Επαφές Προέδρου ΔΗΣΥ στο Λονδίνο

22:49 9/12/2013 - Πηγή: OnlyCY

Σειρά επαφών με αξιωματούχους της βρετανικής κυβέρνησης και του Κοινοβουλίου είχε τη Δευτέρα στο Λονδίνο ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.

Στο Φόρεϊν Όφις έγινε δεκτός από ανώτερους υπηρεσιακούς αξιωματούχους που στελεχώνουν το γραφείο της ευρύτερης περιοχής της Κύπρου, ενώ στο Κοινοβούλιο συναντήθηκε αρχικά με τη βουλευτή των Συντηρητικών για το βόρειο Λονδίνο Τερέζα Βίλιερς (υπουργό Βόρειας Ιρλανδίας στην κυβέρνηση Κάμερον) και στη συνέχεια με τους συναδέλφους της βουλευτές που

απαρτίζουν τη Διακομματική Κοινοβουλευτική Ομάδα για την Κύπρο, με επικεφαλής τον Συντηρητικό Μάθιου Όφορντ. Παρόντες στη συνάντηση ήταν επίσης οι βουλευτές Νικ ντε Μπουά, Ντέιβιντ Μπάροους, σερ Άλαν Μηλ, Άντι Λοβ, ενώ παρευρέθη και ο λόρδος Χάνεϊ, όπως και η Τερέζα Βίλιερς.

Κληθείς να αναφερθεί στους άξονες της ενημέρωσης που παρείχε στους Βρετανούς αξιωματούχους, ο Αβέρωφ Νεοφύτου δήλωσε ότι είπε στους συνομιλητές του πως η Κύπρος ζητά τη στήριξη της βρετανικής κυβέρνησης στην προσπάθεια για επίλυση του Κυπριακού, εξηγώντας τους πόσο σημαντική είναι για την ευρύτερη περιοχή η σταθερότητα και η επίλυση του προβλήματος. «Σε μια περιοχή όπου όλα αλλάζουν, στην ανατολική Μεσόγειο όπου επικρατεί η αστάθεια, η Κύπρος παρά το πρόβλημα της τουρκικής κατοχής υπήρξε πυλώνας σταθερότητας στην προσπάθεια της διεθνούς κοινότητας να αντιμετωπίσει προβλήματα όπως η Συρία και παλαιότερα όπως ήταν το πρόβλημα του Λιβάνου», ανέφερε ο κ. Νεοφύτου.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ εξήγησε επίσης κατά τις επαφές του τη σημασία της εύρεσης υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της Κύπρου, αλλά και στην ευρύτερη λεκάνη της ανατολικής Μεσογείου. «Επεξηγήσαμε πώς μπορεί η ανακάλυψη των υδρογονανθράκων να είναι καταλύτης για μία δίκαιη, σωστή και βιώσιμη λύση του Κυπριακού προβλήματος», είπε και συνέχισε: «Επεξηγήσαμε πως το Ηνωμένο Βασίλειο πέρα από εγγυήτρια δύναμη έχει και αυτή υποχρεώσεις έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας και ότι είναι προς όφελος όλων των Κυπρίων – Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Αρμενίων, Λατίνων και Μαρωνιτών – η σωστή επίλυση του Κυπριακού προβλήματος με βάση το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο».

Σε ερώτηση του ΚΥΠΕ για το ποια ήταν η ανταπόκριση του Φόρεϊν Όφις στη συζήτηση για την τακτική της ελληνοκυπριακής πλευράς στις προσπάθειες να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, ο κ. Νεοφύτου απάντησε: «Επεξηγήσαμε τη φιλοσοφία αλλά και τους λόγους ουσίας για τους οποίους ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εμμένει στην αρχή ότι πρέπει να ξεκαθαριστεί η βάση των διαπραγματεύσεων, που θα συμπεριληφθεί στο κοινό ανακοινωθέν προτού επαναρχίσει μια νέα προσπάθεια διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού. Δεν είναι τυπικό το ζήτημα, αλλά ουσιαστικό. Αν οι δύο πλευρές δε συμφωνούν ως προς τη βάση λύσης του Κυπριακού προβλήματος, προς τι η έναρξη των διαπραγματεύσεων; Ξέρετε, οι Άγγλοι διπλωμάτες είναι καλοί ακροατές…».

Κληθείς να αναφερθεί στο κλίμα που εισέπραξε ως προς τις προσπάθειες της κυπριακής κυβέρνησης στα ζητήματα της οικονομίας, ο Αβέρωφ Νεοφύτου είπε αρχικά ότι ευχαρίστησε την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου για τη στήριξη σε τεχνοκρατικό επίπεδο που έχει προσφέρει στην Κυπριακή Δημοκρατία. Πρόσθεσε: «Έχουμε εξηγήσει ότι παρά τα σκληρά μέτρα που έχουν επιβληθεί, οι Κύπριοι πολίτες, αλλά και όλα τα οργανωμένα σύνολα, η κυπριακή πολιτεία στο σύνολό της έχει με σοβαρότητα ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του προγράμματος. Αποτέλεσμα είναι να έχουμε πετύχει τις δύο πρώτες θετικές αξιολογήσεις της τρόικα αλλά και την πρόσφατη αναβάθμιση από τον οίκο Standard & Poor’s.»

«Φυσικά εξηγήσαμε πως έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μας και παρά τις θετικές αξιολογήσεις τα προβλήματα στην πραγματική οικονομία παραμένουν, με την ανεργία να έχει αυξητική τάση, αλλά και με σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Ο χρηματοπιστωτικός τομέας, αναφέραμε, έχει πλήρως ανακεφαλαιοποιηθεί – δεν έχει επιλύσει τα προβλήματά του και υπάρχουν κίνδυνοι, τα προβλήματα ρευστότητας και η μη δυνατότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη. Βρήκαμε πλήρη κατανόηση αλλά το σημαντικό είναι ότι αναγνωρίζουν και αυτοί την προσπάθεια που γίνεται από τους Κύπριους πολίτες και την κυπριακή πολιτεία».

Τέλος, του ζητήθηκε από το ΚΥΠΕ να μεταφέρει τις εντυπώσεις του από τις επαφές του με τον απόδημο κυπριακό ελληνισμό. «Συνήθως εμείς οι πολιτικοί φέρνουμε μηνύματα. Θα πάω στην Κύπρο παίρνοντας μήνυμα», είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ. «Μήνυμα προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις να συμπεριφερθούμε όπως συμπεριφέρεται και ο απόδημος κυπριακός ελληνισμός. Παρά τις ιδεολογικές διαφορές που και εδώ υπάρχουν είναι ενωμένοι όλοι μαζί, αριστεροί και δεξιοί, κεντρώοι και σοσιαλιστές και το μεγάλο τους κόμμα είναι η Κύπρος. Δίδουν με κοινή προσπάθεια τους αγώνες για τη διαφώτιση, τον επηρεασμό της βρετανικής εξωτερικής πολιτικής στα μέτρα του δυνατού και συνεργαζόμενοι προσπαθούν για το καλύτερο για την ιδιαίτερή τους πατρίδα. Και αυτό είναι το μήνυμα με το οποίο επιστρέφω στην Κύπρο, να αφήσουμε τις επιμέρους διαφορές μας, να δούμε τα μεγάλα και όπως έχω πει στο παρελθόν, δε χωρούν σε μοιρασμένες πατρίδες μεγάλα οράματα. Αν θέλουμε την εκπλήρωση των μεγάλων οραμάτων, αν θέλουμε ευημερία, αν θέλουμε προοπτική, μόνο μέσα από μια επανενωμένη Κύπρο μπορούμε να χτίσουμε ένα καλύτερο αύριο για όλους του πολίτες», συμπλήρωσε ο κ. Νεοφύτου.

Δηλώσεις έκανε μετά το πέρας της συνάντησης στο Κοινοβούλιο και ο κ. Όφορντ. Όπως είπε, ήταν μια σπουδαία ευκαιρία για τους Βρετανούς βουλευτές να θέσουν ορισμένες ερωτήσεις στον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ αναφορικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων, τις προσπάθειες για επανένωση του νησιού και τους υδρογονάνθρακες. «Είμαι πολύ ευχαριστημένος που ακούστηκαν πολύ ενδιαφέρουσες όχι μόνο ερωτήσεις από τους βουλευτές αλλά και απαντήσεις από τον κ. Νεοφύτου, που δίνουν τροφή για σκέψη. Σίγουρα μας δίνεται η ευκαιρία να φύγουμε από αυτή τη συνάντηση αναλογιζόμενοι τι μπορούμε να κάνουμε εμείς ως Βρετανοί κοινοβουλευτικοί και ως βρετανική κυβέρνηση για να επανενωθεί η Κύπρος», δήλωσε ο βουλευτής των Τόρις.

Ως πρόεδρος της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Ομάδας για την Κύπρο θέλησε να δώσει και ένα μήνυμα προς τους Κυπρίους: «Υπάρχει ένα σπουδαίο μέλλον για το νησί και ένας μεγάλος ενθουσιασμός από εμάς για την επιζήτηση λύσης κοινά αποδεκτής από όλους στην Κύπρο. Επίσης νομίζω ότι είναι πολύ ελπιδοφόρα η προοπτική των υδρογονανθράκων, προοπτική που μπορεί να βελτιώσει όχι μόνο την οικονομία αλλά και την καθημερινότητα των κατοίκων. Επομένως το μέλλον μπορεί να είναι καλό, αλλά το εμπόδιο είναι η επανένωση και η ειρηνευτική διαδικασία και έχουμε την πρόθεση να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε επ’ αυτού», είπε ο Μάθιου Όφορντ.

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου είχε επίσης συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας Γρηγόριο, ενώ παρέστη και σε γεύμα εργασίας που παρέθεσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ένωσης Πλοιοκτητών Γιώργος Μούσκας. Επιστρέφει στην Κύπρο την Τρίτη.

Keywords
Τυχαία Θέματα