Αποτέλεσμα σοβαρής αναδιοργάνωσης της ΕΦ η μείωση της θητείας

22:30 9/12/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η μείωση της θητείας δεν αποτελεί ανεξάρτητο αυτοσκοπό, αλλά αποτέλεσμα μιας σοβαρής και αποφασιστικής αναδιοργάνωσης με στόχο την επαύξηση των δυνατοτήτων των Ενόπλων μας Δυνάμεων, έτσι που να μπορούν να ανταποκριθούν αποτελεσματικά στο νέο ρόλο, στις προκλήσεις και στις απειλές στην περιοχή μας.

Αυτό δήλωσε, μεταξύ άλλων, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο Υπουργός Άμυνας Φώτης Φωτίου σε ομιλία του απόψε σε εκδήλωση του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου, στο πλαίσιο του Πανεπιστημίου της Δευτέρας.

Ο Υπουργός Άμυνας παρέθεσε σειρά δράσεων του Υπουργείου που αποσκοπούν στην

αντιμετώπιση των φαινομένων της φυγοστρατίας και της χρήσης ναρκωτικών, ενώ μίλησε γενικότερα και για την αναδιοργάνωση της Εθνικής Φρουράς.

Αποδοκίμασε «με τον ποιο έντονο τρόπο την αντίθετη ασυνείδητη συμπεριφορά των φυγόστρατων». Των ολίγων, ευτυχώς, πρόσθεσε, «που διαταράσσουν τα θεμέλια της ισονομίας και ισοπολιτείας, προβάλλοντας αστήρικτες δικαιολογίες».

«Για την πάταξη του φαινομένου αυτού, με τελικό στόχο τη σφαιρική του αντιμετώπιση, προωθούνται συμπληρωματικά μέτρα όπως είναι η ανθρωποκεντρική διοίκηση, η παροχή διευκολύνσεων σε οπλίτες που διαμένουν μακριά από τις Μονάδες τους και η διασύνδεση του αρχείου στρατολογικών υπηρεσιών με το αρχείο της Αστυνομίας για κατόχους άδειας πυροβόλου όπλου», ανέφερε.

Ο Υπουργός Άμυνας αναφέρθηκε και σε σειρά άλλων δράσεων όπως η διαδικασία διασύνδεσης του αρχείου του Τμήματος Οδικών Μεταφορών με το αρχείο των στρατολογικών υπηρεσιών, η διαδικασία τροποποίησης των νομοθεσιών για πρόσληψη στη δημόσια και εκπαιδευτική υπηρεσία έτσι που να ζητείται πιστοποιητικό στρατολογικής κατάστασης, η πρόταση για επανεξέταση από την αρμόδια υγειονομική Επιτροπή Εξετάσεως Σωματικής Ικανότητας ανά εξάμηνο όσων κρίθηκαν προσωρινά μη ικανοί για στράτευση και η πρωτοβουλία του Υπουργείου, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, για ενημερωτικές διαλέξεις από Αξιωματικούς της Εθνικής Φρουράς σε σχολεία.

Διαβεβαίωσε την ίδια ώρα ότι «με τα μέτρα αυτά πρέπει να γίνει σαφές ότι σε καμία περίπτωση δεν στρεφόμαστε κατά των νέων που πάσχουν πραγματικά από προβλήματα υγείας», σημειώνοντας ότι «εξάλλου αυτοί δεν εντάσσονται στους φυγόστρατους».

Υπενθύμισε παράλληλα ότι «η καθολική στράτευση και υπηρέτηση στις Ένοπλες Δυνάμεις αποτελεί πατριωτικό καθήκον και ενισχύει τις προσπάθειές μας για μείωση της στρατιωτικής θητείας, κάτι που εξαρτάται και από πολλούς άλλους παράγοντες».

Ως τέτοιοι, σύμφωνα με τον κ. Φωτίου, «θεωρούνται πρωτίστως η αναδιοργάνωση και ο εκσυγχρονισμός της Εθνικής Φρουράς».

«Θέλουμε σύγχρονες Ένοπλες Δυνάμεις, αντιλαμβανόμενοι ότι η στρατιωτική θητεία είναι μεγάλης χρονικής διάρκειας», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «γι’ αυτό προσπαθούμε να πετύχουμε και τα δύο, προς όφελος της πατρίδας και των πολιτών της».

«Η μείωση της θητείας δεν αποτελεί ανεξάρτητο αυτοσκοπό, αλλά αποτέλεσμα μιας σοβαρής και αποφασιστικής αναδιοργάνωσης, με στόχο την επαύξηση των δυνατοτήτων των Ενόπλων μας Δυνάμεων, έτσι που να μπορούν να ανταποκριθούν αποτελεσματικά στον νέο ρόλο, στις προκλήσεις και στις απειλές στην περιοχή μας», σημείωσε ο Υπουργός Άμυνας.

Αναφερόμενος στην καταπολέμηση της ουσιοεξάρτησης, είπε ότι «αποτελεί ένα από τους σημαντικότερους στόχους, στο πλαίσιο της κοινωνικής προσφοράς του Υπουργείου μας».

Διαβεβαίωσε ότι «σε συνεργασία με το Αντιναρκωτικό Συμβούλιο Κύπρου, τον ανώτατο συντονιστικό φορέα του κράτους για τη χάραξη της εθνικής πολιτικής για την ουσιοεξάρτηση, καταβάλλουμε μια σοβαρή προσπάθεια υλοποίησης της εξαγγελθείσας Εθνικής Στρατηγικής για αντιμετώπιση των εξαρτήσεων από παράνομες ουσίες, καθώς και την επιβλαβή κατανάλωση αλκοόλ μέσα στα στρατόπεδα».

Σύμφωνα με τον Υπουργό Άμυνας το σχέδιο δράσης το οποίο αναπτύχθηκε, επιδιώκει τη μείωση των πιθανοτήτων έναρξης και χρήσης τέτοιων ουσιών κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής θητείας, ενώ παράλληλα ενθαρρύνει την αποδοχή θεραπείας, με τη διευκόλυνση της πρόσβασης σε θεραπευτικές δομές.

Την ίδια ώρα ο κ. Φωτίου είπε ότι «με πρωτοβουλία του Υπουργείου, έγινε τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας για να παρέχεται το δικαίωμα εξέτασης οπλιτών υποψήφιων βαθμοφόρων και υπηρετούντων στα επίλεκτα τμήματα της Εθνικής Φρουράς». Πρόσθεσε ότι «λόγω της επιτυχίας του παραπάνω μέτρου, έχουμε διαμορφώσει σχετικό νομοσχέδιο για να καλύπτει το σύνολο των Εθνοφρουρών μας».

Παράλληλα, ο Υπουργός Άμυνας αναφέρθηκε στην ανάγκη για πάταξη του διαχρονικού προβλήματος των θανατηφόρων τροχαίων, λέγοντας ότι πραγματοποιούνται στα Κέντρα Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων, διαλέξεις και επιδείξεις οδήγησης ως βιωματικό μέσο προβληματισμού και αλλαγής στάσης.

Ανάφερε ακόμη, μεταξύ άλλων, ότι το ευρύ φάσμα διαφώτισης και πληροφόρησης των Εθνοφρουρών μας, εκτείνεται και σε θέματα πρόληψης σοβαρών ασθενειών.

Keywords
Τυχαία Θέματα