To Εurogroup αποφάσισε την εκταμίευση της δόσης για την Κύπρο (upd)

20:17 9/12/2013 - Πηγή: OnlyCY

Είδηση 22:32

Οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης έδωσαν σήμερα το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης των 100 εκατ. ευρώ, ενώ η τυπική απόφαση για την αποδέσμευση του ποσού θα ληφθεί στις 18 Δεκεμβρίου από το ΔΣ του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

Στις 20 Δεκεμβρίου θα αποφασίσει το ΔΝΤ για άλλα 86 εκατ. ευρώ που είναι η δική του συμμετοχή.

Στην

ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την αποψινή συνεδρίαση, το Eurogroup καλωσορίζει το συμπέρασμα της δεύτερης αποστολής αξιολόγησης της Τρόικα ότι το πρόγραμμα προσαρμογής είναι στον ορθό δρόμο.

Προσθέτει ότι «οι μακροοικονομικές συνθήκες εξελίσσονται σύμφωνα με τις προβλέψεις του προγράμματος, αν και εξακολουθεί να υπάρχει έντονη αβεβαιότητα» και σημειώνει ότι η δημοσιονομική εξυγίανση προχωρά στη βάση του προγράμματος.

Υπογραμμίζει ότι «οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σημειώνουν πρόοδο, αν και σε κάποιες περιπτώσεις, απαιτείται περισσότερη προσπάθεια», ενώ διαπιστώνει πρόοδο σε σχέση με την ανακεφαλαιοποίηση και την αναδιάρθρωση του χρηματοπιστωτικού τομέα.

«Επιδοκιμάζουμε την πρόοδο που έχουν επιτύχει οι κυπριακές Αρχές σε αυτή την αξιολόγηση και υπογραμμίζουμε ότι μια πλήρης και έγκαιρη υλοποίηση παραμένει απαραίτητη για να αντιμετωπιστούν οι πολλές προκλήσεις που βρίσκονται ενώπιον της κυπριακής οικονομίας», συνεχίζει η γραπτή δήλωση του Eurogroup. Αναφέρει ακόμη ότι «καλωσορίζουμε τη σθεναρή δέσμευση των κυπριακών Αρχών να ενισχύσουν τα πλάνα ιδιωτικοποιήσεων όπως συμφωνήθηκαν με την Τρόικα».

Υπό το φως των δεδομένων αυτών, όπως αναφέρεται, το Eurogroup «επικυρώνει επί της αρχής την εκταμίευση της επόμενης δόσης της οικονομικής βοήθειας στην Κύπρο». Διευκρινίζει ότι μετά την ολοκλήρωση των εθνικών διαδικασιών και της επίσημης έγκρισης από τον ESM, «έχει προγραμματισθεί χρονικά να εκταμιευθεί η επόμενη δόση ύψους 100 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Το ΔΝΤ έχει προγραμματισθεί να αποφασίσει επί της εκταμίευσης των 86εκατ. ευρώ στις 20 Δεκεμβρίου, καταλήγει η ανακοίνωση του Eurogroup.


Είδηση 20:00

Τo Eurogroup θα ανακοινώσει σε λίγη ώρα την έγκριση της επόμενης δόσης για την Κύπρο συνολικού ύψους 100 εκατ. ευρώ, ενώ μέσα στις επόμενες μέρες το ΔΝΤ αναμένεται να αποφασίσει και την εκταμίευση της δικής του συνεισφοράς, που ανέρχεται σε 86 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με πηγή της Ευρωζώνης, η συζήτηση για την Κύπρο στο αποψινό Eurogroup ολοκληρώθηκε πριν από λίγη ώρα και έγινε σε «πολύ καλό κλίμα, αναγνωρίστηκαν οι προσπάθειες και δόθηκαν εύσημα στην κυπριακή κυβέρνηση».

Υπενθυμίζεται ότι το σημαντικότερο από τα προαπαιτούμενα ήταν ο οδικός χάρτης για τις αποκρατικοποιήσεις, που εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο και απόψε έγινε δεκτός και από το Eurogroup.

Η ίδια πηγή εκτιμούσε ότι η εκταμίευση των 100 εκατ. ευρώ θα γίνει μέχρι το τέλος του έτους με τυπική πλέον απόφαση του ΔΣ του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

Keywords
Τυχαία Θέματα