπορεί να ζει στη νέα αυτή δομή που θα δημιουργηθεί με άνεση και ασφάλεια. «Για το λόγο αυτό η συνέχιση των εγγυήσεων της Τουρκίας είναι βασική προϋπόθεση. Δεύτερη προϋπόθεση είναι το συνεταιρικό κράτος να δημιουργηθεί από τα δύο συνιστώντα κρατίδια. Το θέμα που διαφωνούμε περισσότερο με τους Ε/κ, είναι αυτό».

Ο κόσμος, συνέχισε, θέλει μια συμφωνία στην Κύπρο, αλλά διερωτήθηκε αν ο κόσμος είναι δίκαιος, κάνοντας αναφορά σε «εμπάργκο» που «δυστυχώς εφαρμόζονται εναντίον μας από τις χώρες που θέλουν λύση στο Κυπριακό».

Τα δύο ιστορικά λάθη, κατά τον Τ/κ ηγέτη, είναι η απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ στις 4 Μαρτίου του 1964 αναγνωρίζοντας την Κυπριακή Δημοκρατία των Ε/κ, όπως είπε, υποστηρίζοντας ότι τότε λέχθηκε πως ήταν μια προσωρινή απόφαση για να σταματήσει να χύνεται αίμα, αλλά μέχρι σήμερα αυτή ισχύει «και η ε/κ πλευρά είναι μέλος των ΗΕ».

Το δεύτερο ιστορικό λάθος, είπε, ήταν ότι η ΕΕ δέχθηκε τη «νότια Κύπρο» ως μέλος της ενώ υπήρχε άλυτο το πρόβλημα. «Αυτά τα δύο λάθη έχουν επιτείνει την αδιαλλαξία των Ε/κ μέχρι σήμερα».

Ο κ. Έρογλου έκανε αναφορά στην έκθεση που – όπως είπε – είχε ετοιμάσει ο Αλεξάντερ Ντάουνερ, 77 σελίδων, για τις συναντήσεις Ταλάτ – Χριστόφια και τις δικές του με τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, λέγοντας πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν αποδέχθηκε αυτό το έγγραφο.

Στις διαπραγματεύσεις με τον κ. Χριστόφια, είπε, υπήρξαν προσεγγίσεις σε κάποια θέματα και η τ/κ πλευρά επέδειξε προσπάθεια ώστε αυτές να μετατραπούν σε συμφωνία, αλλά η ε/κ πλευρά επέμεινε στις αντιρρήσεις της. Κατά τον κ. Έρογλου, στις 30 Μαϊου στο δείπνο με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη είχαν συμφωνήσει προφορικά πως οι διαπραγματεύσεις θα άρχιζαν το πρώτο μισό του Οκτωβρίου, αλλά όταν αυτός ο μήνας πλησίαζε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «άρχισε τις ζαβολιές, λέγοντας ότι θα παρακαθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μόνο μετά την ετοιμασία ενός κοινού ανακοινωθέντος».

Η τ/κ πλευρά, πρόσθεσε, για να μην είναι αυτή που εμποδίσει τις συναντήσεις στο τραπέζι, αποδέχθηκε το κείμενο που ετοίμασε για το σκοπό αυτό ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο. «Η ε/κ πλευρά το απέρριψε και από τότε μέχρι σήμερα τα έγγραφα πάνε κι έρχονται».

Το τελευταίο έγγραφο, είπε, δόθηκε όταν επισκέφθηκε τα κατεχόμενα ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Αχμέτ Νταβούτογλου και παρά το ότι η τ/κ πλευρά σημείωσε πως ήταν το τελευταίο, η ε/κ πλευρά δεν το αποδέχθηκε, «συνεχίζοντας το παιχνίδι των εγγράφων», κατά την έκφρασή του.

Για το συγκεκριμένο έγγραφο, συνέχισε, ο κ. Νταβούτογλου ενημέρωσε για δεύτερη φορά τους ΥΠΕΞ της Ελλάδας, των ΗΠΑ και της Αγγλίας ενώ και ο ίδιος ο Ντερβίς Έρογλου στη συνομιλία του με τον ΓΓ των ΗΕ Μπαν Γκι μουν του είπε ότι «είναι το τελευταίο έγγραφο».

Το πρώτο έγγραφο για το κοινό ανακοινωθέν, συνέχισε, βγήκε από τις συναντήσεις του με τον Τούρκο Πρόεδρο και τον ΥΠΕΞ στη Νέα Υόρκη το Σεπτέμβριο. «Ετοιμάσαμε εδώ το πρώτο έγγραφο με έναν εκπρόσωπο του τουρκικού ΥΠΕΞ. Από εκείνη την ημέρα μέχρι σήμερα ίσως έχουν πάει και έχουν έρθει 5-10 έγγραφα».

Υπενθύμισε τη θέση τους για λύση μέχρι το Μάρτιο και δημοψήφισμα τον ίδιο μήνα κάνοντας λόγο για παιχνίδι των Ε/κ με το κοινό ανακοινωθέν που θα φάει το χρόνο μέχρι το Μάρτιο.

Για την επικείμενη επίσκεψη Ντάουνερ στην Κύπρο, ο κ. Έρογλου είπε ότι την τελευταία φορά που ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ ήταν εδώ είχε δηλώσει πως εάν δεν υπάρξει συμφωνία για το κοινό ανακοινωθέν, υπάρχουν τέσσερις εναλλακτικές, εκφράζοντας την πεποίθηση πως αυτή τη φορά ο Αλεξάντερ Ντάουνερ θα έρθει με κάποια έγγραφα στο χέρι.

«Τις συμφωνίες λύσης του Κυπριακού τις απορρίπτουν μέχρι σήμερα οι Ε/κ και αυτό ο κόσμος πρέπει να το δει,» ισχυρίστηκε.

Keywords
Τυχαία Θέματα