Ενέργειες Δήμου Λάρνακας για απομάκρυνση των πετρελαιοδεξαμενών από το παραλιακό του μέτωπο

16:48 25/7/2013 - Πηγή: OnlyCY

Την έκδοση Διατάγματος Τερματισμού Χρήσεως των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών και υγραερίου που βρίσκονται εγκατεστημένες στα Δημοτικά όρια Λάρνακας, τη λήψη δικαστικών μέτρων με την καταχώρηση προσφυγής εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας λόγω της μη τήρησης των συμφωνηθέντων μεταξύ Δημοκρατίας και Δήμου Λάρνακας το 2001 και την άμεση τροχιοδρόμηση των ενεργειών για την εκπόνηση Σχεδίου Περιοχής για την μελλοντική ανάπτυξη του χώρου, αποφάσισε πρόσφατα σε συνεδρία του το Δημοτικό Συμβούλιο Λάρνακας.

Σε δημοσιογραφική

διάσκεψη που δόθηκε σήμερα ο Δήμαρχος Ανδρέας Λουρουτζιάτης ανέφερε ότι στη ειδική συνεδρία του Δημοτικού Συμβουλίου αποφασίστηκε ομόφωνα «η έκδοση Διατάγματος Τερματισμού Χρήσεως των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών και υγραερίου που βρίσκονται εγκατεστημένες στα Δημοτικά όρια Λάρνακας. Η έκδοση Διατάγματος Τερματισμού Χρήσεως αποτελεί το ισχυρότερο πολεοδομικό εργαλείο για την εξυγίανση της περιοχής, σύμφωνα με το Αρθρο 37 του Περί Πολεοδομίας και Χωροταξίας Νόμου, με την έκδοση του οποίου ουσιαστικά δρομολογείται η μετακίνηση των εγκαταστάσεων, σε συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο που να μην υπερβαίνει τους 18 μήνες, ενώ θα απορρίπτονται οι οποιεσδήποτε αιτήσεις για επεκτάσεις/προσθήκες ή μετατροπές».

Εξήγησε ακόμα ότι «σύμφωνα με το Άρθρο 37 του Νόμου, το Διάταγμα αποκτά κύρος αν επικυρωθεί από τον Υπουργό Εσωτερικών, στον οποίο έχει παραδοθεί κατά τη πρόσφατη επίσκεψη του στη Λάρνακα και είναι ο μόνος που έχει και την ευχέρεια να το τροποποιήσει στον βαθμό που κρίνεται αναγκαίος ή και να το ακυρώσει».

Το Δημοτικό Συμβούλιο Λάρνακας αποφάσισε επίσης «τη λήψη δικαστικών μέτρων με την καταχώρηση προσφυγής εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας που να βασίζεται στις δυσμενείς επιπτώσεις που είχε στην ανάπτυξη της Πόλης η παραμονή των εγκαταστάσεων στον συγκεκριμένο χώρο, λόγω της μη τήρησης των συμφωνηθέντων μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Δήμου Λάρνακας το 2001. Για την υλοποίηση της απόφασης αυτής ο Δήμος Λάρνακας αποφάσισε να αναθέσει σε εξειδικευμένα γραφεία νομικών συμβούλων την διερεύνηση της δυνατότητας αυτής και την απαίτηση καταβολής αποζημιώσεων και αντισταθμιστικών έργων».

Αποφασίστηκε ακόμα «η άμεση τροχιοδρόμηση των ενεργειών για την εκπόνηση Σχεδίου Περιοχής για την μελλοντική ανάπτυξη του χώρου. Η εκπόνηση του Σχεδίου Περιοχής θα γίνει από το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως με την ουσιαστική συμμετοχή του Δήμου Λάρνακας όχι ως παρατηρητής αλλά ως μέλος της Ομάδας Μελέτης».

Ο κ. Λουρουτζιάτης ανέφερε ότι οι αποφάσεις που λήφθηκαν από το Δημοτικό Συμβούλιο Λάρνακας «αποτελούν την αποφασιστικότερη μέχρι σήμερα πράξη για επίλυση του προβλήματος και την δρομολόγηση των ενεργειών για την μετακίνηση των εγκαταστάσεων, την εξυγίανση του χώρου και την μελλοντική ανάπτυξη του στα πλαίσια Σχεδίου Περιοχής που να διασφαλίζει την οικονομική ανάπτυξη και ευημερία των κατοίκων της Λάρνακας».

Σημείωσε ότι «η λειτουργία των εγκαταστάσεων πετρελαιοδεξαμενών και υγραερίου στο παραλιακό μέτωπο της Λάρνακας, αποτελεί για δεκαετίες το σημαντικότερο πρόβλημα της πόλης, τόσο σε ότι αφορά την ασφάλεια των κατοίκων, όσο και σε σχέση με την περιβαλλοντική υποβάθμιση της περιοχής, την αισθητική οχληρία και την υστέρηση της Λάρνακας στον τουριστικό τομέα που αποτελεί την βασικότερη οικονομική δραστηριότητα των υπόλοιπων παραλιακών περιοχών της Κύπρου».

Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε και στη συμφωνία που είχε υπογραφεί μεταξύ Δήμου Λάρνακας και Κυπριακής Δημοκρατίας «για τον τερματισμό χρήσης των υφιστάμενων εγκαταστάσεων στην παραλιακή ζώνη της Λάρνακας, συμφωνία η οποία καθόριζε και τον οδικό χάρτη των ενεργειών που θα έπρεπε να γίνουν έγκαιρα για την μετακίνηση των εγκαταστάσεων και την περιβαλλοντική αποκατάσταση του χώρου μέχρι το έτος 2012. Δυστυχώς οι πρόνοιες της εν λόγω συμφωνίας δεν έχουν τηρηθεί από μέρους της Κυβέρνησης, παρόλα τα κατά καιρούς διαβήματα, υποδείξεις και προειδοποιήσεις του Δήμου Λάρνακας προς όλα τα αρμόδια Υπουργεία» είπε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Λάρνακας, αξιολογώντας την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με την συνέχιση της λειτουργίας των εγκαταστάσεων πέραν του χρόνου που προέβλεπε η σχετική συμφωνία και τους κινδύνους που αυτό συνεπάγεται στην ασφάλεια, την υγεία και την ευημερία των κατοίκων της πόλης, «έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους συμβούλους πολεοδομίας καθώς και σε νομικούς συμβούλους, την νομική επεξεργασία και την πολεοδομική τεκμηρίωση της δυνατότητας έκδοσης Διατάγματος Τερματισμού Χρήσεως».

Σε σχετική ερώτηση ο κ. Λουρουτζιάτης είπε ότι «οι σκοποί ενός Τοπικού Σχεδίου καθορίζουν την διασφάλιση μεθοδικής ανάπτυξης για την εξασφάλιση της υγείας, των ανέσεων, της εξυπηρέτησης και της γενικής ευημερίας της κοινότητας. Καθορίζουν επίσης τις γενικές αρχές βάση των οποίων θα προάγεται και θα ελέγχεται η ανάπτυξη σε μια περιοχή και θα καθορίζονται χώροι για ειδικούς σκοπούς ή προστασίας».

Σημείωσε επίσης πως «η ύπαρξη ασυμβίβαστων με την τουριστική ανάπτυξη χρήσεων, όπως η παρουσία του παλιού διυλιστηρίου και των αποθηκών καυσίμων και υγραερίου στην παραλιακή περιοχή του κόλπου της Λάρνακας, μεταξύ οικιστικών και τουριστικών αναπτύξεων και η καθυστέρηση στη λήψη επαρκών και κατάλληλων μέτρων, έχουν επιφέρει περιβαλλοντική υποβάθμιση της περιοχής, με αρνητικές επιπτώσεις στη συνολική εικόνα του τουριστικού προϊόντος».

Keywords
Τυχαία Θέματα